Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik az Amazon-ról, az MNB-ről, az aranyról, a Tesla-ról és az ETF-ekről.

 

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

 

1 Amazon gyógyszertár?

Korábban már beszéltem arról, hogy lesz Google bank, Facebook bank, tavaly az Amazon beszállt az élelmiszer iparba, most pedig megvette a PillPack nevű céget. Ez egy online gyógyszertár és most mindenki a szektorban attól fél, hogy mit hoz ez magával. Ugye egyrészt van mit javítani a rendszeren, például lefaraghatnak a 20-30%-nyi recepten amit soha nem váltanak ki, lefaraghatnak a hibás gyógyszerek kiadásán, amibe sokan halnak bele, egyszerűbbé tehetik a rendszert, élményközpontú lehet, adatokat gyűjthetnek a mellékhatásokról és más ezer dologról, automatikusan kiszállíthatják a gyógyszereket… AZ atad nagyon fontos, hiszen a 21. században az új olaj az adat! Harc folyik a felhasználóért, ami jó a felhasználónak.

 

2 180 lépés

180 lépésből álló javaslatcsomagot dolgozott ki a jegybank, amivel javítani lehetne az ország versenyképességén egy halom más területtel együtt. Amikor beleolvastam, rengeteg jó lépést láttam, jó, hogy valaki kimondja őket.

Két furcsaság jutott eszembe róla. Egyrészt szuper, hogy önvezető autóknak építünk tesztpályát, de másrészt viszont lényegében kitiltjuk az Uber-t. Egyet előre, egyet hátra.

A másik az, hogy ellentmondtak a kormánynak. A kormány szerint 4-5%-os gazdasági növekedés van belekódolva a magyar gazdaságba Uniós források nélkül, a jegybank szerint ez 1,4%, ami nem olyan ütős. Ezt meghagyom a gazdaságpolitikusoknak.

 

3 Tesla Shanghai-ban

Trump nagy álma volt, hogy védővámokkal őrzi meg az amerikai munkahelyeket. Ez nem nagyon jön be. A Tesla például látja, hogy agy kevesebb autót fog eladni Ázsiában, hét mit tud tenni, ott fog gyárat építeni és évi fél millió autót gyártani, hiszen akkor nem kell vámot fizettetni. Tessék amerikai munkahelyek megvédése…

 

4 ETF befektetők mehetnek nyaralni

Arról már beszéltem, hogy a MIFID II miatt nem lehet amerikai ETF-et venni, de a pozíciódat még megtarthattad. Például a Random Capital-nál már ez sem megy, le kell zárnod a befektetésed november 30-ig. Ez nagyon, de nagyon sajnálatos dolog. Ugye a problémát az amerikaiak oldhatnák meg, ha megfelelnének az EU-s szabályoknak. Például a Random Capital szintén csak követi a szabályozást és nem szeretne olyan terméket látni az ügyfelek számláin ami nem felel meg a szabályoknak, még akkor sem, ha azokat az új szabály életbe lépése előtt vették. Hiszen felelősségük nekik is van, a magyar ügyfelek beperelhetik őket is ha nagy káruk keletkezik, mondván nem voltam megfelelően tájékoztatva, hiszen a termék nem felelt meg a szabályoknak. Ki tudja mikor lesz ennek megoldása.

 

5 Aranyos hírek

Két hírem is van az arannyal kapcsolatban. Kezdjük az érdekességgel. Megtalálták az 1905-ben elsüllyedt orosz hajót, amin 5500 láda arany volt. Ez 200 tonnát és 130 milliárd dollárt jelent… Dél-Koreai kutatócsapat bukkant rá úgy 500 méterrel a felszín alatt és még idén tervezik kiemelni a vízből. Állítólag maguk az oroszok süllyesztették el, mikor a japánokkal harcoltak, nehogy az ő kezükre jusson. A csapat a fele aranyat visszaadná az oroszoknak, akik persze az egészet maguknak követelik.

Egyébként főleg az oroszok és kínaiak egyre több aranyat vesznek, miközben építik le a dollár eszközeiket.

Amiről még beszélni szerettem volna az az, hogy Amerika 1971-ben szakadt el az aranyfedezettől, tehát azóta a pénznek csak bizalmi értéke van. Most viszont kezdenek visszatérni ehhez. Utah, Texas, Oklahoma, Arizona és Wyoming után most már Nevada is úgy változtatott a szabályokon, hogy lehetővé vált az arany és ezüst fedezetű hitel kiadása. Ott sok a bányász cég is, akik mostantól akár aranyban is fizethetnek adót! Ez nagyon jól jön nekik, mert a dollár alapú hiteleket kiválthatják mondjuk arany alapú hitellel, tehát természetes fedezettségük lesz. Ha te svájci frankban adósodtál el de kimész Svájcba dolgozni és a fizetésed svájci frankban kapod, akkor neked is természetes fedezettséged lesz. Szóval az arany is fizetőeszköz lett és ez azért is érdekes, mert nemrég meséltem el, hogy a blokklánc technológia visszahozza a bizalmat ami most hiányzik, az új arany fizetési megoldás és az arany alapú termékek is ide vezetnek.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán kapsz tőlem levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!