Egészen biztosan hallottál erről a Reddit-es ezüst Silver Squeeze mozgalomról az elmúlt hetekben. Rég beszéltem az ezüstről nyilvánosan, gondoltam hasznos lenne tudni mi ez és mit gondolok erről az egészről. Kezdjünk neki!

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Pánikolva cselekedjünk?

Az első fontos dolog, hogy ha eddig követted az én hozzáállásom az ezüsthöz vagy a nemesfémekhez, akkor nem kellene változtatnod semmit. Egyrészt azért, mert egy hosszú távú stratégiát nem fordítunk fel éppen aktuális trendek miatt, másik okát pedig mindjárt mondom, csak hadd menjek bele mi változott a befektetési piacon. Azért fontos ezt mondani, mert sok kisbefektető rohamozta meg ezt a piacot emiatt és vett ETF-et.

.

Mi értelme volt?

Aminek örülök, hogy ez a mozgalom felhívta a figyelmet az ezüstre és még inkább arra, hogy valami nem stimmel. Tehát fontos oktatási hatása van, Átlag Béla és Joe is hall arról, hogy nem a fizikai kereslet határozza meg az árat, hanem a papír ár. Hogy az éves termelés megforog a tőzsdén egy nap, miközben alig van belőle fizikai szállítás. Hogy nem lehetséges az, hogy a legnagyobb ezüst ETF mérete x dollárral növekszik, hogy bő 3000 tonna ezüstöt ezüstöt pár nap alatt leszállítani képtelenség, tehát az ETF-nek nincs valós, fizikai fedezete.

.

.

És erről szól ez a mozgalom: vegyünk fizikai ezüstöt, mert akkor nem lesz elegendő fizikai készlet, nem fogják tudni leszállítani és megtörik a varázslat.

.

Működött?

Ez rendben is van, de a valóság az, hogy van elég ezüst a raktárban, ez a kereslet még nem elég a céljukhoz. Itt most nem megyek bele a részletekbe, inkább egy másik előadást javaslok megnézésre. Ezért a nagy bankok és brókerek szempontjából lényegében annyi történt, hogy sokat kerestek a megnövekedett forgalmon.

.

Azért a szabályokat átírták!

És mi változott a befektetési piacon, miért nem kell változtatnod semmit az eddigi ügymeneten? Korábban azt mondtam, hogy ha biztosításként tekintesz rá, akkor nyilván fizikai formát érdemes venni. Ha pedig befektetésként vagy kereskedési célból, akkor is inkább azt javaslom.

Ma már hozzá tehetem, hogy a legnagyobb ezüst ETF (az SLV) egyik éjszaka megváltoztatta a prospektusát. Az ETF leírását. Ebben elismerik, hogy az ETF nem feltétlen követi le az ezüst árának változását és nagy volatilitás alakulhat ki!

.

.

.

Ezt tehát gyorsan megváltoztatták, anélkül, hogy bárkinek szóltak volna, így mossák kezeiket. Az ETF-nek már nem sok köze van az ezüsthöz, akkor meg minek megvenni? Igaz?

És ez bármikor megtehető a többi termékkel, nevezzük nevén, ez egy pénzügyi termék, nem ezüst.

.

Én továbbra is fizikait vennék

Ha eddig nem vetted komolyan amit mondtam, talán most elgondolkodsz rajta, a döntés a te kezedben van. Talán közel állunk ahhoz, hogy kitörjön az ezüst árfolyama a fizikai kereslet – kínálat viszonya miatt, én nem gondolom, hogy ez a veszély verné már az ajtót. De ha nemesfémet vennék, fizikai formában venném, ahogy eddig is.

.

Ma is venném?

És még mielőtt valaki megkérdezi kommentben, ilyen árakon számomra vétel a nemesfém. Ki akar ma aranyat venni? Hát elment az eszed? Na pont ilyen gondolkodás jellemző a völgy közelében, ezzel lehet szembe menni. Miközben mondjuk az arany bányák le vannak árazva, alig van adósságuk és készpénzt termelnek! Csak hogy ennél a példánál maradjunk. De uránt is veszek, aki követ az tudja mit.

.

Tehát röviden összefoglalva megbeszéltük miről szól ez a Silver Squeeze mozgalom, mi változott a piacon és szerintem hogyan kéne erről gondolkodnunk. Kérlek, ha kérdésed van, írd meg kommentben és nyomj egy lájkot, oszd meg ezt a videót másokkal is!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!