A mai könyvre azért esett a választás, mert a 100 éves élet és a munkaerőpiac változásai jobban megmozgatott benneteket. Szerintem is érdemes még erről tanulni, hogy sikeresebben felkészülhessünk a folyamatokra, amik már valójában körbevesznek. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

I

A VÁLTÁS: A munka jövője már itt van, szerezd meg a készségeket, találj megfelelő kapcsolatokat és változtasd meg ahogy a munkára gondolsz

Olyan kérdések miatt írta ezt a könyvet, mint hogyan alakítsunk ki olyan munka környezetet, hogy szülők is lehessünk? Hol éljünk, hogy a legtöbb értéket kapjuk? Hogy menjünk nyugdíjba, mit csináljunk utána, hogy menjünk egy év szünetre, mi a gyerekek elképzelése a jövő munkájáról, miért alakul ki az alkalmazottakban félelem és bizalmatlanság, hogyan fog alakulni a jövő?

Szükségünk van egy keretrendszerre, az alapokra, hogy tudjuk milyen fába vágtuk a fejszét.

A 18. században a munka (búzatermesztés, üvegfújás, fazekasság) még kisüzemű volt, hosszasan elsajátított és életen át végzett tudás alapján.

Aztán a 19. század második felében ez elkezdett megváltozni, jött az ipari forradalom. A változást mindig energetikai váltás is kíséri, ez volt a gőzgép. Fontos lett a tudomány, a mérnöki készségek. A munka egyre specializáltabb lett, a második ipari forradalommal még inkább. Munkabeosztás, munkaidő, a gyár elrendezése olyan fontos lett, mint a technológia, adott posztokra képzett emberekkel, a hierarchia. A munkás elvesztette az autonómiát és egyszerűen lecserélhető volt.

Amit most látunk az ennek a fordítottja, a hierarchia és lecserélhetőség helyett horizontális együttműködés, szélesebb tudáskör. Ebben a változásban is új energia jelenik meg, a számítási kapacitás segíti és gyorsabb, mint az előző ipari forradalom.

A kutatócsapatával nagyon sok céggel beszéltek a világon és segítenek megérteni milyen mérföldkövek fontosak, milyen faktorok fogják befolyásolni a dolgozó életünket és mit tehetünk, hogy a jövőre felkészüljünk.

ELSŐ RÉSZ: AZ ERŐK, AMIK MEGHATÁROZZÁK A JÖVŐD

  1. Fejezet

Az öt erő

  1. Fejezet

Fragmentáció: a három perces világ

Jill Londonban él 2025-2030-2035-ben. Reggel 6-kor kel és a napfény helyett üzenetek fénye süt rá, 300 darab a kollégáktól és barátoktól. Az avatarja és kognitív asszisztense felkészíti a fontosabb dolgokból, napirendet is készítettek neki.

7-kor egy videókonferencián vesz részt a pekingi kollégákkal. Utána üzenetekkel foglalkozik.

10-kor még pizsomában van, eszik valamit és megnézi jött-e valami új ügyfél. Majd nekik segít az interneten keresztül. Fél 11-kor bostoni csapattagokkal beszél.

11-kor metróval elmegy az iroda hub-ba, ez egy irodaközpont, ahol hatékonyan végezhet munkát, rendelkezésre állnak a technológiai eszközök és lehetősége van másokkal együtt dolgozni. Keres egy szabad helyet és bejelentkezik.

15-kor a főnöke szeretne vele beszélni az eladási adatokról. Mivel ő Los Angelesben él és akkor még kora reggel van, ezért a hologramos megjelenítőt használja, hiszen nem szeretne pizsomában mutatkozni. Megbeszélik, hogy a kenyai tapasztalatok hogyan ültethetők át Chilébe, hiszen ott terjeszkednének.

Fél ötkor az amerikai csapattagokkal beszél, majd hazamegy, útközben ennivalót vesz, este 6-kor vacsorázik a lányával. Kis pihenés következik.

Este 10-kor már készül a japán előadására, ami hamarosan kezdődik. De nem tart sokáig, a hírekben pedig áradásokról, erdőtüzekről és Greenpeace aktivistákról van szó, akik a maradék erdőt védik.

Amíg még nem volt internet, nem volt mobiltelefon, addig akár órákat is dolgozhattál egy adott témán. Levelet írtál papíron, a kommunikáció lassú volt, nem is tudtad hazavinni a munkád. Jill már nem így van vele. Nem mondhatja, hogy biztos elveszett a levél a postán. És van belőle több száz, csak délelőtt. A munkája felaprózódik „3 perces” időszakokra. Ez intenzív és elveszik a valódi koncentráció.

Biztos jó abban, amit csinál, de nem mestere a dolognak. Nem tanulhatta meg igazán, idő hiányában sem és nem tudta megfigyelni mit csinálnak mások. A gyerekkorból is elvész a játék. Össze van kötve a világ minden tájával, virtuális asszisztensek segítik a munkáját, óránként 100 emailre kell figyelnie. Ez a kézi telefonja és egyben számítógépe miatt is így van. Ma bármelyik autó gyújtásvezérlője nagyobb számítási kapacitású, mint 1969-ben a Holdra szálláshoz használt számítógépek összessége. A felhő alapú szolgáltatásokból azt használja, bérli, amire szüksége van, befektet a kütyükbe, hogy el tudja végezni a munkáját.

2008-ban az Xbox Live már elindította az Xbox 360 Avatar programot, amivel a játékosok egy avatar segítségével kommunikálhattak, ezek az érzelmek kifejezését is megoldották. Ott a Siri vagy a Google assistant, ezek rohamosan fejlődnek, már most nem tudod eldönteni, hogy valódi ember foglal-e időpontot a telefonban.

A világ 500 legnagyobb vállalata közül 1995-ben csak 20, 2010-ben már 91 jött a feltörekvő országokból. A globalizáció egyre inkább összeköt minket.

I

Szeretnéd látni a könyv további, fontos részeit, lényegi mondanivalóját? Itt férhetsz hozzá, ezzel a megoldással tovább segíthetek neked és te is segíthetsz nekem.