Talán már gondolkodtál azon, hogy érdemes lenne befektetned a szabadúszó vagy „freelancer” gazdaságba vagy cégekbe. Ha igen, ha nem, most adok hozzá egy kis segítséget. Ha szeretnéd megérteni miről van szó, akkor is maradj!

.

És kérlek nézd meg ezt videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mi az, hogy szabadúszó?

Ez flexibilis, független munka, nem a kötött 9-17 munkaidővel, nem a hagyományos munkahelyen, hanem a tudásodra és készségeidre alapozva szerződéses munkákat vállalsz, magadnak dolgozol. Legtöbbször egy egy laptop segítségével otthonról végezhető munka, legyen ez könyvelés, oktatás vagy akár belső terek festése, Uber, lakáskiadás, futárkodás, tartalomgyártás, fordítás, webdizájn készítés, stb.

Egy kis mellékesként indul és ki is nőheti magát teljes munkaidőre, végül többet kereshetsz vele, mint a munkahelyeden. Ez nem csak arról szól, hogy más formában vállalunk munkát, hanem egy új ökoszisztémát is jelent. Megváltozik, ahogy munkát végzel, ahogy fizetnek érte, ahogy megtalálnak.  Mindezt a technológiai fejlődés segíti és a munka egy részét te is kiadhatod másnak, én például a könyvelést.

A világnak ezen része roham tempóban terjed és növekszik. A munka világa változáson megy keresztül. Ez előnyös a szabadúszónak, de a klasszikus munkahelynek is érdemes erre gondolni, mert hatékonyan dolgoztathat és használhatja a tőkéjét.

Nem beszélve arról, hogy világszerte kevesebb gyerek születik, a most dolgozók pedig mennek nyugdíjba, egyre nehezebb betölteni a helyeket és ez a fajta munkavégzés segíthet ezen. 2018-ban a szabadúszás már 1.4 billió dollárral járult hozzá az amerikai gazdasághoz, ami 30%-os növekedés 1 év alatt. 2014 óta a szabadúszók száma háromszor gyorsabban növekszik, mint a hagyományos munkások száma.

Zárójelben megjegyzem, hogy a Klubban ezt már részben lefedtük, erről szólt A váltás, A 100 éves élet, a Szabadúszóként a szabadságig c. könyvek, napokon belül jön ehhez még egy könyv, majd egy videó tőlem, plusz más források is. Ha többet szeretnél tudni róla, akkor nézd meg nyugodtan és tanulj belőle, nézd meg mi várható és fejlődj!

.

Hogy fektethetek be?

Így jutunk el a befektetéshez. Nem mindenki követi a klasszikus 60/40 portfóliót, ami 60% részvényből és 40% kötvényből áll, sőt. Sokan szeretnék meglovagolni a különböző trendeket, mint például az elektromos autózás, robotika, biotechnológia, ezért vannak tematikus ETF-ek, amik ezekhez kapcsolódó részvényeket vesznek. Befektethetsz például az 5G technológiai cégekbe vagy a bányász cégekbe is.

Mert tudod, hogy a robotika fejlődik és például a hagyományos ETF nem ad elegendő kitettséget számodra. De ezek mar viszonylag ismert megoldások, bár én itt nem beszeltem róla, de ez lényegében mar lerágott csont a mai világban.

A szabadúszó gazdaságba három fele módon tudunk befektetni. Egyrészt megnézzük milyen iparágakra van hatással, milyen vállalatok profitálhatnak ennek térnyeréséből. És azokból is pakolhatunk a portfólióba. Az a jellemző, hogy a cégek többsége meg az életciklusa elején tart és kicsi, viszonylag nagy növekedés előtt áll, ennek minden előnyével és hátrányával.

Másrészt pedig nyár vége óta létezik erre egy tematikus ETF is, ami ezt megteszi helyettünk. Ez a GIGE rövidítésre hallgat, ami még ismeretlen és friss ETF, elég kicsi a mérete is.

De nézzünk meg néhány példát arra milyen részvényekről van szó, mibe fektethetünk vagy mibe fektet egy szabadúszás témájú ETF?

  • A leggyakoribb platformok: Ebay, Craigslist, Amazon, Alibaba, Freelancer, Uber, Airbnb, Fiverr
  • Profitálnak belőle a magán úton intézett egészségbiztosításokat kínáló cégek, mint például a HealthEquity
  • Fizetési tranzakciókban segít a PayPal
  • Tárhelyben a Dropbox
  • Szállításban például a Delivery Hero
  • Nyilván használ ez a közösségi médiának, reklámozó médiáknak, videós felületeknek, kommunikációs csatornáknak, mint például a Twitter, Facebook, Google, Eventbrite, LinkedIn, Baidu és Tencent

Ezek a főbb cégek, amik szóba jöhetnek, nekik ez a trend biztosan segít.

.

Mi a legjobb módszer?

A harmadik módszer ennek kihasználására, ha magunkba fektetünk és elkezdjük csinálni kicsiben mi magunk. De legalább elgondolkodunk azon, hogyan álljuk majd meg a helyünk ebben a világban? Hiszen gyorsabban jön, mint várnánk, már dörömböl az ajtón! Ezt tartom a legjobb megoldásnak.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!