Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik a csomagokról, a Fitch-ről, a kötvényalapokról, Angliáról és Buffett-ről is.

Ha valami mozgalmasabbra vágysz, megnézheted videós formában:

m

m

Csomagok

Februárban az ember csak kapkodta a fejét, mert annyi hír jelent meg a kormány háza tájáról. Végre megjelent gyermekek születését elősegíteni kívánó csomag, ingyen hitel, ajándékpénz, más támogatás.
Ennek részleteit nem fogom felsorolni, mindenki megtalálja. Viszont érdemes arról beszélni mi lesz ennek a hatása. Várhatóan több gyerek fog születni, de csak kicsivel. Egyrészt a kezdeti lelkesedést lelombozta a sok apróbetűs rész, ami a nagy bejelentést követően derült ki. Másrészt nincs mögötte bizalom, ráadásul erkölcsileg nagyon romboló hatású. Sok emberrel beszéltem erről online és személyesen, és senki nem volt ettől igazán elragadtatva. A nagy többség elképesztőnek tartja, ingyen pénznek gondolja, amit azért mégis felvesz, mert hülyeség lenne nem felvenni. És ez szerintem borzasztó.

Hasonló a gyere haza programhoz, ahol milliós összeget kaptak a hazatérők. Ha milliós összeg a havi kereseted külföldön, szerinted mennyire csábító ez az egyszeri havi fizetés a hazatérésért? De azok, akik épp akkor egyébként is hazaköltözésben voltak felvették.

Most sincs bizalom, nem emiatt fogsz 3-4 gyereket szülni, mert ez tényleg pénz és tényleg jól jön, de csak töredéke a gyerek költségeinek. Tehát fel fogjuk venni, mert ingyen van és ezzel kiraboljuk a többi polgártársunkat. De nem foglalkozik ezzel senki.

Ha ez komoly elképzelés lenne, akkor benne lett volna a választási programban, de olyan nincs, mert azzal nem lehet választást nyerni. Tehát ezt a fajta társadalmi bizalmat és egyetértést hiányolom e mögül. Szóval én igazából ebben is a gazdaság ösztönzését, a GDP növelését látom valódi célnak. Merthogy arra kiváló, ha ennyi pénzt szétosztanak, az hatással lesz a számokra érzékelhető szinten.

támogatás részletek pénzügyi fitnesz

m

Reformok

Megjelent még az egészségügyi reform terv, versenyképességi reform terv is, 11 év múlva gyakorlatilag utolérjük Ausztriát, megjelent a falusi CSOK is, amiről már korábban beszéltem. A csomagokban nagyon sok jó dolog szerepel, például a TBSZ átalakítása, akár az állampapírok hozzáigazítása.

  • Nekem nem válaszoltak eddig a TBSZ-szel, külföldi TBSZ-szel kapcsolatban, de nem adom fel.
  • Eddig is jó lett volna, ha a TBSZ-en lévő állampapír december 31-én járt volna le, amikor robotokat küldünk más bolygókra, akkor ezt is el lehetne intézni.
  • Vagy szigorítanák a befektetési célú lakásvásárlást, ezzel hűtve egy kicsit a piacot.
  • Csökkentenék a tranzakciós illetéket.
  • Eltörölnék az osztalékadót magyar vállalatoknál.

A falusi CSOK viszont szintén felesleges, szerintem, mert a falusi házak most is olcsóbbak, mint mondjuk Budapest. Ha valaki árelőnyt szeretne, akkor most is van erre lehetősége. Csak ott nincs annyi és olyan munka, nem olyan jó az iskola, ezért hagyjuk ott a falut. Amíg ezek a tényezők nem változnak, addig a támogatás csak annak lesz jó, aki egyébként is ebben gondolkodott és befogja a száját, hogy még pénzzel is tömik és beáll a sorba.

versenyképességi program pénzügyi fitnesz

m

Olasz elmebaj

Az olaszokban felvetődött a remek ötlet, hogy államosítsák a központi bankjukat. Ez nagyon jó lenne, hiszen durván két és fél ezer tonna aranytartalékhoz jutnának, ami remekül jönne a népszerű intézkedésekhez.  Az állami hitelek már 7%-on forogtak, ekkor beszállt az Európai Központi Bank vevőként és ez lenyugtatta a kedélyeket, de a problémát nem oldotta meg. Kiráz a hideg, ha belegondolok, hogy az a hatalmas aranytartalék rossz kezekbe kerül…

olaszország jegybank pénzügyi fitnesz

m

FED

Újabb interjúban erősítette meg a FED az új elképzeléseit. James Bullard azt nyilatkozta, hogy a monetáris politikai szigorítása hamarosan véget érhet, amelynek keretében a kamatemelési ciklus és a jegybanki mérlegfőösszeg leépítése is befejeződhet. Tehát lefordítva ez azt jelenti, ha így is tesznek!, hogy nem állhatnak le a monetáris lazítással, hiszen akkor összeomlana a piac. Ők ezt nem szeretnék és folytatják a pénznyomtatós kísérletet, ha kell, ez pedig inflációt fog okozni. Olyat is, amit már mérni is lehet. Ez még tovább fogja rombolni a megtakarítók életét, még tovább fog nőni az olló a szupergazdagok és a középosztály között. Jóval később, de még nagyobbat fog szólni az összeomlás.

Persze nem arra vagyok kíváncsi mit mondanak, hanem hogy mit tesznek.

FED monetáris politika pénzügyi fitnesz

m

Piros zászló

A FED politikájának köszönhetően a Fitch belengetett egy újabb veszélyt. Ez a probléma, hogy a hozam utáni vágy miatt nagyon sokan és egyre többen fektetnek vállalati kötvény alapokba. Ez akkor probléma, ha már sokat teszik ezt. Ugyanis ha kivennék a pénzüket, akkor gyorsan szeretnének pénzhez jutni, de a kötvényeket nem lehet gyorsan eladni. Erről már beszéltem, hogy a vállalatok sem tudnak új kötvényeket eladni, mert nincs vevő. Ha eldurvulna a helyzet, akkor már a méretéből kifolyólag is pánikot okozna. Mindenképpen veszélyes helyzet ez. Nem jutnál a pénzedhez, likviditás probléma, kényszerített eladások, nem egy jó recept.

Fitch vállalati kötvény alapok 1 pénzügyi fitnesz

m

Fitch vállalati kötvény alapok 2 pénzügyi fitnesz

m

Egyéb hírek

Warren Buffet nagyot bukott a Kraft-Heinz lejtmenete miatt. De ez kit érdekel? Őt magát sem. ilyen van, túl sokat fizettek érte és kész, nem kell aggódni. Ezen kívül még azt is mondja, hogy nagyon nehéz megverni az SP500 indexet.

Buffett kraft heinz bukás 1 pénzügyi fitnesz

m

Az angolok elérték, hogy kevesebb európai bevándorlójuk legyen, és több nem európai. Gratulálunk ehhez!

migráció angliába 1 pénzügyi fitnesz

m

migráció angliába 2 pénzügyi fitnesz

m

Elon Musk pedig csökkentette a Model 3-as árát, mér úgy 27000 dollártól elviheted a korábbi 35000 helyett. Ez durva árcsökkentés, tényleg szükségük van vevőkre.

m

Miközben egyik kezével pénzt oszt a kormány, a tudomány képviselői szerint a másikkal ennek ellenkezőjét teszi.

tudomány pénz 2 pénzügyi fitnesz

m

A jegybankok 2018-ban annyi aranyat vásároltak, amennyit már 1967 óta nem. Jól belehúznak. Oroszország azon is gondolkodik, hogy eltörli az arany utáni 20%-os adót. Wyoming pedig betenné a befalapokba is 10% részesedéssel.

m

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek februárban. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!