A mai könyvre azért esett a választás, mert főleg nem a piacokkal foglalkozik, hanem veled. Ha igaz az, hogy a befektetés 20% technikai tudás és 80% pszichológia, akkor érdemes az utóbbival foglalkozni. Sajnos igazán ez a 80% jár munkával, egy vizsgára mindenki fel tud készülni, de magunkat legyőzni már komoly meló. Ez a könyv pedig kiváló útmutatás mindenkinek, aki szeretne befektetni, aki szeretne nyugdíjat összerakni magának, aki szeretne anyagi biztonságot és szeretné kordában tartani az érzelmeit.

Az egyik kedvenc idézetem a könyvből:

A jó tanács soha nem változik, míg a piacok állandóan változnak. És bár az embereknek jó tanácsra van szükségük, amit akarnak egy tanács ami jól hangzik. (Jason Zweig)

 

Befektetés józan ésszel, Miért célravezetőbb a pénzügyi piacokon (is) az egyszerű, mint az összetett?

Ez a könyv arról szól, hogy befektetni egyszerűbb, mint gondolnád. Hogy nem a rövid távú eredmény a fontos, hanem a hosszú távú. Hogy ne akarj túl gyorsan meggazdagodni. Hogy elhidd kielégítő eredményt elérni sokkal könnyebb, mint hiszed, kimagaslót pedig nagyon nehéz. Nagyon sokan a kimagaslót kergetik, ez viszont legtöbbször rosszul sül el, ezért általában a kielégítő eredmény is jobb, mint a befektetők 80%-a. Éppen azért lesz gyenge a teljesítményünk, mert kiemelkedőt szeretnénk alkotni. Legyünk türelmesek és használjuk a józan eszünket.

Nem egy csupor aranyat szeretne neked eladni a szivárvány tövében. Nincs titkos recept a meggazdagodáshoz. A spekuláció kevés pénzből próbál sokat csinálni. A befektetéssel viszont megelőzhetjük, hogy a sok pénzből kevés legyen.

Az emberek azt hiszik, hogy komplex dolog befektetni és minél bonyolultabb a dolog, annál többet lehet keresni. Pedig csak arra lenne szükség, hogy a hagyományos eszközök működését megértsd. Elég lenne csak átlagon felülinek lenni, kikerülni a nagy hibákat és hagyni, hogy a befektetés hosszú távon nekünk dolgozzon.

De a mai világ felgyorsult, óriási információ mennyiség áramlik felénk, a világon 77 ezer befektetési alap van, próbálunk kiemelkedőt alkotni, de mint ember képtelenek vagyunk rá. A Nobel-díjas közgazdász Kahneman szerint van egy olyan hiba, amit affect heuristic-nak neveznek, ami szerint az emberi agy villámgyorsan képes dötnéseket hozni intuitív érzelmek alapján. A mai információ özön és a média működési elve erre hat. A kognitív, logikai feladatokat az agyunk másik része dolgozza fel, ehhez több idő kell neki. Ezért érdemes az ilyen döntéseknek időt adni és nem odafigyelni a hírekre.

 

Szeretnéd látni a könyv további, fontos részét, lényegi mondanivalóját? Itt férhetsz hozzá, ezzel a megoldással tovább segíthetek neked és te is segíthetsz nekem.