Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik a dollárról, Apple-ről, Putin-ról és a rabszolgaságról is.

Ha valami mozgalmasabbra vágysz, megnézheted videós formában:

m

m

Illeték

Mint megtudtam, az EU azon gondolkodik, hogy tranzakciós illetéket vezet be. Akkor kéne ilyet fizetned, ha nagy (legalább 1 milliárd eurós kapitalizációjú) cégek részvényeivel kereskedsz. Ez az „adózzanak a gazdagok” csomag része. Tényleg, itthon miért nincs még ingatlanadó?

EU tranzakciós illeték Pénzügyi Fitnesz

m

Rabszolga

Azt hiszem mindenki hallott már a rabszolgatörvényről és az ezzel kapcsolatos tüntetésekről, TV székházról és az ellenzék öt pontjáról. Ne értsetek félre, én sem szavaztam volna meg ezt, DE egy valamit hiányoltam abból az öt pontból és nem beszél erről senki. Ez pedig az oktatás javítása. mindegy hogy fogalmazunk, jobb tanterv, több pénz az iskoláknak és tanároknak, nemzetstratégia legyen a kutatás-fejlesztés, a lényeg, hogy ezen kell javítani. Hiszen enélkül tényleg nem marad más, mint hogy rabszolgák legyünk. Törvény ide vagy oda. Ennek hosszú távú ellenszere a minél műveltebb emberek a társadalomban, hiszen csak ők képesek lépést tartani a fejlődéssel és még az új technológiák alkotásáról nem is beszéltem. Ez megoldana egy sor már problémát is idővel.

m

Tanárok bére

Több olyan cikket is olvastam most, miszerint a tanárok nevetségesen alul vannak fizetve.

m

Putin

Putin azt mondta: „We Aren’t Aiming To Ditch The Dollar, The Dollar Is Ditching Us”. Mi nem hagyjuk el a dollárt, az hagy el minket. Ez a kijelentés újabb szeg a dollár koporsójába. Azt mondja Putin, hogy Amerika több helyen szankciókat vezet be, leválaszt egyes országokat a fizetési rendszerről, hogy így gyakoroljon nyomást rájuk. Ez még működni is, de szerinte ezzel lábon lövik magukat, meg egy kicsit feljebb. 🙂

Ugyanis a helyzet megoldást kíván azokon a helyeken és meg is fogják oldani valahogy. Itt jön a képbe az arany, de Oroszország is, akik igyekeznek betölteni a kereskedelmi űrt és ez már ugye nem dollár alapon fog megtörténni. Idén már 500 milliárd dollár kereskedelem zajlott így. Érdekes.

m

Piaci esések és medve hangulat

Már beszéltem a medve hangulatról, de két példa is akadt számomra, ami a hangulatra volt jellemző. Az egyik a Johnson & Johnson, mely esetében ismét előkerült az azbeszt tartalmú hintőpor és emiatt egy nap alatt lenullázták a cég értéknének tizedét. Remélem, hogy elmúlik majd ez, de várhatóan sokáig velünk marad a sztori.

A másik a román részvénypiac, ahol a kormány különadókat hozott és ez szakadékba taszította a tőzsdéjüket.

Román Bukaresti tőzsde zuhanás Pénzügyi Fitnesz

m

Azt még nem említettem, hogy a karácsonyi kamatemelés előtt Trump komolyan kritizálta a jegybankot. De erről már beszéltünk korábban.

m

Trump

És ha már Trump-nál tartunk, az amerikaiak letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját, aki a cég vezérigazgatójának lánya is egyben. Sőt, elnöki rendeletben tiltaná meg, hogy a cégek Huawei vagy ZTE telefonokat vegyenek. Ez már nyilván politikai ügy és a vámháború, valamint a kínai szabadalmi lopások állnak a háttérben.

Huawei Pénzügyi Fitnesz

m

DB

Szinte hetente derülnek ki újabb problémák a Deutsche Bank-nál. Ilyen pénzmosási ügyek, olyan rendőrségi megszállás az irodában. Ebben a helyzetben a részvényárfolyam nem tündököl és felmerült, hogy ezt az intézetet egyesíteni kéne a Commerz Bank-kal. Egy problémás bankot összeolvasztani egy másik problémás bankkal szerintem nem tűnik jó válságkezelési tervnek, de kíváncsian várom hogy alakul.

Deutsche Bank Commerzbank pénzügyi fitnesz

m

Bulvár

  • Űrhadosztályt hoz létre az USA. Wow!
  • Elkezdődhet a disznó bőrének átültetése emberekre. Ezek természetesen génmódosított disznók és a bőrük segítséget nyújthat az emberi gyógyászatban például égési sérüléseknél.
  • A névrokonom lett a leggazdagabb magyar, tavaly még CSAK 105 milliárd volt a vagyona, idén már 270 milliárd. 271, 272…
  • Erről eszembe jutott ez az ábra, ahol MO Szenegál szintjén volt.
  • A globális felmelegedést nem csak a Duna vízállásánál lehet észrevenni, vagy Észak-Európában, vagy az egyre nagyobb szélsőségeket mutató időjárásban, hanem Alaszkában is. A halászok arról számolnak be, hogy több száz mérfölddel északabbra kell menniük halászni, mert a halak feljebb húzódtak. És/vagy mélyebb vizekben kell zsákmányt keresniük.

globális felmelegedés Pénzügyi Fitnesz

m

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek decemberben. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!