Ebben a cikkben a FIAT pénzről lesz szó, és két nyúlfarknyi videóról. Persze mutatok hiperinflációs példákat és megmutatom, hogy az átlagos infláció az arany alapú pénz esetén szinte nulla volt vagy 100 évig. De kérlek járj utána magad is!

Folytatom a minikurzust, aminek ez már a nyolcadik része. Ebben a kurzusban felvetődik annak lehetősége, hogy a jelenleg ismert pénzügyi rendszer összeomlik, a dollár is elveszti értékét és végül kialakul egy új pénz(ügyi rendszer).

A dollár elveszti értékét? Pénzügyi Fitnesz Minikurzus

1 Bevezető, hogyan lett pénz a QE programból?
2 A QE program hatásai.
3 Mit lehetett volna tenni a QE program helyett?
4 Társadalmi kérdések a QE program kapcsán.
5 Mi a valódi pénz? Mit jelent?
6 Az USA adóssága és a dollár értéke.
7 A mai pénz egyenlő a hitellel.
8 A FIAT pénz bukása, hiperinflációs példák.
9 Új aranykor következik?
10 Aranybefektetés 1; Arany mint biztosítás.
11 Aranybefektetés 2; Arany mint befektetés.

A célom ezzel az ismeretek bővítése, a látókörünk növelése, egy vita elindítása, de a történetről órákat lehetne mesélni, hogy teljes legyen. Nem szeretném, hogy most hirtelen erre alapozd az életed (végezz saját kutatást, nézz utána a számoknak magad is, az itt vázolt világkép egy a sok közül.)! Jó lenne, ha végül saját véleményt formálnál! De most lássuk a cikket!

 

Ha gondolod, akár meg is nézheted videós formában:

 

 

 

A FIAT pénz bukása

Nálam okosabb emberek szerint az összes valaha létezett pénzrendszer eltűnt már, ezek sem tartanak örökké, a FIAT pénz(rendszer) amit jelenleg használunk csak egy ígéret, a belső értéke nulla és a piac végül mindig visszatalál a fundamentumokhoz, össze fog omlani a dollár is, ahogy a korábbi pénzek tették. Ez természetesen egy lehetőség. A történelemben most fordul elő először, hogy senki nem használ mondjuk arany vagy ezüst alapú pénzt, mindenhol FIAT pénz terjedt el. Már elnézést, de a WC papírnak magasabb a belső értéke, mint a dollár bankjegynek.

A Fiat pénz értéktelen pénz, csak azért van értéke, mert értéket tulajdonítunk neki. Mert a kormány fenntartja azt. De ha elszáll a bizalom, elvész az értéke, ezt már korábban is megbeszéltük. Azért lehet belőle költekezni, azért lehet korlátlanul nyomtatni, mert igazi értéke nincs és úgy is bánnak vele.Láttam ezzel kapcsolatban két nyilatkozatot, amin nagyon elgondolkodtam:

  1. Ebben a vidóban Alan Greenspan (1987-től 2006-ig a FED elnöke) azt nyilatkozza, hogy az amerikai kötvények biztonságosak, biztos, hogy vissza lesznek fizetve, hiszen mindig tudunk pénzt nyomtatni! Hát nem röhejes? Menyit ér az a kötvény, ha akármennyit vissza tudnak fizetni? Mennyit ér az a pénz?
  2. Ebben a videóban pedig a dollár eszközök biztonságáról kérdezik. Elmondja, hogy mivel az eszközöket mindig vissza fogják fizetni (hiszen bármikor nyomtathatnak pénzt), ezért a dolog nem biztonsági kérdés. Pénz az mindig lesz, de a vásárlóerejét nem tudják garantálni… Amin ezek után remélem nem csodálkozol, még ha meg is vagy lepődve.

(a videókat sok helyen megtalálni, ezt dobta fel elsőre a Google.)

Ha viszont egyre kevesebbet ér, akkor az idővel valószínűleg hiperinflációhoz vezet. Ez egy módja annak, hogy a kormányok megszabaduljanak az adósságoktól. Venezuelában például most augusztus 20-án vágtak le öt nullát a pénzből. 14 millió bolivárba kerül egy csirke és a a fizetések 60-szorosára emelkedtek. A cégek tojásban adják a bónuszt.

Nem kell messzire menni, ha hiperinflációt és összeomló pénzügyi rendszert szeretnénk látni. Hogy komolyan vegyük a dolgot, mutatok néhány példát a gyűjteményemből. Nézz utána, mi okozott hiperinflációt ezekben az országokban! Valaha ezen országok polgárai is vígan élték az életüket, de aztán elveszett a bizalom és ez hiperinflációhoz vezetett. A pénz egyre kevesebbet ért, egyre nagyobb címleteket kellet nyomtatni, míg idáig jutottak:

A videót a német márkával kezdem, alább egy 500 milliárd német márkás bankjegy látható. Ugye a németek elvesztették a háborút, óriási adósságokat vertek rájuk. Végül hogy ezt fizessék, elkezdtek pénzt nyomtatni, a pénznyomtatás vége hiperinfláció lett.

német márka pénzügyi fitnesz hiperinfláció

 

 

Pár éve Zimbabwe élt át hiperinflációt:

zimbabwe trillió dollár pénzügyi fitnesz hiperinfláció

 

De nem kel ilyen messzire menni, a következő példa Jugoszlávia:

 

Vagy beszélhetnénk a pengőről is. A pengő pedig világrekorder az inflációt tekintve, sehol nem volt még a világon akkora infláció, mint Magyarországon. Így született meg a világ legnagyobb címletű forgalomba került bankjegye.

százmillió b-pengő pénzügyi fitnesz hiperinfláció

 

 

Az USA inflációja

Ez nagyon jó időpont arra, hogy megnézzük hogyan alakult a az infláció az elmúlt durván 200 évben. Nézzük meg a hivatalos dollár inflációs adatokat. Az 1800-as évektől kezdve hosszú távon alig volt infláció. Ha pénzt kerestél és megtakarítottad fiatalon, az idős korodban is majdnem ugyanannyit ért. Megőrizte a vásárlóerejét. Az infláció 1970 után kezdett el növekedni, amikortól kezdve a dollárt levágták az aranyrendszerről.

dollár vásárlóerő 1830-2018 pénzügyi fitnesz

amerikai infláció 1660-2018 pénzügyi fitnesz

Ez előtt persze volt sok rövid ideig tartó infláció és defláció, hiszen a technológia nem volt olyan fejlett, egy vírus elterjedése, háborúk, kemény telek okozhattak inflációt, aztán „visszaállt minden”. Viszont az elmúlt évtizedekben csak infláció volt, sokak szerint azért mert a jelenlegi FIAT pénzrendszer az inflációra van szerkesztve. Érdekes gondolat.

 

Nézz vissza később is, hiszen ez a történet folytatódik.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!