A cikk címe kattintásvadász, ugyanis nem tudok erre válaszolni. Ez lehetetlen lenne, lévén nem ismerem a helyzeted és kockázattűrő képességed. Mégis fontos megnézned a videót, mert nagyon sokat tanulhatsz belőle. 

Már többször megkerestetek ezzel a lehetőséggel és én erre mindig legyintettem. Most viszont a második könyvem megírása után talált meg vele Noémi és szerencséje lett, mert az aranyfedezetű kriptoeszköz kérdése épp a fejemben volt. Azt biztosan látom, hogy sokatokat foglalkoztat a dolog. Ezért kicsit utánajártam, megnéztem két videót róla és kérdeztem tőle, mint értékesítőtől. Nem kaptam minden kérdésre választ, ezért megkérdeztem lehetséges-e egy AMA (ask me anything, kérdezz bármit) videót összehozni Krocsek Attilával, hiszen ezáltal ti is sokat tanulhatnátok belőle.

Itt feltehettem a pozitív és negatív kérdéseim, észrevételeim, mutathattam versenytársat bizonyos szempontból, ezért hálás köszönet jár. De szögezzük le az elején, hogy ez egy oktató szándékú videó, én teljesen független vagyok, nem kaptam ezért semmit, nincs ilyen eszközöm, nem a támogatás a célom, nem is a projekt leírása a célom, nem állok be egyik oldal mögé sem. Azt szeretném, ha neked segítene ez a videó és a józan paraszti eszedet használva saját véleményt alkotnál róla, ha érdekel. Azt már elmondtam, hogy önmagában a blokklánc technológiáról érdemes tanulnunk, ez pedig hozzá tartozik!

I

Itt találod a kérdezz bármit interjút:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

I

I

Én ezeket a videókat néztem meg erről a projektről:

 

Ha szeretnéd tudni mi az a blokklánc technológia, akkor ezt ajánlom:

A könyvet, amit említettem az oldal tetején a „2. könyv” linkre kattintva érheted el.

És ezeket a kérdéseket tettem fel:

 • Én alaposan, több irányból megközelítve és sok-sok referenciával és idézettel alátámasztottam, hogy a jelenlegi fiat pénzügyi rendszer nem lesz fenntartható és vége kell legyen jóval még mielőtt megöregszem. Egy lehetséges alternatíva lehet az arany hátterű kripto pénz. Nem tudom olvastátok-e a könyvet? Volt-e a projekt mögött valamilyen vízió, misszió amire az én könyvem is utal?
 • Miért támogatna titeket az állam egy esetleges monetáris váltásnál?
 • Bár a blokklánc technológiában megbízunk, de mégis kikerül a kezemből az aranyam, a pénzem. Ehhez a projekthez mindenképp kell a bizalom. A blockstock és blocknote arany fedezet jogilag kinek a nevén van?
 • Hogy történik a vásárlás és tárolás?
 • Lesz-e audit, hitelesítés időnként? És tegyük hozzá, hogy a nevemre szóló hitelesítés nem is életszerű, hiszen folyamatosan változik. Pont erről szól a blokklánc technológia, azáltal pontosan látod, bíznod a rendszerben kell és időnként a meglévő arany összességét kell hitelesíteni.
 • Lesz-e egy rész ETF formában, hiszen ezt olvastam egy másik interjúban?
 • Mi lesz, ha már nem fogtok tudni aranyat vásárolni? Mert olyan piaci körülmények lesznek egy adott ideig, például a fiat rendszer és derivatíva piac összeomlása miatt?
 • Hogyan lehet 200% arany fedezete a blockstocknak? Mihez képest 200%?
 • A fedezet eloszlik az egész pool között? Ha az én vásárlásom tizede, akkor minél korábban vásárolok annál nagyobb a fedezet és ha az átlagárnál később akkor nem lesz meg a befizetésem után a 10%.
 • Megjegyzés: számolhatunk így és kapósabbnak tűnik, de a valóságban az árfolyam az aranyfedezet + egy felár lesz. A felár pedig annak függvénye, hogy ez úgymond bevételt termel és mennyire terjed el.
 • Az 5-6% ami blockstock eladásakor az arany pool-t növeli, azt ki fogja megfizetni? Tehát például, ha 100 euro az árfolyam, én veszek és 100-at fizetek, de az eladó csak 94-et kap?
 • Hogy lehet üzleti titok mi alapján emelkedik az árfolyam és meddig tart az értékesítés, vagy mennyi eladott blockstock van már? Számomra pont emiatt lesz spekuláció.
 • Latom az előjeleit annak, hogy a tőzsdei kibocsátás után sokan eladják és lezuhan az árfolyam. Az ára folyamatosan növekedett, ha valaki 20-ért vette és eladhatja 60-ért, akkor jó eséllyel realizálja a profitot. Talán lehetett volna tenni ez ellen, és mutatok erre két példát is, az egyiket egy másik magyar kripto projekttel kapcsolatban.
 • Tegyük fel, hogy a projekt végül nem lesz sikeres és senki nem fogja használni. Az árfolyam nem mehet le nullába, mert van arany fedezete. Hogyan fogok tudni ebből kiszállni? Fizikailag kikérni az aranyat lehetséges, de kis méretben nem éri meg. Átlag Béla nem fogja tőlem megvenni, mert a probléma átkerülne hozzá. Vissza fogja ezt vásárolni a cég?
 • Skálázható? Mi teszi ezt egy platformmá? Miért más, miért jobb? Miért ez fog elterjedni? Mik a unique selling point-ok?
 • Megtalálhatom a technikai részleteket, mint másodpercenkénti tranzakciószám a honlapon?
 • Több mint 90 arany fedezetű kripto ötlet indult már. Más projektek is vannak, amik fizikai értéket tesznek a blokkláncra. Miért lesz ez a befutó?
 • Az arany átutalásában látok fantáziát. Ha elterjedt rendszer lesz, akkor lehet így nemesfémet utalni, mondjuk Kínába. Ami problémát még megold, hogy költhetem az aranyat. James Altucher téved amikor azt mondja, hogy a bitcoinjával fizethet a kávéjáért, de az arannyal nem megy semmire (ebben a videóban). A bitcoin esetében is megoldották már, 99%-ban nem bitcoinnal fizetsz, hanem azt fizetéskor átváltják dollárra és te valójában azzal fizetsz. Erre vannak már kártyás megoldások. Hasonlóképp az arany esetében ott például a GILT, ami a fizikai aranyamat elkölthetővé teszi egy kártya segítségével. De ti más megoldást szeretnétek, a mobilos, QR kódos fizetést. Ez jobb? A világban jobban elterjedt főleg keleten?
 • Mi a költsége egy számla nyitásának és fenntartásának? 3-5-10 év múlva ki fizeti meg a fenntartás költségeit? Hiszen az arany tárolása folyamatosan pénzbe kerül.
 • Elérhető lesz-e a whitepaper magyarul? Azt hallom milyen jó lenne, ha a legtöbb blockstock magyar kézben lenne, de sokan nem tudnak angolul. Szerintem segítséget jelentene.
 • Fontos szabályozói elv a KYC, know your customer, tehát minden ügyfelet azonosítani kell. Emiatt a blockstock tőzsdei kereskedelme is kizárólag saját felületen lehetséges és ez árthat a terjedésnek. Mit gondolsz erről?
 • Ha valakinek még kérdése akadna, hol teheti fel?

i

i

I

Nos, azt hiszem már elég hosszúra sikeredett ez a cikk, de remélem hasznos volt számodra! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!