Örömömre szolgált, hogy a 100 éves élet meglepően, ütősen hatott. Erre a témára még vissza fogunk térni, mert azért valljuk be őszintén, a legtöbb embernek még egy ideig dolgoznia kell(ene)…

A mai könyvre azért esett a választás, mert lényegre törő, könnyebb olvasmány. Érdemes tisztában lenni a mítoszok és hazugságok legalább egy részével, hogy jobb döntéseket hozzunk és kevésbé tudjanak átverni minket.

A mai anyag végén pedig a cégértékelés egyik legfontosabb részéről lesz szó.

I

A piaci mítoszok kis könyve:
hogyan profitálj olyan befektetői hibák elkerüléséből, amiket mindenki más elkövet?

Senki nem szereti megkérdőjelezni önmagát. Még a végén úgy éreznénk valamit rosszul csinálunk. Pedig a befektetés kétharmad részt a hibák elkerüléséből, egyharmad részt pedig cselekvésből áll.

De miért követünk el hibákat? Azért mert nem tudjuk, hogy hibák, mert nem kérdőjelezünk meg mindent. Mindent meg kéne vizsgálnunk, akkor is, ha széles körben elfogadott nézetekről van szó. Ebben a könyvben több olyan piaci mítoszt vizsgálunk meg amit mindenki elhisz és megcáfoljuk őket!

  1. Fejezet

A kötvények biztonságosabbak a részvényeknél.

Ez annyira egyértelműnek tűnik, hogy meg se fordul a fejünkben kételkedni benne. De tényleg biztonságosabbak-e a kötvények?

A válasz attól függ mit nevezünk biztonságnak. Valaki szerint a kisebb rövid távú volatilitás. Valaki más szerint az, hogy nagyobb valószínűséggel éred el a céljaidat, de ez nagyobb rövid távú volatilitással jár.

Pedig a kötvények is volatilisek. Az árfolyamuk változhat. Ha a kamatszint emelkedik, akkor az áruk leesik. Még negatív hozamuk is lehet. Persze általánosságban véve nem olyan volatilisek, mint a részvények, RÖVID IDŐTÁVON (5 éves távon). 20 éves időtávot nézve már majdnem annyira volatilisek a kötvények, mint a részvények. 30 éves időtávon pedig már kétszer annyira (részvények hozama 11%, volatilitásuk 1.4%, míg a kötvényeknél ez 5.3% és 2.8%).

Akkor miért hiszünk ebben a mítoszban? Az evolúció miatt. Az, aki jobban vigyázott rövid távon, például jobban felkészült a télre, az életben maradt. Ezt csináljuk a részvényekkel is.

A befektetés a valószínűségekről szól. 1926 óta 67 darab 20 éves periódus volt a könyv írásáig és ebből 65-ben a részvények felülteljesítették a kötvényeket, ez 97%. A részvények azért is jobbak, mert változnak, igazodnak. A részvény egy cég darabkája és a cégek folyamatosan fejlődnek, újítanak, keresik a profitot a jövőben is.

  1. Fejezet

Eszköz allokációs egyszerűsítés: A 100-ból vond ki az életkorod, annyi százalék részvényed legyen.

Ha ezt most hallod először, akkor röviden összefoglalom miért. Amíg fiatal vagy, addig érdemes sok részvényt tartanod, hogy magas hozamod legyen és a hosszú időtáv miatt a hullámvasutak sem okoznak gondot. De a nyugdíj előtt már nem engedhetsz meg magadnak egy 50%-os tőzsdei bukást, így ahogy idősebb vagy, egyre kevesebb részvényt érdemes tartanod. Világos!

Ebben kétség kívül van valami. De a szabály azt feltételezi, hogy mindenki egyforma. Na ez már nem igaz. Mások a céljaink, más cash flow-ra van szükségünk, más helyzetben vagyunk, más a portfólió méretünk és elfeledkezik a partnerünkről is. J Egyébként pedig még azt is, hogy tovább élünk, továbbá miért kéne változtatni a portfólión nyugdíjas korunkban? Ha továbbra is abból szeretnénk megélni és elég nagy az összeg, hogy ne kelljen a tőkéhez nyúlni, akkor nem kell rajta változtatni! Miért adjuk fel a jól fizető részvényeinket, ha olcsón meg tudtuk venni őket?

Ő is egyrészt arra hivatkozik, hogy könnyen tovább élhetünk, másrészt ha most 50 ezer dollárra van szükséged évente, akkor 30 év múlva az infláció miatt ez már 121 ezer lesz.

I

Szeretnéd látni a könyv további, fontos részeit, lényegi mondanivalóját? Itt férhetsz hozzá, ezzel a megoldással tovább segíthetek neked és te is segíthetsz nekem.