Warren Buffett 1973-as levelét olvastam a minap és ezzel kapcsolatban jutott eszembe néhány dolog, amiket érdemes megbeszélnünk. A levelet például itt találod.

.

A tanulságos szavakat pedig nézd meg:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Befektetés, mint üzlet

Úgy kéne néznem a befektetéseimet, mint egy üzletet. Ami azt illeti a háztartást is. A jövedelemből képzünk egy maradékot, megtakarítunk, amit befektethetünk, visszaforgathatunk a további sikerünk érdekében. Azért jó erről beszélni most, mert jó eséllyel olyan időszak felé haladunk, ami hasonlít az amerikai 1970-es évekhez.

És leírja, hogy neki is volt veszteséges éve. Abban az időben magas volt az infláció, a gazdaság stagnált. A ruhagyártás részlegük ezt megszenvedte, mert a költségek az égbe szálltak, miközben a textíliák árát korlátozták. Ahogy az autóiparban is meglepetés érte őket.

.

Működik?

Ha veszel egy részvényt, egy céget, egy pénztermelő eszközt, akkor lehetséges, hogy a piac nem mindig igazolja a te befektetési tézised. Ez nem baj, neked egy befektetést nem évente kell megítélned, hanem évtizedekben. És ha maga az üzlet még működik, hozza amit vársz tőle, akkor az mellékes, hogy éppen hol áll az árfolyam. Még akkor is igaz lehet ez, ha megfelelően olcsón vetted meg. Ők arra fókuszáltak, hogy a bekerülési áruk rendben van, hosszú távon jól kell teljesítsen a dolog.

.

Piac úr csak lehetőség

Ehhez szorosan kapcsolódik Ben Graham könyve az intelligens befektető. Klubos anyag, de egy rövid részt a Piac úrról megosztok. Ő vezette be a Piac úr vagy Mr. Market kifejezést.

Ha értelmes befektető vagy, akkor hagyni fogod, hogy Piac úr határozza meg a részesedésed értékét? Csak akkor, ha egyetértesz vele vagy szeretnél üzletelni vele. Például nagyon magas áron eladnál. Tudni kell, hogy a napi árfolyamok azért vannak ott, hogy opciókat adjanak, de lehet rájuk legyinteni. Soha nem szabad megvenni egy részvényt azért, mert felment az ára és eladni azért, mert csökkent. Piac úr nem mindig határozza meg az értéket észszerűen.

Ezért ha előfordult már veled, hogy volt egy befektetési ötleted, belevettél, vártál fél évet, évet, de nem hozta a várt árfolyamot és ezért eladtad, majd fél év múlva megindult felfelé. Az az üzlet lehet, hogy jó ötlet volt, de a piac még nem igazolta ezt vissza. Nem adtál neki időt, mert az árral foglalkoztál ahelyett, hogy a mögöttes üzlettel foglalkoztál volna.

.

Vársz a befektetéssel?

És azt is megemlíteném, mert szorosan kapcsolódik ehhez, hogy arra sem érdemes várnod, hogy összeomlik a piac és aztán befektetned. Akkor is az árra fókuszálsz a fundamentumok helyett.

Én már mondtam, hogy nem érdemes ezt csinálni. Amikor nem találok megfelelő eszközt és kevesebbet fektetek be, vagy visszább veszek valamilyen kitettségből, vagy az is előfordulhat hogy az ember eladja valamelyik részvényét, de ennek fundamentális alapon kell nyugodnia a puszta ár helyett.

És akkor sem szabad teljesen kiszállni például a részvényekből, ahogy Graham vagy Buffett sem teszi. Hiába most nem talál annyi célpontot és több készpénzen ül, nem fogjuk látni soha, hogy teljesen kiszállna a részvénypiacról.

.

Hogy viselkedünk?

Ahogy ő is írja, csak egy egyszerű tervre van szükséged és valamire, ami megvédi ezt az érzelmeidtől. Majd beszélünk még a tervről, de ezt nagyon fontos észben tartani. Az első könyvemben hiába szapultam a portfóliómenedzsereket és alapkezelőket, de az is legalább annyira fontos üzenet volt mennyire bután tudunk viselkedni mi emberek.

Azért beszélek erről, mert biztos hallottad már, hogy befektetni legalább 80 százalékban pszichológia. Lehet, hogy valamilyen gyakorlati számot vársz ami alapján érdemes befektetned, majd arra is kitérünk, de nem attól leszel jó befektető. Hanem például attól, hogy a befektetéseid hosszú távon képzeled el és ítéled meg. Nem hagyod magad átverni Piac úr által, a mögöttes értékre és értékteremtő képességre figyelsz.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!