A sajtó mostanában eléggé felfújta ezt a vámháborús témát, minden irányból ezt hallani, egyre rosszabb a helyzet, emelkednek az árak emiatt, sokan vesztik el a munkájukat, mindenkinek rossz, stb. Ti is kérdeztétek erről a véleményem és engem is érdekelt a téma, úgyhogy kicsit utánajártam hiszen a média leginkább a negatív dolgokat, az érzelmekre ható részeket nagyítja fel, próbáltam saját véleményt alkotni.

Ha szeretnéd, akár meg is nézheted mire jutottam:

 

 

Az első indok

Nem látok bele Trump fejébe, de két főbb szálat találtam, ami magyarázhatja a vámok kivetését. Az első az, hogy Amerikában eddig nem volt ilyen. Ez alatt azt értem, hogy ha te exportálsz valamit az EU-ba, Angliába, Kínába, szinte bárhová, akkor vámot kell fizetned. Ha leszállsz a repülővel egy európai nemzetközi reptéren lehet elvámolnivalód ugye. De Amerikában nem. Ezért olcsóbbak Amerikában a műszaki cikkek, mert megéri olcsó helyen gyártani azokat, majd bevinni az államokba. Hasonlóképp az alapanyagokat is, mint például az acél. Sok amerikai acéltermelő fél kapacitáson működik, mert egyszerűen másoknak olcsóbb a behozott kínai acélt megvenni, mint az amerikait.

Másrészt Kína nem igazán tartja be a szabályokat. Kínai cégek bárhol megvethetik a lábukat, viszont ha cégként megpróbálsz Kínában letelepülni nagyon sokáig intézheted a papírmunkát, ha egyáltalán sikerül. És persze a kínaiak szeretnek ötleteket másolni, hogy finoman fogalmazzak.

Ezért mondja Trump, hogy a lejtő Kínának kedvez, a sok olcsó külföldi termék alacsonyabb amerikai foglalkoztatással jár és szeretné megvédeni a helyi piacot.

 

A második  pont

Eközben pedig átalakul a világ gazdasága. Most már Kína a második legnagyobb gazdaság, folyamatosan fejlődik India is. Amerika egyre nehezebben őrzi meg vezető szerepét. Persze ez hosszútávú folyamat, de világos trend. Jack Ma, az Alibaba alapítójának előadása nagyon jó a témában. Szerinte ez nem átmeneti állapot, hanem úgy 20 évig fenn fog maradni. Hiszen a világ vezető gazdasága kezdi elveszteni vezető szerepét és próbálkozik megtartani azt, próbálja büntetni a bitorlót, ez küzdelemmel jár a két fél között.

Új szabályokra lenne szükség, de sokáig tart ezeket megbeszélni. Másik faktor, hogy a kínai pénz, a renminbi pár éve bekerült a világ tartalékdevizái közé az IMF szerint, annak erősödését sem lehet leállítani, a dollár veszíthet a jelentőségéből. De erről majd még beszélek.

Tehát ezen okok állhatnak emögött, Trump nem utálja a nemzetközi kereskedelmet, de szeretné kiegyenlíteni a térfelet.

 

Mivel jár ez?

Természetesen minden átalakításnak vannak nyertesei és vesztesei. A vesztes oldalon felsorakozhatnak a kínaiak, hiszen azért valljuk be az ő gazdaságuk is lassul, el vannak látva hitellel és az amerikai piac nagyon fontos nekik. Ha csökken az exportjuk, az fájdalmas lehet. Ugyanakkor az amerikai autógyárak elvihetik a termelést mondjuk Kínába vagy Mexikóba, vagy bezárhat a legnagyobb szöggyártó, mert növekszik az alapanyag ára és ezt a fogyasztók még nem hajlandók megfizetni. Amerikában növekszenek majd az árak, hiszen drágább lesz az alapanyag, drágább lesz behozni a Kínában gyártott termékeket. Persze az árak emelkedését végül az emberek fogják kifizetni. Szép és jó, hogy vegyél amerikait, de akkor meg kell fizetni az árát…

Ugyanakkor jól járhatnak mondjuk az acélgyártók, hiszen fellendül a hazai kereslet. Az autógyártóknak bár drágább lesz az acél, de többet keresnek az adócsökkentéssel. Már beszámoltam arról is, hogy az Apple hazavitt sok milliárd dollárt, aminek jó részét új munkahelyek létrehozására fordítja. Az adócsökkentésről még annyit, hogy szerintem ez csak növelni fogja a tulajdonosok profitját és növeli a jövedelmi különbségeket.

Másik faktor, hogy csökken a nemzetközi együttműködés, ez hatással van az EU iparára is. És gondolj bele, olyanok lehetnek még nyertesek, akiknek semmi közük a dologhoz. Például Ha az USA, az EU és Kína egymással vámháborúzik, akkor mondjuk a szlovák gazdák új piacot is kereshetnek maguknak, ahol nincs olyan nagy vám és van kereslet. Például Oroszország lehet így nyertese ennek.

Én úgy vagyok vele, hogy szép és jó a helyi ipar megmentésén fáradozni, de ahogy nem értek egyet a vegyél magyar terméket szlogennel, úgy ezzel sem. (Ha szeretnéd tudni miért ne vegyél meg egy terméket azért mert magyar, szívesen kifejtem.) Aminek igazán kéne működnie az a kapitalizmus. Mi lenne, ha a piac döntené el mit hol termeljenek és hol adják el? Az hatékony lenne. Ami most történik, az beleturkálás a piacba, ez kétségtelen, hogy előnyös egy csoportnak, de másoknak viszont nem.

Hogy minden összességében hová vezet és hogyan alakul a jövőben azt nem tudom megmondani. Egyértelmű pozitív vagy negatív véleményem sincs róla, bár jó lenne békén hagyni a kapitalizmust és érvényesülni. Olyan változások ezek amik sajnos gyakran előfordulnak, különböző szektorokat másképp érintenek. Önmagában a változásoknak nem örülök, hiszen amíg ezekhez kell alkalmazkodni, addig fejlődhetnénk is, de ez van.

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!