Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik biohackelésről, robotokról, mesterséges intelligenciáról, MNB-ről, bitcoin-ról, Apple-ről és Amazon-ról is.

Az első biohacker módosította a saját DNS-ét
Josiah Zayner az első olyan ember, aki módosította a saját DNS-ét. Mármint amiről tudunk. Erről a blogjában videót is közölt. Miért érdekes ez? Azért mert van ez a CRISPR nevű technológia, amivel minden eddiginél gyorsabban, pontosabban, könnyebben és olcsóbban lehet egy élőlény DNS-ét megváltoztatni. Én már 2004-ben baktériumba juttattam egy gént ami zölden fluoreszkáló fehérjét kódolt. Nem volt nehéz, de az a rendszer közel sem olyan bonyolult mint az ember. Innentől kezdve tényleg csak egy lépés és az lesz a kérdés hogy a születendő gyermeked szőke legyen vagy barna? Sportos testalkata legyen vagy nem? A technológia köröket vert a szabályozásra, ami el fog jönni, de mi történik még addig??? Úgyhogy ne becsüljük le ennek a hírnek a jelentőségét!

Egy női robot állampolgárságot kapott Szaúd-Arábiában
Sophia-nak hívják és több joga van, mint az ott élő nőknek. Mindez csak azt mutatja szerintem, hogy az ország nyit a nyugat felé, nem mintha lenne más választás hosszú távon… De az is lehet hogy csak álrobot.

Az új munkahelyed már talán a mesterséges intelligencia fogja megtalálni neked
Ugye a HR szakma legnagyobb része abból áll, hogy jelentkezőket kell válogatni és adminisztrálni. A megadott paraméterek alapján ez teljesen automatizálható és nem egy startup foglalkozik ezzel. Objektívebb lesz a kiválasztás, gyorsabb lesz a folyamat. A jövő a videó formátumú önéletrajzoké. A Woo cég elindította Helena nevű alkalmazását, ami tulajdonképpen egy robot fejvadász amit mesterséges intelligencia támogat.

Lovas katonákat képez a magyar honvédség
A lovas rendőrség még talán rendben van. De a 21. Században, ahol önjáró tankok és drónok fognak támadni, kimegyünk a lovakkal harcolni? Volt már olyan csata ahol kiküldték a magyar biciklis hadtestet a tankok ellen, nem jött be. Nemzeti érzés ide, hagyományok oda, ez az adóm elpocsékolása…

70 éves nyugdíj korhatár Magyarországon?
A 2030-as év nincs már messze, addigra már csak 9 havi nyugdíjra elegendő pénz lesz a kasszában évente. A nyugdíjprobléma egyre égetőbb kérdés. A téma nem utoljára merült fel.

Az MNB kamatcsere eszközei, mindenki fizeti majd a hitelesek terheit
Arról van szó, hogy az elmúlt időszak egy kánaán volt a deviza alapú hiteleseknek. A kamatok csökkentek ezért egyre csökkent a havi törlesztő részletük is. Kérdés, hogy ez meddig fenntartható? Következő kérdés, hogy politikailag mit kezdünk ezzel? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) belegondolt a helyzetbe és a politika rábólintott egy ötletükre. A nagyon alacsony kamatok világa nem fenntartható, ezt az MNB is tudja. Érzik hogy ha a kamatoknak emelkedniük kell, de akkor a lakosság nehéz helyzetbe kerül. Ezért azt mondják a bankoknak, hogy ha ez az idő eljön akkor ők ne emeljék a törlesztőket, majd az MNB kifizeti a megnövekedett terhet. Lényegében erről szól a hír. Az MNB átvállalja a kamatkockázatot, a bankok továbbra is alacsony kamaton finanszírozhatják magukat, a többletköltséget pedig az MNB fizeti. DE! Az MNB pénze a költségvetés pénze, az pedig a miénk! Tehát lényegében az is fizeti majd ezt a költséget aki nem vett fel hitelt.

A Cointresor Zrt a magyar tőzsdére készül
A magyar Cointrezor Zrt. Gondolkodik a tőzsdei részvény kibocsátáson. Ez a cég a kripto világba fektet és lehet hogy a Budapesti Értéktőzsde része lesz. A kripto világ egyre inkább betör az életünkbe.

John McAfee szerint pár év múlva 1 millió dollár lesz egy bitcoin, különben megeszi a f@…-t
Először még csak félmillió dollárra becsülte a bitcoin értékét 2020-ra, de már egy milliót mond, különben megeszi a férfias testrészét.

Az Apple önvezető technológián dolgozik
Azt eddig tagadták, hogy önjáró autókat fejlesztenének, de most kiderült, hogy dolgoznak azon a technológián ami felismeri az akadályokat vagy gyalogosokat. Sőt, ebben talán ők a legjobbak.

Lesz Amazon Bank, Facebook Bank?
Remélem. A jelenlegi szabályozás nem engedi meg, hogy a bank üzletágad mellett nagyon eltérő tevékenységed is legyen. Például a Tesco ne akarjon bankot nyitni, mert az nem fér össze a kiskereskedelmi részlegével. Viszont a világ fejlődik és átalakul. Egy mai fiatal jobban megbízik a Google-ban vagy a Facebook-ban, mint a saját bankjában. Miért ne hozhatnának létre ezek a cégek bankot? Ha jól van szabályozva akkor mi akadálya van ennek? Szóval komolyan előkerült a téma, ami nagyon jó az embereknek és nagyon rossz hír a jelenlegi bankrendszernek.

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!