Mi a különbség a mai hitelpénz és az árupénz között, ami például az arany vagy ezüst alapú pénz? Mit jelent az, hogy a pénz ami a pénztárcádban van, az igazából hitelpénz? Hitellel próbáljuk visszafizetni az óriási hitelünket? Hitelből vásárolunk kacatokat? Azt hisszük pénzt kell visszafizetnünk, pedig amivel tartozunk az is hitel már eleve. Most erről lesz szó.

Folytatom a minikurzust, aminek ez már a hetedik része. Ebben a kurzusban felvetődik annak lehetősége, hogy a jelenleg ismert pénzügyi rendszer összeomlik, a dollár is elveszti értékét és végül kialakul egy új pénz(ügyi rendszer).

A dollár elveszti értékét? Pénzügyi Fitnesz Minikurzus

1 Bevezető, hogyan lett pénz a QE programból?
2 A QE program hatásai.
3 Mit lehetett volna tenni a QE program helyett?
4 Társadalmi kérdések a QE program kapcsán.
5 Mi a valódi pénz? Mit jelent?
6 Az USA adóssága és a dollár értéke.
7 A mai pénz egyenlő a hitellel.
8 A FIAT pénz bukása, hiperinflációs példák.
9 Új aranykor következik?
10 Aranybefektetés 1; Arany mint biztosítás.
11 Aranybefektetés 2; Arany mint befektetés.

A célom ezzel az ismeretek bővítése, a látókörünk növelése, egy vita elindítása, de a történetről órákat lehetne mesélni, hogy teljes legyen. Nem szeretném, hogy most hirtelen erre alapozd az életed (végezz saját kutatást, nézz utána a számoknak magad is, az itt vázolt világkép egy a sok közül.)! Jó lenne, ha végül saját véleményt formálnál! De most lássuk a cikket!

 

Ha valami mozgalmasabbra vágysz, akár meg is nézheted:

 

 

A mai pénz hitelpénz

A pénz adósság teóriája már a 19. századra vezethető vissza. Ma a pénz valójában adósság. Ha beviszek a bankba 1000 forintot, akkor a bankban lesz a számlámon 1000 forint. De a bank abból 9000-et hitelként kihelyez Bélának. Béla azt hiszi, hogy pénzzel tartozik, de az ő pénze az valójában adósság. A rendszer összes pénze ezért jóval több, mint amennyi ténylegesen ki van nyomtatva. (És a kinyomtatott pénznek is adósság az alapja.) Ezt hívják Fractional-reserve banking-nek. Ezt magyarul kötelező tartalék rátának fordították, pedig jobb lenne a töredék tartalék rendszer kifejezés. Ez azt jelenti, hogy az a pénz amit a banki hitelként kihelyez, annak csak töredékével kell rendelkeznie tartalékként. Tehát a banknak nem kell, hogy 9000 forintja legyen, hogy ennyit kihelyezzen a gazdaságba, neki bőven elég 1000 forint. Úgymond a banknak van joga pénzt teremteni.

A jegybank pedig amikor pénzt nyomtat, az elektronikus formában „valósul meg”, de utána a papírpénz nyomdát is be kell kapcsolni. Amikor egy banknak készpénzre van szüksége, akkor a FED kitörli a számlájáról az elektronikus pénzt és azt odaadja papírfecnik formájában.

A kereskedelmi bankok tehát növelik a pénz mennyiségét. A központi bank pedig ezt tudja szabályozni, de például Amerikában, kedve szerint növelheti is a pénz mennyiségét. Abból a pénzből amit teremt állampapírt vesz, az összeg végül megjelenik valamelyik banknál és ugyanúgy hitel lesz belőle. A gazdaság nagy része pedig fogyasztáson alapszik. Hitelt veszünk fel a nem létező pénzből, hogy megvegyünk dolgokat amire nincs szükségünk, hogy lenyűgözzük azokat akiket ez nem érdekel vagy akiket nem szeretünk. Azért pörgetik a jegybankok a hitelt, mert ezzel nő a fogyasztás, pörög a gazdaság, ez a hitel valahogy eljut az emberekhez és aztán költekeznek.

Mindez inflációhoz vezet. Nézzük csak meg hogyan inflálódott az ingatlanpiac az elmúlt években. Emelkedtek az árak. Hasonló infláció van a műtárgy piacon, a szuperautók piacán, a részvénypiac is emelkedett ugye. De azért vagyont nem lehet nyomtatni, a hitelállomány óriásira nőtt, most már 1500 milliárd dollárnyi diákhitel van Amerikában. Igen, felpörgött a gazdaság, de közben mi lesz a hitellel? Ha korlátlan lehet pénzt nyomtatni, akkor az értéktelenné kell, hogy váljon előbb-utóbb. Beszéltem már a lehetetlen szentháromságról, ez hasonló. A dolog működik, de előbb-utóbb meg kell fizetni az árát. A dollár és dollár függés éppen elég erős a világban, de ez a viszony törékeny. Ha túl könnyen “keletkezik” új pénz, akkor előbb-utóbb elértéktelenedik. Ha viszont ezüst vagy arany alapú lenne a pénz, nem lehetne olyan könnyen teremteni a semmiből.

Nézz vissza később is, hiszen ez a történet folytatódik.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!