Ellátogattam az amszterdami befektető kiállításra és megnéztem mi érdekes található ott nekünk. Hoztam 12 take home message-et, 12 gondolatot amit érdemes lehet megfontolni.

Ilyen konferenciákon, kiállításokon érdemes néha részt venni mert bár a legnagyobb része a reklámról szól, azért mindig találni valami értékes szakmai anyagot, szakmai kapcsolatot. Ezért mentem oda és ha kíváncsi vagy rá hogy nézett ki, milyen Amszterdam, vagy az alábbi összefoglalót videós formában néznéd meg, akkor itt a lehetőség.

1 Minél bonyolultabb egy termék, annál magasabb a költsége.

Minél több réteg épül be a befektetésed és közéd, annál nagyobbak a költségek, annál rosszabb befektetés lesz. Ugye minél több ember ékelődik be a rendszerbe annál több embert kell eltartani. Minél egyszerűbb a befektetési szisztémád, annál jobban megéri számodra.

2 Félsz a veszteségtől ezért nem fektetsz be? Mennyi az esélye annak hogy pénzt vesztesz?

Jogos kérdés. Nos, ha diverzifikálsz, ha megosztod a kockázataidat és olcsó befektetési terméket választasz akkor hosszú távon annak az esélye hogy pénzt veszítsél szinte nulla.

diverzifikáció + olcsó termék + hosszú időtáv = biztos pénz

De természetesen nem minden pénzügyi termék azért készült hogy te gazdagabb legyél! Vannak drágábbak, vannak kockázatosabbak, a paletta széles. De ha megfogadod a fenti jó tanácsot és érted mit csinálsz, nem érhet baj.

3 A jelenlegi pénzügyi rendszer alapja a bizalom, de ez eltűnőben van.

A kriptopénzes előadás egyik nagy tanulsága, ezért alakult ki a bitcoin maga. A pénz mögött korábban volt fizikai érték, például aranyhoz vagy ezüsthöz volt kötve, volt mögötte fedezet. Ezt a rendszert néhány évtizede felváltotta egy olyan rendszer ahol a mögöttes érték a bizalom. A központi bankokat egyre több kritika éri. Ők mindig mást hibáztatnak, néha az olaj árát, néha a válságot, néha az embereket amiért sok hitelt vettek fel. De a központi bank feladata a pénz értékének őrzése és ők is csak emberek. Az elmúlt időszakban nyomtatták a pénzt „hogy segítsék a gazdaságot”, de mi történik ha valamiből egyre több lesz? Értéktelen lesz. Inflálódik. Elveszik a bizalom.

4 Buborék-e a bitcoin?

Egyrészt: persze. A kripto világ egy hatalmas buborékot épít. Aminek az ára többszörösére emelkedhet egy hét alatt vagy felére eshet egy nap alatt az buborék. Ez a buborék definíciója. Csak az a kérdés hol tartunk ebben a folyamatban. Mikor fog ez kidurranni? Szerintem még később, a folyamat elején-közepén tartunk.

Másrészt: 6-os pont.

5 A bitcoin valóban pénz és normális, hogy még nem fogadják el mindenhol.

Lehet-e pénznek hívni a bitcoint? Amikor Hollandiában az állam bevezette a gulden-t mint fizetőeszközt, akkor ott voltak a városi pénzek, a megyei pénzek, a külföldi pénzek is. Nehéz volt a gulden-t elfogadtatni az emberekkel, durván száz évnek kellett eltelnie állami segítséggel míg ki lehetett mondani, hogy a gulden a hivatalos holland fizetőeszköz. Szóval az, hogy a bitcoin 9 éve létezik és nem fogadják el mindenhol, azon nem kell csodálkozni. Minden új technológiának időbe telik míg elfogadják.

6 A kriptopénzek mániája normális, a történelem ismétlődik és nem fogja minden kriptopénz túlélni.

Ezzel nincs semmi baj. Hiszen minden új technológiával ez történik, mondhatni a folyamat normális velejárója. Így volt ez az internettel, vagy a vasút megjelenésével is. Bármire rá volt írva, hogy vasút már meg is vették a részvényeit. Mindegy volt hogy mennyibe került, mindegy volt hogy lehetséges-e a projekt.

Ugyan ez van most is, minden ami kripto az szárnyal. Egyszer ennek is vége lesz, lenyugszanak a kedélyek, de maga a technológia tovább fog élni.

7 Miért kell megvédeni a megtakarításod, vagy a hozamod?

Miért kell ezzel foglalkozni? Először is minél nagyobb a veszteséged, annál nehezebb talpra állni.Ez exponenciálisan változik.

Ha 10%-ot veszítesz, akkor 11%-ot kell nyerned hogy ismét 100%-on legyél.

Ha 25%-ot veszítesz, akkor 33%-ot kell nyerned.

Ha 50%-ot veszítesz, akkor 100%-ot kell nyerned.

8 A kockázat megosztása a saját hülyeségeidtől is megvéd.

Bizony, az elért hozamodat magadtól is meg kell védeni. Megpróbálhatsz a mélyponton venni és a csúcson eladni, avagy időzíteni a piacot, de ez nem szokott sikerülni. De felülhetsz az éppen aktuális trend vonatra is. Például az elmúlt időszakban nagyot emelkedtek az ingatlanárak, nosza vegyünk mi is ingatlant. Mikor? Amikor már emelkedtek és talán a csúcson vannak.

9 A valódi befektetés nem a jóslásról szól.

Befektetni nem azt jelenti, hogy megjósoljuk mi lesz és aszerint fektetünk be. Például megjósoljuk hogy a bitcoin jövőre háromszor annyit fog érni, ezért aztán bitcoin-t veszünk. Ez legfeljebb spekuláció.

Befektetni azt jelenti, hogy felkészülünk minden eshetőségre, mintha egy puzzle-t raknánk ki: egy portfóliót hozunk létre. Így aztán bármi történhet, hosszú távon sokkal jobban járunk mintha megpróbálnánk megjósolgatni mi fog történni.

10 Esés elleni védekezés részmegoldás lehet az defenzív szektorok, ellentétpárok vétele.

A piacon előfordulnak esések, válságok. Hogyan csökkenthető a fájdalom? Defenzív részvényeket kell venni, például Microsoft vagy McDonalds. Ezek valószínűleg jobban állják a sarat. De ilyen a gyógyszeripar is, hiszen válság ide vagy oda, gyógyszerekre akkor is szükség van.

Olyan megoldás is van, mely szerint ellentétpár részvényeket veszel. Például a KLM légitársaság és a Shell. Ha az olaj ára emelkedik akkor a Shell profitja növekszik, a KLM-é csökken. De a kettő ki fogja egyenlíteni egymást. Ez csak egy példa, de ki lehet még gondolni százat.

11 Újabb megoldás lehet az opciók, vagy a kiszállás adott stratégia szerint.

Lehet csökkenteni a kitettségedet is. Ugye ha kevesebb részvényed van és annak árfolyama esik a felére, a teljes portfóliód értéke nyilván nem esik akkorát. De mikor kell kiszállni? Hogyan lehet ezt számszerűsíteni? Az egyik megoldás lehet ha a VIX indexet használod. Ezt félelem indexnek vagy volatilitás indexnek is hívják. Mondjuk ha ez 30 fölé emelkedik akkor eladsz, ha 30 alá esik akkor megint veszel. Van ilyen stratégia, utána lehet olvasni, meg lehet nézni hosszú időtávon.

12 Az arany tartása csak a válság első 15 napján működik.

Aranyat tartani a porfóliódban az egyik legismertebb megoldás. Ha gazdasági összeomlás van akkor az arany ára emelkedik, annak akkor is van értéke. Ez eddig is csak nagyjából állta meg a helyét, de mostanában már kezd leértékelődni a szerepe. Egy tanulmány szerint az esés első 15 napjában segít az arany, utána már majdnem mindegy hogy tartod-e.

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!