Ma röviden ki szeretnék térni az Evergrande ügyre, mert hetek óta ezt hallani, meg mindig sok levelet kapok erről és szerintem mindenki a számokkal dobálózik, de a lényeg valahogy kimarad. Amiről igazan tudnod kéne. Szerintem az a helyzet, hogy a világ tele van ehhez hasonló ügyekkel, csak most éppen ezen csámcsog a pénzügyi média. Például Hollandia legnagyobb építkezés biztosítója pár napja kért segítséget a kormánytól. Azért hallasz az Evergrande ügyről, mert azt kapja fel a sajtó. Mi itt a lényeg, miért mondom ezt és miért fontos itt a devizakockázat?

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Nagyon jó volt néhányotokkal találkozni a nyáron, eszmét cserélni és kiderült, hogy személyesen sokan meglepődnek milyen magas vagyok, 🙂 , 190 cm, és hogy nem is tudjátok, hogy van egy Patreon oldalam, ahol folyamatosan zárt körű tartalmakat osztok meg egy jelképes támogatásért cserébe, többet kéne mondanom, úgyhogy néha majd erről is fogok beszélni.

.

Mi a valódi probléma?

De mi a helyzet Evergrande ügyben? Itt csak az történik, ami már nagyon sokszor ismétlődött a történelemben. Ennek alapja pedig visszavezethető a mai bankrendszer működésére és hogy fiat pénzt használunk. Ugye töredék tartalék rendszer van, te beviszel a bankba 1 millió forintot és a bank a semmiből létrehoz mondjuk 50 milliót forintot vagy 100 milliót, és azt kihelyezi a gazdaságba, mondjuk hitelként a lakásvásárlóknak. Mivel egyre több pénz jön létre, egyre több pénz üldöz egyre kevesebb (például) ingatlant, az árak emelkednek.

Ha az árak emelkednek, akkor még többen fektetnek ingatlanba, szabad piaci körülmények közt az építők újabb házakat építenek, meg több pénz keletkezik. Mára már a növekvő ingatlanárakra alapozva, azt jelzálogként felhasználva még több hitelt hoznak létre, amiből ismét ingatlant vásárolnak, és így tovább, és végül a rendszerben túl nagy lesz a kapacitás, túltoljuk a dolgot és buborék keletkezik. Kínában már egy átlag lakás az éves fizetés 50-60-szorosa. Házi feladat megnézni mi a helyzet ezzel kapcsolatban Budapesten. Mindezt fűti a mindenféle kormányzati támogatási program és az alacsony kamatkörnyezet is.

Szóval, amikor buborék alakul ki, akkor túl sokat fizetünk a lakásért, az abból származó cash flow alacsonyabb lesz, nehezebben tudunk hitelt törleszteni a banknak vagy a fejlesztőcégnek és ebből van a probléma. Akkor csődbe mennek és ez magával rántja az ingatlan árakat is. Ez lenne a normális ciklus.

Ez a probléma most Kínában, az egyik legnagyobb cég, tele nemzetközi áthidalásokkal, van veszélyben. És ez potenciálisan tényleg magával tudja rántani a világ gazdaságát. Ez az egésznek a háttere, amiről nem számol be a sajtó.

.

.

.

De folytassuk a gondolatmenetet!

Ezt az ügyet most kezelik, a pénzügyi sajtó le fog szállni az ügyről, a világ megy tovább. De lesz majd valami hasonló a jövőben, ezt most mondom! Hiszen ma már nincs szabad szabad piac. Ott az EKB, a FED és társaik, az államok a legnagyobb adósok. Nem engedhetik meg az összeomlást, ezért folyton pénzt nyomtatnak és kisegítik a bankokat, eszközöket vásárolnak.

Emiatt a probléma csak még tovább növekszik, még több hitel lesz a rendszerben és mára mar ott tartunk, hogy az egész gazdaságot lényegében 3 dolog tartja életben;

  1. a pénzbe vetett bizalom,
  2. az egyre bővülő hitel mennyisége
  3. és a növekvő eszköz árak.

Ha ezek közül bármelyik kiesne, az viszi magával a többit is. Már olyan nagy a probléma, hogy nincs kényelmes megoldás. A monetáris rendszer végét járjuk.

Tehát a kormányok és központi bankok haveri köre vagy leáll ezzel a gyakorlattal és nézik ahogy összeomlik a világ egy nagyon csúnya depresszióban, vagy ugye folytatják és egyre többet nyomtatnak, amíg a pénz teljesen elértéktelenedik. És akkor a deflációs összeomlás helyett inflációs összeomlás lesz.

.

.

Most éppen a lassabb, de határozott elinflálást igyekeznek csinálni és folyton pénzt nyomtatnak, hogy ezt a játékot minél tovább csinálhassák a te károdra. Ezt olyan világosan megmutattam, mint a nap, magyar példákkal is, még általatok küldött adatokkal is, gyönyörűen látszik, tankönyvi példa, világosak a jelek. Kérlek nézd meg magad is ezt, mert azt is megmutattam, hogy hogyan fektetek be erre alapozva és nagyon szerettétek ezt az előadást.

Továbbá ott vannak a könyvek, amik megmutatják ezt a ciklust, amit most elmondtam, és kiderül, hogy a kormányok az adósságaikat inkább eszközként használják és eszük ágában sincs tényleg vásárlóértéken visszafizetni azt. Ahogy fejlődik egy ország, normális, hogy sorozatosan becsődöli az adósságát, ez történt Magyarországgal is és olyan értelemben most is ezt csinálja, most is csődöl feléd, hogy reálértéken nézve negatív a kamatszint, tehát kevesebb vásárlóértéket ad vissza, mint amit te odaadtál neki. De mar elmondtam miért ne tarts állampapírt hosszú távon a vagyonod nagy részével. Tankönyvi példa ahogy inflálnak is. Na mindegy, elkalandoztam az eredeti témától, mindezt megtalálod a Patreon felületemen az utóbbi fél év tartalmai közt.

.

Hol a deviza és eszköz ár kockázat?

A lényeg az Evergrande ügyben ez a ciklus, amiről a videó első felében beszéltem, aminek alapja a fiat pénz és a monetáris hosszú ciklus és azért hordoz ez magában devizakockázatot, mert ilyenkor egyre többet kell nyomtatni.

Eszköz ár kockázatot pedig azért, mert akárhol is legyen probléma, mondjuk Kínában, az amerikai kormány évtizedek óta dollárral látja el a világot és dollár adóssággal. 14-15 ezer milliárd dollár eszköz van külföldi kézben, aminek jó része amerikai eszközökben parkol. Tehát, ha például Kínában gond van, akkor a kínaiak igyekeznek eladni az amerikai eszközeiket is, hogy fizetni tudják az adósságokat, ami Amerikában is gondot okoz.

És mondom, a világ tele van ilyenekkel, ne csodálkozzunk, ha növekszik a veszély a nagy monetáris ciklus végén. Most éppen ezt az Evergrande ügyet érdeke turbózni a pénzügyi médiának, ezzel nem kell ennyit foglalkozni, de ez a dolog háttere, amit meg kell értened, ha meg szeretned óvni a vagyonod ebben az évtizedben.

Remélem most már érthetőbb ez az egész és sikerült minden kérdésed megválaszolni vagy megmutatni hol találsz választ. Remélem tetszett, segítségedre volt, ha igen, oszd meg másokkal is. Köszönöm szépen, hogy megnézted és további szép napot kívánok!

.

Kérlek támogasd a munkám annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!