Hihetetlen, de a 21-edik században még el lehet végezni úgy egy iskolát, hogy semmit nem tanulsz a személyes pénzügyekről. Pedig a pénz kezelése, a fizetésünk beosztása, a pénzügyi célok elérése mindenki életének része.

Ha a te életednek is része a pénz, bármilyen szinten, akkor meg kell tanulnod bánni vele, fejlesztened kell a pénzügyi tudásod. Akkor is ha sok időbe és energiába kerül, de neked sem időd, sem energiád nincs. Most felsorolok néhány okot amiért ez a legjobb befektetés amit tudok. Nem fontossági sorrendben, csak ahogy eszembe jutottak.

 

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

 

 

1 Hogy éled le az életed?

Volt idő, amikor engem használtak ki a bankok, amikor belőlem éltek a bankok, amikor inkább egy bróker vagy tanácsadó irányított. Miután elkezdtem tanulni a pénzügyekről ezt kezdtem átfordítani a másik irányba. Most már én használom a bankokat, most már a cégek ahol tulajdon részesedésem van nekem dolgoznak. Nem belőlem élnek, hanem én élek belőlük, egyre nagyobb mértékben. Ez óriási lökést hozott az életembe, megváltoztatta a szemléletmódot ahogy a világra nézek. Tudom, hogy ez mennyire jó dolog, ezért szeretném ezt eljuttatni 1 millió emberhez, ezért csinálom ezt a Pénzügyi Fitneszt. Szeretném, ha neked is jobb lenne, ha valamit meg tudnék tanítani abból amit tapasztaltam. Enélkül te is jó eséllyel csak az a balek leszel, aki én voltam. Ezt nem szeretnéd, ugye?

 

2 Ha nincs időd jól csinálni, mikor lesz időd kijavítani?

Mindenki élete rohanás, mindenki elfoglalt, senki nem unatkozik otthon. Ha nem szánsz mégis időt a pénzügyi fejlődésedre olyan hibákat fogsz véteni, amiket jobb lett volna elkerülni és még több időbe fog kerülni azok kijavítása. De mikor jut idő arra, ha folyton elfoglalt vagy? Talán jobb lenne némi időt áldozni magad fejlesztésére és eleve jó döntéseket hozni. Ezek együtt jelentős előnyt adnak hosszabb távon. Mindenki elfoglalt, de nem ANNYIRA elfoglalt, hogy ne jusson idő a fontos dolgokra. Például az emberek általában azelőtt is nagyon elfoglaltak, hogy gyermekük születne. Mégis lesz idejük a gyermekükre, mert fontos számukra.

 

3 Kié a felelősség?

Megbízhatsz egy tanácsadóban, elfogadhatod valaki tanácsát, követhetsz valakit, de ha rossz eredményeid lesznek, kit okolhatsz érte? Kizárólag magadat! A felelősség ugyanis a tiéd, te hozod meg a döntést, a te aláírásod lesz a papíron. Ezért kell megtanulnod magadtól döntéseket hozni, megtanulni mi működik, mi nem és miért!

 

4 Az időd

Ha pénzügyi vagy befektetési tanácsadóra van szükséged, akkor valószínűleg jól kereső, értékes ember vagy. Ha az vagy, akkor az időd az egyik legértékesebb számodra. Nem azzal szeretnéd elpazarolni, hogy megtaláld azt a tanácsadót, aki kompetens, megbízható, nem eladni akar, olcsó és még együtt is tudsz vele dolgozni. És Magyarországon egyébként sem nagy a kínálat. Ha pedig sikerül megtalálnod, akkor is benned van a kételkedés, minden tanácsot kétszer át fogsz gondolni, megkérdezel mást is, utánajársz magad is. Mennyivel jobb lenne, ha csak egyszer a magad tanácsadója lehetnél, egész életedre? A te időd a legfontosabb.

 

5 A legtöbb befektetési tanács fél-igazság

Annyi mindent hallunk, fektess ingatlanba, fektess részvényekbe, FOREX, fektess be osztalék megközelítéssel, fektess be passzív módon, minél előbb fizesd vissza a hiteled, vegyél fel hiteleket és fektess ingatlanba. Melyik az igazság? Az a helyzet, hogy mindegyik lehet igaz, a legtöbb ilyen állítás soha sem fekete-fehér, hanem adott szituációban, élethelyzetben hasznos. De honnan tudod kinek hihetsz? Csak úgy működik a dolog, ha a a te esetedben megérted a különböző megoldások előnyét és hátrányát, így tudod a számodra legjobb döntést meghozni. De ehhez előbb alapvető szinten meg kell értened őket.

 

6 Mindenki különbözik

Mi az esélye, hogy egy hétvége alatt megismersz egy befektetési stratégiát és az jó lesz számodra? Ilyenekből van vagy ezer a piacon. Akkor miért nem gazdag mindenki? Azért, mert mindenki különbözik, egy stratégia nem való mindenkinek. Akkor jársz legjobban, ha megismered önmagad, megismersz több stratégiát és önállóan tudsz dönteni, azt alkalmazni, testre szabni.

 

7 Társadalmi haszon

Képzeljük el milyen jó lenne, ha egy olyan országban élnénk, ahol nem kell emberek tömegeit megmenteni olyanok pénzéből akik felelősen bántak vele, ahol képesek hosszú távú döntéseket meghozni a rövid távú politikai célok helyett, ahol az emberek képesek maguk megoldani a problémákat és nem az államtól várnak segítséget, ahol hatékonyan működik az állam és nem kell eltartani sok ezer csókost a langyos teában, ahol az ember boldogan fizet adót, hiszen az állam felelősen bánik a pénzzel és számonkérhető és számon is kérik, ahol az ember örül a másik sikerének és közös sikerként éli meg, hogy például a volt osztálytársa milliárdos lett, ahol az emberek mernek vállalkozni és az állam segíti is ebben őket, lehetne folytatni… Ha rendszerszinten terjedne a pénzügyi érdeklődés, előrébb lennénk.

 

8 Érdekkonfliktusok. Kiben bízhatsz meg?

Azért kell megtanulnod a pénzzel bánni, mert ez senkinek sem áll jobban az érdekében, mint neked! Mindenki más azon van, hogy a pénztárcád egyre vékonyabb legyen! A piac tele van olyan független pénzügyi tanácsadóval, akik nem függetlenek (jutalékot kapnak) és nem tanácsadók (ügynökök, alkuszok, pénzügyi közvetítők). A legtöbb pénzügyi tanácsadó jutalékrendszerben dolgozik és szinte semmi pénzügyi oktatást nem kapott, azt viszont tanították nekik hogyan kell jobban eladni.

 

9 A lehetőségek sokszorozása

Ha megtanulsz a pénzzel bánni, sőt azt befektetni, akkor a lehetőségeidet bővíted. Egyre messzebb lesz a határ, egyre több mindent tudsz elérni. És minden egyes ismeret nem csak szimplán hozzáadódik az előzőhöz, hanem növeli az összes tégla méretét. Ezért a benned lévő tudás hatása is egyre inkább exponenciálisan növekszik, egyre többet ér. Hasonlóan a kamatos kamathoz.

 

10 Senki nem veheti el tőled

Minél korábban megismered a pénzügyeket, annál korábban a segítségedre lehetnek. Aztán elvehetik a házad, elvehetik a pénzed, de a benned lévő tudást senki nem veheti el tőled. Ha egy gazdag és egy szegény embertől elvesznek mindent, a szegény továbbra is szegény marad, de a gazdag hamarosan ismét meggazdagszik. Hiszen más a hozzáállása a pénzhez és ezt a tudást senki nem veheti el tőle.

 

11 Az anyagi függetlenséghez nem pénz kell, hanem pénzügyi intelligencia

Sajnos a lottót sokszor olyan ember nyeri meg, aki semmit nem tud a pénzről. Ezek az emberek hiába kaptak hatalmas összeget, 1-2 év múlva már adósságban élnek. Mivel fogalmuk sincs hogyan kellene akkora összeget megszerezni, a megtartásában sincs gyakorlatuk. Ugyan azt a szegény mentalitást csinálják, csak most több pénzzel és ez még nagyobb bajba keveri őket. Ha valakinél hiányzik a pénzügyi intelligencia, soha nem lesz anyagilag független, legfeljebb csak hónapokra. A pénzügy intelligencia ráterel és az úton tart az anyagi függetlenség felé vezető úton.

Ha úgy gondolod, hogy a (pénzügyi) oktatás drága, próbáld ki a tudatlanságot. Andy McIntyre

 

12 Egy halom pénzt spórolhatsz

Képzeld el, hogy csak évente 1%-kal jobb hozamod lehet, ha saját magad hozol döntéseket és nem kell tanácsadót fizetned, vagy alapkezelőt fizetned. Ha csak 10 millió forintot fektetünk be 40 éven át, a különbség simán lehet 30 millió forint! Igen, az egy családi ház ára. Még mindig úgy gondolod, hogy nem fontos és nincs időd ezzel foglalkozni? És akkor még nem is beszéltünk az olyan hosszú távú, drága szerződésekről, amik ennek többszörösébe kerülnek, amik folyamatosan csak szívják a pénzed és a tanácsadód és biztosítódat tartják el, semmi másra nem jók. Egy életre leláncolnak (ezért foglalkozom én „láncmentes” befektetésekkel). Azt gondolod nem leszel olyan ügyes, mint a tanácsadód? Először is, lehet, hogy csak meg kéne tanulnod pár dolgot, ő sem ilyennek született, igaz? Másrészt nem is kell olyannak lenned, vagy jobbnak lenned. Elég ha olyan jó vagy, mint az ő munkája mínusz az ár amit kér. A jó hírem az, hogy ezt az emberek 99%-a képes megcsinálni. Sőt, hidd el, a legjobb stratégiák pofon egyszerűek, de tényleg! Érdemes alapszintem megtanulni hogyan kell bankot, vagy brókercéget választani, hiszen ez a készség hosszú távon jelentős pénzt takarít meg számodra.

 

13 Honnan tudod kiben bízhatsz?

Nem fejlesztetted magad pénzügyi téren, ezért tanácsadót szeretnél. Honnan tudod melyik pénzügyi tanácsadót válaszd? Az a baj, hogy mire tényleg tudod hogyan kell pénzügyi tanácsadót választani, már nincs szükséged pénzügyi tanácsadóra. Ha nem tudod hogyan kéne választanod, akkor azért ne válassz, ha tudod akkor meg azért. Az első esetben valószínűleg ő fog jól járni és nem te, a második esetben pedig eleve te szeretnél jól járni és nincs is szükséged arra, hogy ezt mással megbeszéld. Csak tanulj a pénzügyekről és nem lesz problémád.

Az a befektetési titok, hogy nincsenek titkok.

 

14 Lesz vésztartalékod, lesz nyugdíjad.

A csapból is az folyik, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. Az emberek felének gondot okoz, ha mondjuk elromlik a hűtőjük és venni kéne egy újat. Te az ilyen problémákra fel leszel készülve. A társadalom gazdaságilag folyamatosan esik szét, te viszont a sikeresebb oldalon fogsz állni.

 

15 Jobb hozamok

Nagyobb és biztosabb hozamod lesz hosszú távon, de mégsem választasz kockázatosabb befektetéseket. Szofisztikált és saját magadra szabott megoldásod lesz. Például megtanulhatod, hogyan csinálj időtálló, bombabiztos befektetéseket.

 

16 Szerencséd lesz!

A szerencse mindenkinek szembe jön az úton, de csak az élhet vele aki felkészült rá. A lehetőségeket meg kell tudni ragadni, különben valaki más fogja megtalálni. Lehet, hogy neked is lesz egy nagyszerű üzleti ötleted és ha van hozzá némi alaptőkéd talán még ki is nőheti magát a dolog. Szerinted ez sikerül azoknak, akiknek egy új hűtőre sem telik? Az ő szemükben, neked csak szerencséd volt, hogy sokra vitted… Pedig csak arról volt szó, hogy felkészültebb voltál a szerencsére, mint ők.

 

17 Tovább élsz

Az emberek egyik legnagyobb feladata a mi társadalmunkban a pénzkérdés rendezése. Egyben ez a legnagyobb stressz okozója is. Fenn kell tartani az anyagi biztonságot, sőt. Ha tanulsz a pénzről és magadról, akkor ez a feladat könnyebbé válik, kevesebbet stresszelsz, tovább élsz.

 

18 Érted?

Ha fejleszted a pénzügyi tudásod, könnyebben tudsz kritikusan gondolkodni, például nem csak megérted, de magad fogod tudni eldönteni kinek hihetsz: az aktuális kormánynak, vagy az ellenzéknek. Meg fogod érteni mit mondanak a híradóban, tudod majd mi történik körülötted.

 

19 Változás

Azt szoktam mondani, hogy a világ folyamatosan változik. Egyre gyorsabb ütemben változik. Hol volt a Facebook 10 évvel ezelőtt? Most pedig már egy Facebook csoport az alapnak számít és létrejöttek olyan szakmák, mint például a Facebook marketinges. A mostani gyerekek kétharmadának már olyan munkája lesz amit még fel sem fedeztek. Vállalkozni, vagy a pénzügyekről tanulni és befektetni lehet, hogy elsőre kockázatosnak tűnik, de egy folyton változó világban nem változni, nem akarni megváltozni, az olyan kockázat amit én nem tudok felvállalni. Ezért fontosak ezek az ismeretek, készségek.

 

Mit gondolsz a fentiekről? Egyetértesz? Bővítenéd a listát? Írd meg másoknak is kommentben!

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre (ritkán kapsz tőlem levelet, akkor is a te érdekedben) és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!