Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból, mi történt ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik az oktatókról, Bruce Willis-ről, Horvátországról és a drónokról is.

1 A FIDESZ nyerte a választásokat

Hogy van-e összefüggés a dolgok között azt az olvasóra bízom, de a választás után három-négyszeresére nőtt a külföldi munkalehetőség után érdeklődők száma. A kialakult helyzethez mindenki saját szája íze szerint alkalmazkodik, a fiatalabb generáció lábbal szavaz.

2 Elégtelen egyetemi oktatói fizetések

Az elmúlt években tapasztalt hatalmas fizetés emelkedés emelkedés ellenére még mindig nagyok a különbségek. Most megjelent egy újabb hír, miszerint a kezdő buszvezetők fizetése is több, mint az egyetemi adjunktusoké. Erről Izrael példája jutott az eszembe. Régen Izrael nem az innováció, nem az oktatás vagy a kutatás fellegvára volt. Aztán felismerték, hogy nekik bizony van ezekben potenciál, felismerték, hogy csak magukra számíthatnak és megszületett a társadalmi egyetértés az ügyben. Elkezdték támogatni az oktatást, a kutatást, a külföldi programokat,szakembereket vonzottak a világból, nyitottak voltak és be is kerültek a világ élvonalába. Lehet, hogy Magyarországnak is kéne egy hasonló társadalmi konszenzus?

3 Önjáró hajók

Miközben mindenki az önjáró autókra figyel, lásd Tesla, Google, Apple és Uber, közben más vizeken is fejlődik a technológia. Ugyanis a világ szállítmányozásának 90 százaléka a vízen történik és emiatt az önjáró hajók fejlesztésére többen rákapcsoltak. Könnyen lehet, hogy ez a probléma előbb fog megoldódni mint a szárazföldi kérdés. Ez persze nekünk fogyasztóknak lesz jó.

4 Hyperloop tesztek

Franciaországban is elkezdték építeni a Hyperloop-ot! Ez lényegében egy hosszú cső, amiben kapszulák lesznek, a kapszulákat pedig nagyon gyorsan lehet mozgatni a csőben a vákuum segítségével, a nyomáskülönbség segítségével. Ez az ötlet is Elon Musk-hoz köthető. Első körben néhány száz méteres tesztüzemről van szó, de ha a jövőben ez beindul, akkor alaposan átírhatja a közlekedési és szállítási piacot.

5 Már nem szállít ingyen az Amazon

Az Amazon nagyon szuper megoldás volt, hiszen lényegében szinte bármi nem romlandót el lehetett ott adni, te átadtad nekik a terméket, ők pedig mindent megoldottak és ingyen kiszállították a terméked a megrendelőnek. Sajnos már nem szállít ingyenesen Magyarországra, főleg nyugat-európai országokba még igen.

6 Hungarian selfie

Hallottál már a magyar szelfi fogalomról? Én sem, aztán megakadt rajta a szemem a Bloomberg oldalán. Azt írják, hogy a magyarok szuper szelfiket készítettek és mindenki tudni akarta, hogy hogyan! Egy kis német tervezésű, tenyérnyi drónt használtak. Úgy látszik igény van erre a termékre és a felhasználók általi marketing meghozta gyümölcsét.

7 What the Hell?

Én nem vagyok energiaital fogyasztó, de el kell ismerni, hogy a Hell energiaital egy sikertörténet. Magyar történetet ritkán látunk világsztárokkal együtt, most pedig Bruce Willis reklámozza ezt a márkát. Kívánom, hogy továbbra is növekedjenek.

8 Horvátország haldoklik

A horvát államfő kiakadt, haldoklik az ország, a fiatalok elhagyják az országot, a demográfiai folyamatok miatt a négy milliós lakosságszám nemsokára három milliósra csökken. Természetesen ez hatással van mindenre, az adózásra és a nyugdíjakra is. Próbálkoznak például óvodaprogrammal a születések számának növelésére, de eddig sikertelenül. Ismerős lehet ez nekünk is, nemsokára mi is eljutunk idáig. Arányaiban még jobban állunk, de nem sokkal. Évente 50000 bevándorló kellene Magyarországnak, csak hogy a népesség ne csökkenjen. Megjegyzem, hogy Horvátországban az elnök egy nő, a 21-edik században élünk.

Válaszolok egy nézői kérdésre is

Mivel a gyógyszergyárak bízzák meg a klinikai vizsgálatokat végző cégeket, nyomást gyakorolnak-e rájuk, hogy mi legyen az eredmény? Erre a cikk videós változatában adok választ.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!