A befektetési alap egy máig közkedvelt befektetési forma. Nagyon sokan fektetik a pénzüket befalapokba vagy közvetlenül a brókeren és bankon keresztül, vagy valamilyen biztosítónál egy adott terméken keresztül. Most szeretnék megmutatni egy eszközt, amivel nagyon sok információt kaphatsz a befalapokról, mégis nagyon kevesen ismerik és használják. Szeretném felhívni erre a figyelmet, ez pedig a BAMOSZ weboldala.

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mi az a befektetési alap?

Arról most nem olvashatsz, hogy mi az a befektetési alap és miért jött létre, kérlek olvasd el ehhez az első könyvem! De amíg ez nem világos, addig ne olvass tovább.

Azt viszont érdemes megbeszélni mi a nettó eszközérték, befektetési jegy és árfolyam: Amikor elindul a befektetési alap, a befektetők összedobják a pénzüket és összegyűlik például 1 milliárd forint. Ez lesz az alap bruttó eszközértéke. Ezt feldarabolják például egymilliárd darabkára. Ezeket a darabkákat befektetési jegynek nevezzük és mindegyik induló árfolyama 1 forint lesz. Ezt a pénzt befektetik és levonják maguknak a költségeket. Ha a bruttó eszközértékből kivonjuk a költségeket, akkor kapjuk a nettó eszközértéket. A jövőben már csak ezzel fogsz találkozni és ha többet veszel az alapból, akkor befektetési jegyeket veszel.

Ezen kívül arról sem fogok beszélni, hogy érdemes-e befektetési alapba tenni a pénzed, vagy milyenbe.

.

BAMOSZ

A BAMOSZ a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége. Azért nagyon hasznos a weboldaluk, mert egyetlen helyen megtudhatsz ezer publikus adatot a befalapokról. Fontos, hogy ez egy adatbázis, csak akkor veszed hasznát, ha tudod mit keresel. Egyébként csak megzavar a rengeteg információ. Én nem vagyok egy nagy befalap befektető, most is csak a lehetőségek egy részét fogom megmutatni.

Szerintem hasznos, hogy tudod szűrni a befalapokat. Melyiket válaszd? Először lennie kell egy listának. Felmész a legfrissebb adatokra és a rengeteg befalapot tudod szűrni. Milyen kategóriájú legyen, például ingatlan alap vagy részvény alap? Milyen devizájú legyen, mi legyen az alapkezelő?A kategóriákon belül megtalálod az összes alapot és tovább is szűkítheted a találatokat.

.

A hozamszámláló és összehasonlító részben is tudod szűkíteni az alapokat és össze tudod hasonlítani őket! Például rákattintottam, hogy az abszolút hozamú és részvény alapokat listázza ki, ha forintos alapokról van szó. Jobb oldalt kapsz egy listát. Ha ebből találomra négyet bejelölök, csak a példa kedvéért, és lejjebb megyek beállíthatok egy időszakot is, amire kíváncsi vagyok.

.

Utána kapsz ezekről egy grafikont és egy táblázatot a hozamokkal.

.

Kiválaszthatod a szimpatikusakat és összehasonlíthatod hogyan teljesítettek. Az egyes alapok kiválasztásánál pedig jobban benézhetsz az adott alap szoknyája alá. Én most a könyvből ismert példánál, a Concorde (HOLD) VM Abszolút Származtatott Befektetési Alapnál maradok.

.

Ha úgy tartja kedved beállíthatsz egy általad preferált időperiódust és kirajzoltathatod az árfolyamot, nettó eszközértéket, forgalmat, hozamokat. Sőt, ezeket le is töltheted. Az oldal alján pedig táblázatos formában kapod ezeket.

.

Összefoglalásként

Látod már milyen hasznos eszközről van szó, ingyenesen? Ha még nem használtad és szeretnél a befalapokkal foglalkozni, használd nyugodtan!

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!