Érdekes téma a mai! Nagyon rossz beidegződést látok sokak fejében a brókerekkel kapcsolatban. Azok fejében, akik még nem nevezhetőek tapasztaltnak. Ez persze önmagában érthető, mindenkinek el kell kezdenie valahol. Azért vagyok itt, hogy segítsek. Hidd el, hogy nem az a szándékom, hogy a magas lóról beszéljek, tényleg szeretnék segíteni. Miért van az, hogy bottal se piszkálnám az ingyenes brókereket, hogyan húznak le és hogyan védheted meg magad? Megmutatom a legfontosabb módszereiket. Annak is fényében, hogy most sokan keresnek brókert az IB helyett.

.

Ha ahhoz van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Szóval az ingyenes brókerek leginkább azért népszerűek, mert kereskedési jutalék nélkül adhatsz vehetsz részvényeket. De hadd kérdezzek valamit? Van ingyen ebéd? Az a bróker egy non profit, karitatív szervezet? Ugye nem? Akkor hogy csinálnak pénzt? Megmutatok néhány technikát, amit nem feltétlen mindegyik alkalmaz, és nem feltétlen mindegyik van használatban egy adott brókernél, de elsődlegesen az ingyenes brókerek trükkjei.

.

1 magas spread

Az első az, hogy bár nincs kereskedési jutalék, de magas a spread. A spread az eladási és vételi árfolyam közti különbség, tehát valójában a részvényed drágábban veszed és alacsonyabb áron adod el, mint alacsonyabb spread esetén kellene. Ez széles körben bevett technika.

Olyan gyorsan történik minden, és annyira leegyszerűsítették neked a folyamatot, hogy legtöbben gyakran kereskednek, így idővel elég rendesen kaszál ezen a bróker.

.

2 frontrunning

A másik a frontrunning-nak nevezett technika, nem is tudom, hogy van-e magyar fordítása. Itt lényegében az történik, hogy nem a brókered hajtja végre a megbízásod, hanem továbbítja azt egy harmadik félnek. Ez lehet egyébként több harmadik fél is, aki a te brókered nevében végrehajtja a megbízásod. De a trükk az, hogy ez a harmadik fél tudja, hogy te Tesla részvényt szeretnél venni a következő másodpercekben, ezért megelőz téged a számítógépes algoritmusaival és ezzel nyereségre tesz szert. Ezért van az, hogy nem is a Robinhood fizet a harmadik félnek a teljesítésért, hanem még ez utóbbi fizet a Robinhoodnak, hogy teljesíthesse a begbízásod. Ez csak úgy lehet, ha ő is keres a bolton. Ez egy Robinhood bróker esetén 100 millió dollárt is jelent, amit ezek a harmadik fél úgynevezett carrying brókerek fizetnek a Robinhoodnak. Tehát ennél jóval több pénzt tehetnek zsebre maguk.

Alternatívaként a brókered hajtja végre a megbízásod, de a megbízásoddal kapcsolatos információkat előbb elküldi egy harmadik félnek.

Nézzünk egy másik példát, a Revolut-ot sokan szeretitek. Megnézitek mennyibe kerül használni, mi a befektetővédelem, fórumokon más is ajánlja és sokaknál sajnos itt véget is ér a keresés. De gyakorlatilag ott ez történik, amit leírtam. A Revolut továbbítja a megbízásod egy harmadik félnek vagy akár többnek, semmilyen felelősséget nem vállal a teljesítéssel kapcsolatban, ha rosszabb áron kötik meg azért nem felel a Revolut, a részvényeid sem a Revolut, hanem a harmadik fél kezeli. A Revolut app csak egy felület, ahonnan a megbízásod továbbítják egy számodra tök ismeretlen brókernek, amiről most éppen nem is tudhatod pontosan melyik. Ez világosan le van írva a honlapon, de nekem se hidd el, olvass utána az éppen aktuális helyzetnek magad. Értem én, hogy békeidőben az ilyen sémák sokáig fenntarthatók, de nehogy beüssön a bibi.

.

3 CFD kereskedés

Egy harmadik technika, amit többek között a trading212 is használ, hogy bár nincs kereskedési jutalék, ami még nem jelent ingyenes kereskedést ugye az előzőek fényében, de ezen felül arra igyekeznek ösztönözni, hogy CFD-kel kereskedj. És az viszont már teljesen más jogi kategória, ezért is kell kiírniuk a weboldalra, hogy az emberek 76%-a pénzt veszít, ők pedig masszívan keresnek. Egy Financial Times cikk szerint Vanuatun is van leányvállalatuk, de nem mondják meg miért. Hmm, bizalomkeltő.

.

4 copy trading

Mást a copy tradinggel hirdetnek, ahol Alec Baldwint is felvették reklámarcnak. Ez azért jó a brókernek, mert te sokkal többet fogsz kereskedni, ugye automatikusan, és a brókernek édes mindegy, hogy nyersz vagy vesztesz, a kereskedések spread-je, a végrehajtásért kapott pénz, a jutalék akkor is jár neki.

Plusz számodra az a baj, hogy ha automatikusan másolod valaki kereskedéseit és ő tőkeáttételt alkalmaz, akkor az nálad is megjelenik és nem biztos, hogy akkora kockázatot szeretnél, viszont automatikusan megkapod.

.

Vigyázz és így védekezz!

Nézd, nekem tök mindegy hol nyitsz számlát, de azért szeretném, ha nem járnál pórul. Gondolkozzál el azon, ha ilyen számlákat ajánl neked valaki, hogy mi az igazi motivációja. Ezek leginkább kereskedési célú, spekulációs célú számlák, ahol zajkereskedővé válsz. Nem attól leszel jó befektető, hogy már 1 dollárért is vehetsz törtrészvényt. Egy rendes befektető, normális hozzáállással, nem láttam még olyat, aki ilyen ingyenes számlákat használt. Nincs ingyen ebéd. Nem láttam még, hogy Warren Buffett meglátta, hogy wow, a Robinhoodnál ingyenes a kerekedés, akkor átmegyek oda! 🙂

Te akarod őket szolgálni, vagy azt szeretnéd, ha téged szolgálnának a brókerek? Ha az utóbbi, akkor el kell fogadni, hogy ennek költsége van és kész. Arról vitatkozhatunk mekkora, de van költsége.

Csak kapcsolódik ehhez, hogy múlt héten ketten is írták nekem, hogy benéztek a Klubba és nem is gondolták, hogy ennyi tartalmat kapnak és milyet. És jó lenne, ha többen látnák, hogy nem csak illik fizetni a tartalomért, hanem kell is. Ahogy az arany is számomra biztosítás. Nem is keresek olyan megoldást, ami ingyenes lenne. Miért? Mert tudom, hogy ha például valaki ingyen tárolná nekem, akkor valamilyen faktort fel kéne adnom emiatt. Én viszont tudom, hogy ez számomra biztosítás, ha biztosítás, akkor pénzbe kell kerüljön és ezt elfogadom. Csak így tudom kontrollálni a dolgot. Érted már a logikáját?

Ott van az a faktor is, hogy az x részvény, amiről megírtam a Klubban, hogy veszem, Béla nem tudja megvenni a plus500-nál és kérdezi hova menjen. Mondom neki, hogy a plus500-nál egyáltalán nem tudsz részvényt venni, csak CFD-t. Ami egy derivatíva, egy fogadás az árfolyamra, de részvényed egy darab nem lesz. Ő nem is tudta, csak jól hangzott, hogy nincs jutalék.

De megígértem, hogy hasznos tippet is adok segítségképp! Hogyan védekezhetsz a legális nyerészkedés ellen? Úgy, hogy nem azonnali megbízást adsz, nem market order-t vagy piaci megbízást adsz meg, hanem limit order-t. Akkor te mondod meg, hogy pontosan mekkora árat fizetnél egy részvényért. Akkor nem ők fogják ferdíteni az árat, legfeljebb nem tudod megvenni a részvényed az adott áron. Ez az egyik, a másik pedig, hogy tanulj és olvass! Olvasd el figyelmesebben a brókered feltételeit és kérdezz rá a furcsaságokra. Ezzel tudod elkerülni azt is, hogy CFD-t vegyél részvény helyett…

Mindezek fényében remélem, hogy vigyáztok magatokra, mert minden bróker a pénzetekre hajt, vannak őszintébbek, kevésbé őszintébbek, jogilag nyilván mindegyik megállja a helyét, de nap végén te ülsz fel a szopórollerre. Ne felejtsd el, nincs olyan, hogy legjobb bróker. Olyan van, hogy számodra, a te stratégiádnak egy adott bróker felel meg leginkább.

Remélem, hogy tetszett ez a cikk vagy videó és megosztod másokkal is!

.

Nos, azt hiszem már elég hosszúra sikeredett ez a cikk, de remélem hasznos volt számodra! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!