Hírösszefoglaló az elmúlt hónapból. Mi történt, ami nagy hatással lesz az életünkre, nem csak pénzügyileg, röviden és érthetően. Most szó esik az Audiról, Apple-ről, válságról, IMF-ről és az MNB-ről is.

Ha valami mozgalmasabbra vágysz, megnézheted videós formában:

m

m

Audi

Sikeresen zárult az Audi sztrájk. Megkapják a béremelést, szabad hétvégét és bónusz tervet. Ez azért érdekes mert a munkások szerint nem valami jó dolog az olcsó munkára épülő hazai modell.

audi sztrájk 2 pénzügyi fitnesz

m

Power

Japán kitűzte célul, hogy 2030-ra 26%-kal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, és növelnie kell a megújulók szerepét. A Power Ledger össze is állt egy japán céggel, hogy 2020 végéig akár 55 ezer háztartást lássanak el napelemekkel és a Power Ledger platformmal. Ez jó hír mindenkinek. Egyébként pedig Kaliforniában már minden újonnan átadott házra kötelező napelemet szerelni! Ez a trend várhatóan fokozódik.

power ledger japán napenergia pénzügyi fitnesz

m

John

Ezzel vége is a jó híreknek. Nagyon sajnálatos hír, hogy elhunyt John Bogle, a Vanguard és az index alapú befektetés atyja. Rengetegen emlékeztek meg erről, Warren Buffett szerint is ő tette a legtöbbet a befektetőkért. Bár az ő szellemisége kezd kiveszni az ETF-ekből, reméljük ez nem fog végleg megtörténni.

John Boogle 1 pénzügyi fitnesz

m

Apple

Az Apple január elején a részvényeseknek írt levelében bejelentette, hogy a cég nem látta előre a fejlődő piacok gazdasági csökkenésének nagyságrendjét!, és hogy a kínai telefoneladások továbbra sem jók.

Emellett pedig kivégzik az önvezető autó projektjüket és az egészségügyre fókuszálnak. Én sajnálom az eladási statisztikákat, de az Iphone már 10 éves és a versenytársak utolérték őket.  Kár a projektnek is, de örülök az egészségügyi szolgáltatásnak. Ez azt jelenti, hogy például az Apple watch folyamatosan figyeli az egészségünket, és egyre több paramétert. Ezen adathalmaz alapján aztán a cég rengeteg mindent megtud, hiszen az adat az új olaj. Ha gond van automatikusan felajánlhat gyógyszert, ellátást, stb, ez nagyon sok bevételt jelent, ha elterjed.

Apple levél pénzügyi fitnesz

m

Apple autóprojekt 2 pénzügyi fitnesz

m

Más gondok is vannak

Nem csak az Apple küld el dolgozókat. Így tett a Ford, a Verizon, Samsung, a BalackRock, a Santander és a Tesla is, hogy másokat ne említsek… Mondjuk most már Olaszország is recesszióba süllyedt. A globális gazdaság tényleg lassul, emiatt lehet, hogy már idén újra bekapcsolhatják a pénznyomdát Amerikában, de legalábbis valószínű a kamatemelés lassítása. A piacok ugyanis nem tudnak már meglenni a drog nélkül.
Van még egy hírem ezzel kapcsolatban január végéről, de egy külön videóban szeretnék beszélni róla.

m

IMF és új hitel

Az IMF is globális lassulásról beszél és Davos-van a Word Economic Forum gyűlésén kimondták, hogy a világnak további 100 ezer milliárd dollárnyi új hitelre van szüksége a növekedés folytatásához. Ez nevetséges, mert a hitelproblémát még több és még több hitellel próbálják meg orvosolni. Nem tudom milyen vége lesz ennek, de csúnya lesz az biztos. Ha újra bekapcsolnák a pénznyomdát, azzal csak tovább inflálnák a piacokat, a zombicégek aránya is megnőne, az emberek még inkább eladósodnának, csak még nagyobb válságot okoznánk végül. De erre nemsokára még kitérek. Egyébként Kína is rekord összeget tolt be a piacra, hogy továbbra is életben maradjon.

100 trillió dollár új hitel 3 pénzügyi fitnesz

m

Hong Kong

Hogy a hitel milyen problémákhoz vezet, abba beleszagoltak Hong Kongban is, hiszen voltak cégek, amelyek részvényei 70%-ot estek percek alatt. Megjelentek az eladók, de nem voltak vevők és olyan gyorsan történt minden, hogy nem tudtál kiszállni belőle.

m

Az emberi oldal

És ha már megemlítettem az átlagember problémáját, korábban kifejtettem, hogy a pénz leginkább a nagyon gazdag réteget segíti, miközben a világ népességének alsó felének vagyona tizedével csökkent. volt ehhez egy Facebook-os kép is. Fel is merült Davos-ban, hogy a gazdagok adózzanak. Ray Dalio szerint ez is nagy hatással lesz a gazdaságra.

ray dalio gazdagok adózzanak pénzügyi fitnesz

m

Egyéb hírek

Soros György is megszólalt januárban, szerinte Amerika hidegháborúban áll Kínával (ami nem csoda, hiszen Amerika így is próbálja védeni a dollárt), és ez nagyon rossz a gazdaságnak, de reméljük nem alakul át fegyveres konfliktussá.

m

Bulgária talán már 2022-ben bevezeti az eurót!

m

Az MNB pedig belengette a kamatemelést, ezután el is kezdett erősödni a forint.

MNB alapkamat emelés 2 pénzügyi fitnesz

m

Szerintem ezek voltak a pénzügyileg is érdekes hírek januárban. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!

Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!