Amikor ezt a cikket/videót készítem éppen Kőszárhegyen vagyok, ahol a szüleim élnek. Az jutott eszembe, hogy hol érdemes nyugdíjasnak lenni? Miket érdemes megfontolni ezzel kapcsolatban?

Ha az olvasásnál mozgalmasabbra vágysz, meg is nézheted:

 

Ugye például Amerikában sok nyugdíjas Floridába költözik, mert jó idő van és kevesebbet kell adózni. Sok holland nyugdíjas költözik Magyarországra, beilleszkednek a helyiek közé, esetleg a telet Franciaországban vagy Portugáliában töltik. Persze a minimálnyugdíjas magyarnak nincs választása, de rengeteg ember igenis válogathat akár külföldi célpontok közt is és ők egyre többen vannak.

A fentiekben szinte mindig az a közös vonás, nekem is ez jut először eszembe, hogy költséget kell csökkenteni. Downsizing, ahogy az angolok mondják. Idős korban már pénzügyileg is más helyzetbe kerülünk, adja magát a helyzet, hogy kevesebb pénzből kell megélni, már nem lehet fenntartani a nagy kertes házat. Én úgy vagyok vele, hogy a szükséges ingatlan mindig élethelyzet, életkor függvénye, ez pedig folyamatosan változik. Kár, hogy sokan olyan ingatlant keresnek ami mindig megfelel, ami mindig elég nagy, mert ez rengeteg pénzbe kerül. Arra a pénzre amit megtakaríthatnál egy éppen megfelelő méretű ingatlannal a nagy ház helyett, még egyébként is szükség lesz akár saját nyugdíj, akár egészségügyi ellátás keretein belül.

Nagyon sokan hatalmas házban élnek, ahonnan már kirepültek a gyerekek is, sokszor a nyugdíjig fizették a törlesztőket és mire tényleg övék a ház, már nem bírják elengedni. Tipikus hiba, hogy az összes vagyonuk téglában áll, míg azt fenntartani már nincs lehetőségük, egy régi izzó pislákol csak mert másra nincsen pénz. Mire mennek akkor a nagy házzal? Hiába épített valaki olyan házat ahol a gyerekeknek is lesz hely, de ők másképp látják a világot és valószínűleg nem ott szeretnének majd élni.

Az is igaz, hogy egy átlagos városi panel árából vidéken szuper kertes házat lehet venni, de valóban erre van szükség? Fel tudod majd újítani a házat a nyugdíjadból? A legtöbb házra ma is ráférne egy pár milliós felújítás, szigetelés. Tudod majd egyáltalán művelni a kertet 85-90 évesen?

Idős korban a legfontosabb, hogy nagyon közel legyen a bolt, az orvos, esetleg a posta, vagy más szolgáltatások. Akkor is elmész az ABC-be 1-2 kilométer messze ha szakad a hó? Ha a célod az unokáid közelében lenni idős korban, akkor is jobban jársz egy városi kisebb lakással, ha a közelben minden elérhető.

Kíváncsi vagyok mit gondolsz te! Te hol élnél nyugdíjas korban és miért? Írd meg kommentben a véleményed!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!