Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik a kórházakról, aranyról, nyakkendőkről, Kínáról és a cigiről is.

 

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

 

 

Az egészségügy nem üzlet

Október közepén csak kapkodtam a fejem, annyi minden történt. Kezdjük azzal, hogy az egészségügy nem üzlet. “A kormány álláspontja világos, az egészségügy nem üzlet” olvastam. Van a kórház amit te fizetsz és tényleg nem jó, ha az orvos azt mondja neked gyere vissza este 6 után a magánrendelésre. Az orvos bérelte a kórházat a saját praxisához. Tényleg érdekellentét van és ez nem jó így. Másrészről pedig teljesen világos, hogy az egészségügy üzlet. Egy halom technika kell hozzá, épületek, fejlesztések, ezt nem lehet non profit létrehozni. De Magyarország nem akarja a biztosítós modellt sem és ezt el lehetne fogadni, csak van egy személyes problémám. Ha lehetek ilyen önző.

Ha tényleg ragaszkodunk ahhoz, hogy az egészségügy nem üzlet, akkor abba nem fér bele, hogy legyen egy gyógyszergyárunk ami üzleti érdekek mentén működik. Márpedig a magyar államnak jelentős részesedése van a Richterben, akkor ezt el kellene adnia. Ha ez a pakett most kikerülne a piacra az lenyomná az árfolyamot. Persze erről senki nem beszél, de el kell fogadnom, hogy van politikai kockázat, az egyik legrosszabb fajta, ami egy hosszú távú befektetőt érheti. Készüljek erre és adjam el az összes Ricsit?

 

Sárga nyakkendő

A Nemzeti Bank is bejelentette egy kis ünnepség keretein belül, hogy az elmúlt időszakban aranyat vett. Én pedig jót mosolyogtam a sárga nyakkendőkön is. Ezzel az aranytartalékunk durván 4%-ra emelkedett és azt hiszem, hogy az átlagember örül ennek a lépésnek. Én sem különben, csak minimum érdekesnek tartom, hogy szerintük a kormányfő kérte őket, hogy gondolják át az arannyal kapcsolatos stratégiát. Azt rád bízom, hogy jó-e ez. Viszont olvastam Surányi György véleményét a HVG-ben, ő ellenzi ezt és neki is igaza van.

aranytartalék MNB pénzügyi fitnesz 1aranytartalék MNB pénzügyi fitnesz 2

A volt jegybankelnök és a jelenlegi jegybankelnök (miniszterelnök) másként tekint az aranyra, ebből adódik az ellentmondás. Ezért bontom én az aranybefektetést két részre és így szerintem minden rendben, ha biztosításként tekintünk az aranyra ne várjunk el tőle olyat, amit egy befektetéstől várnánk! Akármi is legyen része a portfóliódnak, azt megvetted valamiért. Azt az okot kell szolgálja, ha ez teljesül, akkor nem probléma, hogy más kategória kritériumait nem teljesíti. Ilyen egyszerű. Most például az arannyal kapcsolatban lehet befektetés és biztosítás is, alkoss először véleményt és ezután vegyél aranyat, vagy ne!

 

Yu’ve got the power

Meg szeretném említeni, hogy korábban ki mertem állni és azt mondani, hogy van jó kripto projekt a világon. Persze a 95-98%-uk semmit nem ér, a maradék nagy része sem éri meg a felnőttkort, de vannak jó projektek. Nagyon örülök annak, hogy sikerült ezt helyén kezelnetek, nem vettétek ezt valami tuti tippnek, nem gondoltátok, hogy ez a legjobb befektetés és eltávolodom a hosszútávú szemlélettől.

Most pedig kiderült, hogy a Power Ledger projekt nem csak szerintem jó projekt. Nemrég megnyerték az Extreme Tech Challenge versenyt, ami Richard Branson-hoz köthető. Ez nem kimondottam blokklánc alapú verseny és ők az egyik nyertese idén. Ez azért jó hír, mert növeli a bizalmat, megnyitja az utat a befektetők irányából, felgyorsíthatja a növekedést. Ez továbbra sem befektetés és nem mondom, hogy neked venned kéne bármit is ezzel kapcsolatban.

Power ledger győztes pénzügyi fitnesz

 

Kötvény és blokklánc

Ha még a blokkláncnál tartunk, Ausztria is és a Daimler, a Mercedes tulajdonosa is blokklánc alapú kötvénykibocsátáson dolgozik. Etherium-ot, vagy annak egy változatát használják az információk, tranzakciók tárolására. Ahogy mondtam, a világ átalakul, érdemes erről tanulni és tényleg lehetséges, hogy idővel a cégek részvényei is a blokkláncon lesznek.

 

Durva esés

Ha már a cégeknél tartunk, októberben is volt egy jelentős korrekció a részvénypiacon, egy minipánik. Kinek remegett bele a keze? Azok, akik pánikoltak most ismét pénzt vesztettek, a hosszútávú befektetők új vételi lehetőségeket kaptak. Egyébként ez jelezheti a következő válságot? Igen. Miért ne? Ahogy januárban is, most is mondhatjuk, hogy a piac köszörüli a torkát, a nagy trendek nem szoktak egyik pillanatról a másikra megfordulni, előbb még van néhány „szívató kör”. A piac fog még feljebb is menni, ha engem kérdezel, de nem tudom, honnan tudnám? És ha meg is fordul a dolog, akkor mi van? Te nem állsz készen rá? A portfóliód is egy dolog és erről készítek most anyagot, de te, mint ember felkészültél? Ha nem, akkor ne fektess részvényekbe!

 

Kínában is zavar van

Kínában is gondok vannak, még mindig. Esnek az autó eladások és a mobiltelefon értékesítés is. Hogy ez mit zavarjon minket? Azért, mert Kína nagyon erős része a világgazdaságnak, ha ők recesszióban lesznek, akkor az rossz hír a németeknek és nekünk is. Nem véletlen, hogy ismét betoltak a gazdaságba egy halom pénzt élénkítésként.

 

Lakás és cigi

Mindenki tudja, hogy a lakástakarékok rendszerét egyik napról a másikra kivégezték. A rendszer eltörlése önmagában nem gond, de a megvalósítás már igen. Számomra is a nagy probléma a tervezhetőséggel van. A másik, hogy az indoklás szerint ez már túl sokba került a kormánynak, évente 60 milliárd forintba. De ugye ezt a rendszert az állam találta ki. Most már sokan igénybe veszik és az a probléma? Akkor miért így találták ki? Legközelebb majd a CSOK fog sokba kerülni, azt is egyik pillanatról a másikra megszüntetik, mert sokan igénybe veszik és sokba kerül?

Hasonló ehhez Lázár János javaslata, hogy tiltsák meg a dohányzást a 2020 után születetteknek. Gulyás Gergely szerint ez csak 2038-ban lenne ez gyakorlati tiltás, „ami az egésznek a komolyságát megkérdőjelezi”. És ez a gond. Már miért kérdőjelezné meg? Talán nem lehet itt 20 évre előre tervezni? Ha erre rávágod, hogy nem, hiszen nem és ez a normális, akkor gondolkodj el rajta. Ennyi erővel egy lakásvásárlás komolyságát is megkérdőjelezi, hiszen azt sem csak pár évre veszed és még bármit ami legalább 15 évre szól…

 

Bulvár

Lehetne még beszélni CSOK újításról és a CEU-ról is, de talán már ismeritek a véleményem. Csak érdekességként említem a Dunában Érdnél talált hihetetlen régészeti leletet, pár év múlva kíváncsi leszek rá és szeretném majd megnézni. Egy TV műsor pedig Hollandiában megkérdezte az embereket, hogy melyik időszámítás legyen a végleges, most hogy eltörlik az átállítást. A nyári vagy a téli időszámítás? A válasz: Természetesen a téli, hiszen ha a nyári lenne, akkor sosem esne a hó! 🙂 Én kérek elnézést…

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek októberben. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!