Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból, mi történt ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik az Akadémiáról, Frei Tamásról, a multikról és a Golgotáról is.

 

1 Google Assistant

Elindult a Google Assistant. A bemutatóján felhívtak egy valódi fodrászatot, melynek során a mesterséges intelligencia robot időpontot kért egy ügyfelének. Érdemes megnézni! Tényleg hátborzongató mennyire emberi a hangja, a hanglejtése, egészen elképesztő! Szóval hamarosan elterjed és búcsút mondhat a munkájától az, aki a telefonhívásokból él. Ezt aztán csak idő kérdése összekötni a tanulási képességgel, szóval rengeteg mindent el fog végezni helyettünk.

 

2 Az Akadémia felvette a kesztyűt

Egyrészt indítottak weboldalt ami az áltudományok ellen küzd. Ez nagyon helyes, hiszen az átlagember elégséges tudás hiányában könnyen elhiszi azt a rengeteg marhaságot, amit például az interneten talál. Ilyenből pedig van bőven és egyáltalán nem jó szándékkal. De nem csak az áltudományok ellen állt ki az eddigieknél is határozottabban a a Magyar Tudományos Akadémia, hanem véleményt mondtak az oktatás helyzetéről is. Nincsenek túl jó véleménnyel ami az irányt illeti.

 

3 Elhagyja Budapestet a CEU?

Maradjunk még az oktatásnál, ha nyárig nem sikerül megállapodni a kormánnyal, még egy tanévet nem lehet elkezdeni ebben a bizonytalanságban, ezért ha nyárig nincs megállapodás, akkor az egyetemnek Bécsbe kell költöznie – mondta a Washington Postnak Michael Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem (CEU) rektora. Korábban beszéltünk már egy picit erről a témáról, szerintem borzasztó, hogy egyáltalán eljutottunk idáig. A világ egyik legjobb egyetemét elűzni az országból nem csak gazdaságilag atombomba, hanem társadalmilag is.

 

4 Ausztrália hadat üzent a készpénznek

2019 közepétől a tízezer dollár feletti tranzakciókat kizárólag utalással lehet teljesíteni és a fizetéseket is csak utalni lehet. Így szeretnének megszabadulni a feketegazdaságtól és több adóbevételhez jutni. A készpénz fenntartása egyébként is sokba kerül. Én is várom már azt a szép napot, amikor MO-n eltörlésre kerül a tranzakciós illeték.

 

5 Elviszik a termelést a multik Magyarországról

Az utóbbi időben több cég is elvitte egyes termelési egységeit Magyarországról, és a tervezett bővítések egy része is elmaradt a munkaerőhiány miatt inkább Ukrajnába, Szerbiába vagy akár a Távol-Keletre szervezik ki ezeket a gyártási fázisokat. Szegeden is bezárt a Fa-Villa étterem a Gödör után.

 

6 Ingyen lakhatás a dolgozóknak

Van, aki próbálkozik a munkaerő itthon tartásával és bedobott egy cselekvés központú ötletet. Frei Tamás valószínűleg lakásokat bérel majd Budapesten: Megoldunk minden pénzügyi problémát, külön részleget állítunk fel erre, miközben képzést tartunk a saját iskolánkban leendő baristáinknak (nem kérünk pénzt semmiért), mindent elintézünk, lebonyolítunk, még az állásinterjúkat is megejtjük online, például Skypeon. És akit felveszünk, akiben érzünk elég szorgalmat, vállalkozókedvet és kalandvágyat, azoknak minden erőnkkel segítjük az útját.” Beszélgetett az alkalmazottakkal és rájött, hogy az egyik nagy probléma a lakhatás kérdése, kezdőként a lakhatás egy költöző fiatalnak szinte lehetetlen feladat.

 

7 GDPR

Az elmúlt múlt hét óta biztosan sok GDPR-rel kapcsolatos levelet kaphattál, ugyanis életbe lépett az Únió új adatokkal kapcsolatos irányelve. Erről már biztosan olvastál, de valamit talán nem tudsz! A rendeletben nincs benne, hogy most meg kell erősítened a feliratkozásodat. Márpedig sok cég ezt kérte tőled az e-mailekben, ezzel feliratkoztál valami másra mint eddig voltál. Ezzel az ügyes (átverős) húzással tettek szert sok új feliratkozóra!

 

8 Wowster

Örömhír, hogy elindult az első magyar online streaming csatorna, a Wowster. Ezzel legálisan és biztonságosan nézhetünk magyar filmeket és sorozatokat. Valahol el kell kezdeni és ha jól csinálják még ki is nőheti magát! Sok sikert!

 

9 Golgota

Hallottál már a Golgota ügyről? Ez Munkácsy Mihály festménye ami jelenleg Pákh Imre tulajdona. Miután megvette, Debrecenbe szállíttatta, restaurálták és múzeumba került, hogy mindenki láthassa. Az elmúlt években viszont kialakult ekörül egy zavar, ugyanis el szerette volna adni. A magyar állammal nem sikerült megállapodni, ezért el szerette volna szállítani a festményt. Viszont a magyar hatóságok ezután rögtön védetté nyilvánították, ezzel jogilag megakadályozva, hogy azt ki lehessen vinni az országból. Úgyhogy ott állt a múzeumban letakarva amíg a felek pereskedtek.
Múlt héten aztán a bíróság kimondta, hogy a magyar állam visszaélt hatalmával, korlátozta a tulajdonos jogait, jogbiztonságát, megsérült a jogállamiság elve. Hogy ez miért érdekes számunkra? Hadd válaszoljak két kérdéssel. Szerinted egy ilyen ügynek híre megy-e a befektetői világban? Szerinted növeli-e a befektetői bizalmat, ha az országban a magántulajdon nem szent és nincs valódi jogbiztonság? A válaszokat rád bízom.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre (ritkán kapsz tőlem levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!