Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik egy galaktikus méretű adósságról, Tesláról, autókról, robotokról, a szlovákokról és a magyarokról is.

 

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

 

 

250 ezer milliárd dollár

250 ezer millárd dollár adósság pénzügyi fitnesz1

250 ezer millárd dollár adósság pénzügyi fitnesz2

 

Szeptemberben bejárta a nemzetközi sajtót ez a Bloomberg-es cikk, ami jól összefoglalja a jelenlegi helyzetet. Ugye 10 éves évfordulóját „ünnepeltük” a Lehman Brothers bukásának és most látni mekkora adósság van a világban. Nem látszik hogyan lehetne visszafizetni, de erről majd később beszélnék részletesen.

 

Kivenni a becsületkasszából?

Bay Éva, egy jól ismert tévés személyiség, lakáséttermet nyitott, ami egy szuper dolog. Sajnos most be kellett zárnia, mert a magyaroknak nem igazán erősségük a fizetés. Kiválóan főzött, kiváló volt a kiszolgálás, sokat is ihattál nála, de sokan elrontották a készülékeket, nem fizettek sőt kivettek a kasszából. Idáig bírta.

 

Elon Musk megússza

Ugye volt Elon Musknak, a Tesla alapítójának egy twitter posztja miszerint azon gondolkodik, hogy kivezeti a tőzsdéről a vállalatot, 420 dolláros árfolyamon és ehhez megvan a pénz.

Elon musk tweet tesla pénzügyi fitnesz

 

Ez már akkor is súlyos aggályokat vetett fel, ez árfolyam befolyásoló üzenet és senkivel nem egyeztetett ez ügyben előtte. Volt egy kivizsgálás, elmondta, hogy ez nem volt megalapozott, az árfolyamot a barátnője lenyűgözésére írta ki, felajánlottak neki egy deal-t, miszerint büntetést fizet és minden marad a régiben. Ez egy nagyon nagyon jó hatósági hozzáállás volt. Mivel ő a nagy innovátor és kulcsfigura aki semmi rosszat nem tett, ezért nem fogadta el, hanem küzdeni akart. Na ez az amit nem lehet, ezt biztos elveszti és örökre eltilthatják attól, hogy tőzsdei cégben igazgató lehessen. A vége az lett a dolognak, hogy az utolsó pillanatban mégis elfogadott egy ajánlatot, kifizet 20 millió dollárt, a Tesla is fizet egy büntit, Elon pedig lemond az igazgatótanácsi elnöki posztjáról, de maradhat a cég vezérigazgatója. Azt tudni kell, hogy a fickó tényleg rendkívüli, tényleg sok ilyen innovátor kellene, de milyen ilyen nehezebben is illeszkedik be a szabályok alá és nem lennék meglepve, ha a jövőben hallanánk még hasonlót felőle.

 

E-tron, Huawei, Amazon

Ha már a Teslánál tartunk, bemutatták az Audi e-tron-t, amit a Tesla ellenfelének tartanak. Az autó tényleg jó és sokat fogunk még erről hallani, de számomra az volt ebben hír, hogy a vállalat stratégiai megállapodást kötött az Amazonnal, amely vállalta, hogy értékesíti és telepíti majd az Audi otthoni töltéshez használható rendszerét.

Az Amazon ebbe a szektorba is belép, ráadásul most megvett egy előre legyártott elemekből építkező házépítő céget is.

A Huawei pedig a világ legnagyobb vagy második legnagyobb telefongyártója és most összekötötte az egyik telefonját és saját érzékelőit egy Porsche Panamera autóval. Talán ez a cég lesz új önjáró autó szereplő?

Ezekről a chip-ekről jut eszembe, hogy az Apple-Qualcomm közti háború egyre durvul. Az Apple eddig a Qualcomm chip-jeit használta a telefonokban, de egy ideje egymás perli a két cég. A legújabb XS Iphone-okben pedig már egyetlen Qualcomm chip sincs, a Qualcomm azzal vádolja az Apple-t, hogy bizalmas információkat, üzleti titkokat lopott el és adott tovább az Intelnek.

 

Ingyenestől olcsóbbig

Októbertől bevezetnek hét ETF-et a magyar tőzsdére, ami egy jó hír, mert mostantól ezeket forint alapon is meg lehet venni. Ezek segíthetnek egy nagyon olcsón dolgozó portfólió kialakításában és különösen jól jöhetnek a NYESZ számlához is. Hogy melyek ezek az alapok azt itt találjátok.

Közben a Fidelity Amerikában újabb alapokat indít amik költsége nulla lesz. Közben pedig évente milliárdokat költenek technológiai fejlesztésekre, mesterséges intelligenciára, robotikára, szóval biztos hallunk meg róluk.

Közben pedig kiderült a Robinhood brókercégről, hogy az applikációjukon keresztül szerzett adatokat eladták bizonyos kereskedési cégeknek. Ugye ők azok, akik olcsóságokkal szeretnének előretörni és majdnem ingyenes bróker, etikus bróker, de ez valahogy mégis belefért az üzletmenetbe.

Már lehet jelentkezni a 19. Tőzsdejáték Középiskolásoknak versenyre. Ezt csak támogatni tudom, hiszen a szellemiségével egyetértek, és a szervező Közép-európai Brókerképző Alapítvány mögé beállt a Budapesti Értéktőzsde is, más brókerekkel együtt. Ha ismersz középiskolás, gimnazista gyermeket, szólj neki erről a lehetőségről!

 

Robotok

Ha van két perced nézd meg ezt a videót. Ugyanis Győrben munkába állat az első robotpincér. Persze most még csak a munka egy kis részét veszi át, de hamarosan fejlődni fog a technológia, illetve a fejlesztések megfizethetővé válnak.

Erről jut eszembe Szlovákia is, ahol szintén nagy a munkaerőhiány. A cégek ezért azt kérték, hogy egyszerűsödjön a vendégmunkásokra vonatkozó szabályozás. Ezt is fogják tenni és több EU-n kívüli munkást fognak beengedni, hiszen a nagyobb fizetésekre a cégeknek meg kell keresni a pénzt, ez viszont nem megy emberek nélkül. Egyenlőre egy cégnél maximum 30 százaléknyi külföldi munkaerő lehet, akik nem kereshetnek kevesebbet, mint a helyiek. Egyben a nővérek, egészségügyi dolgozók bérét is 16-20%-kal emelik.

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek szeptemberben. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!