Ebben a cikkben a leggyakoribb félreértéseket vagy téveszméket fogom elmondani a befektetésekkel kapcsolatban. Ezek valóban megakadályoznak téged abban, hogy befektesd a pénzed. De melyek ezek és mi rájuk a magyarázat?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az összes pénzed elveszítheted

Tőlem is kérdezték már, amikor megtudták, hogy befektetem a pénzem: Aggódnunk kell, hogy a híd alatt kötsz ki? 🙂

A válaszom az, hogy ha spekulálsz és mindent egy lapra teszel fel, akkor valóban elvesztheted az összes pénzed. De ezt ne keverjük össze a befektetéssel. Utóbbi esetben ugyanis megosztod a kockázatot különböző eszközök, stratégiák és időtávok között, valamilyen bizonyított stratégiát használsz, ahol ha teszem azt egy részvényt ki is radíroz egy cunami, akkor is a portfóliód pici része úszik el. Továbbá a veszteségeid a viselkedéseden is múlik. A tőzsde zuhanása is csak lebegő veszteséget okoz, nem kell akkor kiszállnod a piacból, vehetsz meg több olcsó eszközt.

.

Befektetni bonyolult

Ez lehet bonyolult, de nem kell hogy az legyen, nem kell 6 monitoron követni a grafikonokat. Olyan bonyolulttá teszed, amilyenné szeretnéd. Vannak nagyon bonyolult hátsóbejáratokkal fedezett stratégiák, mindenféle marginszámlás CDF stratégiák, vannak napon belüli stratégiák, ahol grafikonokat elemzel, pipeket és valószínűségeket számolsz, de lehet ezt automatikusan is csinálni egy ETF lusta portfólióval, ami évente 15 percedbe kerül és egy 8-10 éves gyerek is megoldja, de olyan könnyű is lehet, hogy rábízod a pénzed egy szolgáltatóra aki befektet neked, nulla tudás kell hozzá, viszonylag alacsony költséget kell fizetni. Szándékosan egy távolibb példát mondok, ez nem reklám helye, de ilyen a Binck bank forward szolgáltatása. Ugyanezt megteszi egy befektetési alap portfóliómenedzsere is.

.

Sok pénz kell hozzá

Azért gondolod ezt, mert a gazdagok foglalkoznak befektetéssel, de ez a befektetés eredménye inkább, nem az oka. Legtöbben nem azért fektetnek be, mert gazdagok lettek. Én 100 ezer forint körül kezdtem. De elkezdheted havi 5-10 ezer forinttal is. Vagyont így hosszabb idő alatt hozol össze és védesz meg, nem a nagy összegen múlik. A kamatos kamat elvéhez idő kell, nem nagy összeg.

.

A passzív befektetés kevesebb kamatot fizet

A passzév befektetésről általában akkor beszélünk, amikor ETF-ekbe fektetsz, index alapokba fektetsz, lusta portfóliót építesz. Meg sem próbálom felsorolni azt a rengeteg irodalmat, ami azt támasztja alá, hogy hosszú tavon a passzív befektetéssel elérhető piaci hozam messze felülmúlja az aktív kereskedők hozamát. Rövid távon sokan lehetnek sikeresek, de ez inkább a szerencsén múlik.

.

Túl sok időbe kerül befektetni

És minden hírt ismerned kell, . Ahogy a bonyolultságnál megbeszéltük ez rajtad múlik. Be tudsz fektetni nagyon kevés időráfordítással is. A híreket nem hogy nem kell ismerned, hanem inkább kerülnöd kell, a média nagyon rossz viselkedésre ösztönöz. Ha szeretnéd, akkor követheted azokat a részvényeket, amit tartasz, de nem is kell egyedi részvényeket venned.

.

Ez most rossz alkalom elkezdeni befektetni

De, most van a legjobb alkalom elkezdeni, bármikor is találsz rá erre a videóra. Tegyük fel, hogy ma elkezded, már bent van pár száz ezer forintod, mondjuk 1000 euród. Jövő héten pedig bezuhan a tőzsde úgy 50%-ot. Akkor 500 euro mínuszba kerül a számlád, ideiglenesen, ami nem azt jelenti, hogy tényleg ennyi a veszteséged. De ha ki is kell szállnod valami miatt, akkor is 500 euro a veszteséged és óriási tapasztalatot szereztél.

Tegyük e mellé azt, hogy nem fektetsz be és vársz. Telnek az évek és közben nemhogy visszajött volna az az 500 euro, de sokkal több pénzed is lenne, főleg, ha a válságban is befektettél volna folyamatosan. Így a veszteséged most bőven több, mint 500 euro.

Vagy, sokkal jobb ha ez meg kis összegekkel ér el téged, mint ha évek múlva már 20-30 ezer eurod lenne bent és akkor jönne az 50% mínusz. Hibázni mindenki hibázik, ezeket jobb minél korábban megtapasztalni.

Ráadásul nézd meg azt a videóm, amiben elmondtam, hogy félni mindig van mitől, ezert lehet pénzt keresni és hogy nem érdemes várnod az összeomlásra, hogy befektess.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!