Véleményem szerint hatalmas tévedésben vagyunk, ha aranybefektetésről van szó. A többségtől eltérő véleményem van a dologról, amit nagyon keveset hallani. Erről olvashatsz most.

Ha inkább valami mozgalmasabbra vágysz, ezt a cikket akár meg is nézheted itt:

 

 

Én két részre bontanám ezt az arannyal kapcsolatos tudnivalókat. Mindjárt elolvashatod a véleményem az aranyról, mint befektetés, de először valami más, ahogy én látom a dolgot.

 

Arany, mint biztosítás

És itt van a kutya elásva! Szerintem a legtöbben úgy tekintünk az aranyra, mint befektetésre. Pedig szerintem az aranyra úgy kellene tekinteni, mint biztosításra! Az arany szerintem inkább pénz, fizetőeszköz, mintsem egy befektetési termék. Úgy gondolom, hogy az arany valójában mindig is ezt az értéket képviselte és nem tudom, hogy valaha is visszatér az arany és ezüst alapú pénzügyi rendszer (amiről az előző részben volt szó), de ez lenne az igazi funkciója. Szerintem leginkább Jim Rickards-nak van igaza (itt találod egy frissebb előadását), az arany az pénz.

Amikor arról beszélünk, hogy az aranynak nincs belső értéke: persze hogy nincs, hiszen az pénz és a belső érték fogalmát már egyébként is rég megcáfolták. Mindennek akkora az értéke, amennyit valaki hajlandó adni érte. A dollárral is így van, annak értéke is folyamatosan változik.

Amikor arról beszélünk, hogy ha a pénzem részvényekbe vagy ingatlanba fektettem volna arany helyett akkor sokszor annyi pénzem lenne: persze, hiszen akkor részvényed vagy ingatlanod van, a pénz pedig önmagában nem csinál semmit. És akkor nem pénzed van részvényekben, hanem részvényed van! Óriási különbség, ezt kell megérteni.

Tehát az aranyra biztosításként tekintek és ha így nézel rá, akkor hirtelen mindez értelmet nyer. A biztosítástól nem vársz el magas megtérülést. A biztosítást nem keverjük össze a befektetéssel. Ez a biztosítás arra az esetre készít fel, ha valamilyen katasztrófa bekövetkezik és „biztos” fizetőeszközre van szükséged. Vagy a jelenleg használt pénzügyi rendszer összeomlik a bizalom hiánya miatt. Tehát a családi kasszát szeretnéd biztonságosabbá tenni. Hogy ezek valamelyike mikor fog bekövetkezni, vagy hogy bekövetkezik-e egyáltalán, azt mindenki döntse el maga. Nekem sincs kristálygömböm, de ha megkérdezed mit gondolok az aranyról, akkor ezt tudom mondani.

Kína is ezért vesz aranyat, az elmúlt 10 évben megháromszorozta az aranytartalékát. Oroszország szintén. Miért? Mert Kína nagyon sok amerikai állampapírt vett, sok amerikai adóssága van. Kína tudja, hogy Amerika nem igazán képes mindent visszafizetni. Ezért biztosítékként aranyat vesz. Hiszen, ha Amerika iránt megszűnik a bizalom, a pénzük elértéktelenedik, elinflálják az adósságot, akkor az arany árfolyama az egekben lesz. Ha ez elmarad és Amerika visszafizeti az erős dollárt, akkor az arannyal nem sokat érnek, de hosszú távon mégis jó értékmegőrző számukra. Biztosra mennek.

Mennyi aranyat vegyél, ha az aranyra biztosításként tekintesz?
Attól függően, hogy ezt a meteorbecsapódásos katasztrófa eshetőséget, a dollár összeomlásos, hiperinflációs lehetőséget mennyire tartod valószínűnek, annyi aranyat érdemes venned. Jim Rickards 10%-ot tart, hiszen ha összeomlik a rendszer és az úgy legalább tízszer annyit fog érni, akkor ő így rendben van. David Morgan-ék 20-25%-ban hisznek. Nekem személy szerint mindkettő magas. Megint más például 2-4%-ot tart. Ha aranyat veszel ilyen célból, akkor lemondasz annak a pénznek a termelőképességéről, nem fizet kamatot, osztalékot. Hiszen „pénzben” áll a vagyonod ezen része. Gondold végig mennyi az esélye egy ilyen lehetőségnek és aszerint tarts aranyat. Hozama egyébként van az aranynak, de akkor már befektetésként tekintesz rá, szerintem.

Hogyan kösd meg ezt a biztosítást?
Nos, fizikai aranyban, fizikai ezüstben. Nem ETF-ben, vagy alapítványi részvényben (amit sokan ETF-nek hisznek), vagy aranyszámlán, hiszen arra az esetre készülsz fel, ha elszáll a bizalom. Gondolod akkor majd hozzáférsz a számládhoz?
Egy átlag ember jó, ha mai értéken felhalmoz majd 50 milló forintot, ha 10%-kal is számolunk az most durván 15 uncia arany, ez 15 darab egy unciás érme, ennek mindenki találhat helyet ha akar. És mindenki döntse el mit tart reálisnak, mit tart elégséges biztosításnak, kell-e neki ilyen biztosítás egyáltalán. Az aranyról nekem ez a véleményem. Szerintem inkább pénz és biztosítás, mint befektetés, ezért nem is érdemes a hozamát számolgatni és túlzásnak gondolom a 10%-ot belőle, de ha vennék, fizikai aranyat vennék.

 

Arany, mint befektetés

Ha az aranyra, mint befektetésre tekintünk, már egész más a helyzet. Bár személy szerint nem igazán ajánlom az aranyat, mint befektetést, azért mégis lehet értelme.

Mi szól mellette?

Ugye az ár az, amit fizetünk valamiért, az érték pedig amit kapunk. Befektetési szempontból az aranynak többféle értéket is tulajdonítanak, nézzük meg ezeket. Először is azt gondolja a legtöbb ember, hogy ez egyfajta menekülőeszköz. Ha a részvények összeomlanak, azt gondoljuk, hogy az arany ára emelkedni fog, mert mindenki aranyba menekül. Mint menekülőeszköz az összeomlások felében működik, de akkor is csak nagyjából az összeomlás első 15 kereskedési napján. Akik utána aranyat tartanak, általában pénzt veszítenek. Ugye ez azt jelenti, hogy egy hirtelen pánik idején vesznek sokan aranyat, és aztán eladják amikor kicsit megnyugszanak a kedélyek. Az adatok azt is megerősítik, hogy aki így cselekszik, az csökkenti a portfóliója értékét, azokhoz képest akik állandóan tartják az aranyat. Erről itt egy remek cikk, már a vlog indulása körül, az amszterdami befektető show adásában beszéltem erről. Ja, és a kötvényekkel szemben nem szolgált eddig mint menekülőeszköz.

A legfontosabb, hogy a részvényekkel vagy más eszköz osztályokkal szemben az arany korrelációja nulla, de sokan azt hiszik negatív és ez gyakori tévedés. Ha még nem tudod mi az a korreláció és hogy jön ide, ne csüggedj, hamarosan elmagyarázom érthetően és majd ide linkelem. Tehát a portfóliódba szeretnél olyan elemeket amik nem korrelálnak, amik másképp mozognak, erre az arany tényleg egy alternatíva lehet. Van egy másik cikk, ami azt támasztja alá, hogy a befektetők akkor járnak legjobban, ha 25% nemesfémet tartanak. Ez egy nagyon magas szám és számomra megdöbbentő, úgyhogy kicsit jobban utána néztem. Ez a cikk egy 34 éves periódust fedett le, ami szerintem kevés. A szerző kérdésemre azt írta, hogy azért 34 év adatait dolgozták fel, mert erről voltak adataik és szerinte ez hosszú időtávnak számít. Ezzel nem értek egyet, de itt van a cikk, olvasd el és alkoss saját véleményt. A cikket a szerző küldte nekem, de egyébként fizetős úgyhogy nem tehetem közzé, ezért ha szeretnéd elolvasni írj egy emailt neki vagy nekem.

Ehhez kapcsolódik ez a cikk is, ahol a szerző összehasonlította két portfólió teljesítményét 1970-től kezdve. Az egyik a jól ismert 60/40 portfólió (60% részvény, 40% kötvény, évente kiegyensúlyozva, más néven az alap lusta portfólió), míg a másik a 40/40/20 portfólió (40% részvény, 40% kötvény, 20% arany). Az jött ki, hogy az arany tartalmú portfólió majdnem annyit ér ma, mint a lusta portfólió, viszont sokkal kevésbé volt ingadozó, sokkal kisebb esést láthattál a számládon bármikor is nézted azt meg. Tehát az arany diverzifikálta a porfóliót, miközben nem rontott a teljesítményen.

Szóval ez lenne az arany befektetés értelme. Ha ezzel értesz egyet, akkor azt javaslom értékpapírszámlán vegyél aranyat elektronikus formában, lehetőleg olyan terméket válassz, ahol fizikailag is tartják, kerüld az inverz és tőkeáttételes termékeket és keress minél olcsóbb ETF-et (bár nem lesznek igazán olcsóak), például GLD vagy IAU. (Ha nem tudod mi az ETF, szintén ne csüggedj, el fogom magyarázni és majd ide linkelem.)

Fizikai aranyat csak akkor vegyél, ha apokalipszisre, zombitámadásra, világot fenyegető vírus elterjedésére készülsz (ekkor ugye igazából biztosításként tekintesz rá) és akkor se sokat. Arany ékszert pedig végképp ne vegyél befektetési céllal, hiszen minél kisebb, minél inkább megmunkált az arany, annál többet kell érte fizetni, ár-érték arányban sokkal rosszabb, mint egy nagyobb aranyrúd, vagy arany érme.

Egyébként a világban a legtöbb helyen az arany “ÁFA”-mentes, ezért is szokták szeretni az ezüsthöz képest. Az is emellett szólhat, hogy az arany várhatóan mindig értékes lesz az emberek szemében, az unokáid is örökölhetik és gyönyörködhetnek benne. Sokan azt gondolják, hogy aranyban rejthetnek el vagyonokat az állami szervek szeme elől, ezt mindenkire rábízom, de például a holland adóbevallásban elvileg be kell vallanod a meglévő aranyadat.
Az árával kapcsolatban az szól mellette, hogy 2030 körül kimerülnek az aranybányák. Arany persze akkor is lesz még, csak magasabb ár kérdése lesz, hogy kitermeljék.

 

Mi szól ellene?

Azt kell mondani, hogy az arany önmagában nem egy szuper befektetés, ha a megtérülését nézzük. Ha Warren Buffett szavai alapján a pénzed valami termelő eszközbe fekteted, mondjuk részvényekbe, akkor ahogy egyre nagyobb időtávot nézünk, az arany annál inkább rossz befektetés volt.  Egyszerűen azért, mert a pénzed arany formában nem igazán csinál semmit. Nem kell adatokat bányásznom ehhez, valaki már megtette helyettem például itt vagy itt. Visszatérve az eredeti logikámhoz, ezt nem is várhatjuk el tőle, nincs meglepetés. Önmagában nézve az arany ára lassan emelkedik, azt is nagy kilengésekkel, tehát alacsony a hozama, de legalább nagy a kockázata 🙂

Nincs belső értéke, befektetési szempontból tényleg nincs, bár igazából ez a fogalom is zavart keltő dolog. Az ára a kereslet-kínálat alapján változik, és mi van, ha felfedeznek egy új technológiát amivel tízszer annyi aranyat lehet a felszínre hozni, kinyerni? Persze a spekulálástól függetlenül is, ez csak egy darab fém, aminek mi emberek nagy értéket tulajdonítunk, hasonlóan a gyémánthoz, ami egy másik darab szén. Mindkettőnek van gyakorlati felhasználási, ipari területe, de nem igazán ez az ami meghatározza az értéküket.

Már nem találom hol hallottam ezt a logikát az ezüsttel kapcsolatban, de alkalmazható az aranyra is. Eszerint a római korban egy denarius volt a napi fizetség, ami egy tized uncia ezüst volt. Ha átszámítjuk ezt mai értékre vetítve és úgy teszünk, mint ha a mai átlagbér érne ennyit, akkor az jön ki, hogy egy uncia ezüst 965 dollár kellene legyen. Most pedig 15 dollár, szóval érdemes ezüstbe fektetni. És persze aranyba, hiszen az arany 16-szor többet kell, hogy érjen, tehát annak ára is fel fog menni előbb-utóbb. Szeretném, ha nem hinnéd el ezt a logikát. Ugyanis bár elméletben ez jól hangzik, de a gyakorlatban ez nem működik. Például azért, mert ma már a modern világban olcsóbb az energia, hatékony gépekkel termelik ki az ezüstöt, tehát az értéke nem lehet annyi mint ezer éve.

A kereslethez visszatérve, ma már egyre inkább globalizált világban élünk, rengeteg eszköz osztályt választhatsz és ezekből egyre több is van, ilyen most a kripto világ is, lényegében ez is csökkenti az arany keresletet.

A másik amit említettem, hogy bár önmagában az értéke, hogy nulla a korrelációja meg jó lenne, és emiatt érdemes lehet az árupiaci termékekből tartani valamennyit, de miért kellene, hogy ez csak arany legyen? Lehet mondjuk ezüst is. Hollandiában például az ezüst vásárolható ÁFA (BTW)-mentesen, az ezüst érmék a rudakkal szemben ÁFA (BTW)-mentesek.

Hogy mennyire biztonságos? Mivel fém, ezért fémkeresővel megtalálható. Drága a tárolása, ha fizikai formában tartod, otthon minimum egy tűzálló doboz szükséges hozzá, inkább széf és jó ha gondoskodsz rablóknak fenntartott látszat-széfről is, amibe kínai aranymásolatot tarthatsz, amik súlyra, színre, méretre megegyeznek az eredeti arany érmékkel. Az állam egyébként ráteheti a kezét az aranyadra, ilyen még a szabadságharcos Amerikában is előfordult.

 

Így tudnám összefoglalni, amit az aranyról mindenképp érdemes tudnod. Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!