Szeretnék most már arról beszélni, hogy konkrétan milyen portfóliót érdemes választani különböző időtávokon, különböző életkorban, át szeretném adni azt a rendszert ahogy a megtakarításból befektetés lesz. Hogy csináltam én?

De jó lenne nem egyből a mély vízbe ugrani, egyébként is megkapom hogy nem igazán szólítom meg a kezdőket, jót fog tenni egy kis alapozás, előjáték. Elmondhatnám a 100+ módszert arra hogyan tudsz spórolni? Igen, de nem szeretnék ilyen részletesen belemenni, azért a főbb pontokat érdemes elmondanom. Hogyan kezdj megtakarítani?

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az alapozás

Ma mindjárt azzal kezdünk, hogyan kell elkezdeni megtakarítani. A főbb szakmai megállapítások a következők.

  • A háztartások legnagyobb része hónapról hónapra él, vagyis pontosan annyit költ mint amennyit keres.
  • Ha arra gondolsz mit eszel egy hét múlva, salátát vagy süteményt? Nagyobb eséllyel a salátát, az egészségesebbet választod. De, ha megkérdezem mit szeretnél ma este enni, már valószínűleg a sütit választod. Hosszú távon tudjuk, hogy jól kell döntenünk, de rövid távon a mának élünk és inkább az élvezeteset választjuk.
  • Tipikus példa szokott lenni, hogy megkérdezik az embereket, ha 10%-kal kevesebbet keresnének jövő hónaptól, mit csinálnának? Meghúznák a nadrágszíjat és tovább élnének. Mi történne, ha 10%-kal növekedne a fizetésük? Semmi nem történne, elköltenék azt a plusz pénzt is.
  • Ha egy viszonylag szegény embernek van ereje napi egy doboz cigire vagy sörre költeni, akkor volna ereje napi 500 vagy 1000 forintot is félretenni. Ha fontos lenne neki megtakarítani, megoldaná azt is.

.

Ezek alapján Warren Buffett-et tudom csak idézni: „Ne azt takarítsd meg, ami a költekezés után megmarad, hanem azt költsd el, ami marad a megtakarítás után.”

Éppen ezért a megtakarítás tuti módszere a következő. ELŐSZÖR MAGADNAK FIZESS! Ahogy megérkezik a fizetésed, utald át valahova a 10%-át. Az nincs többé, nem nyúlhatsz hozzá. A maradék 90%-ból pedig élj ahogy eddig. Pszichológiailag ez olyan mintha 10%-kal csökkenne a fizetésed. Első hónapban nehéz, aztán az élet megy tovább. Ugyanúgy elköltöd a maradékot.

Egyrészt 10%-ról lemondani egy középosztálybelinek semmilyen lemondással nem jár. Persze én is tudom, hogy nagyobb fizetéssel könnyebb dolgod van, de a 10% mindenkinek lehetséges.

.

Mennyit kéne félretenni?

Egyébként pedig mennyit kéne félretenni hosszú távra? Az a rossz hírem van, hogy ez közelebb áll a 30%-hoz. Felmész a Pénzügyi Fitnesz Patreon oldalára és elolvasod a 100 éves élet c. könyv összefoglalóját. Több oka is van miért ilyen magas ez a szám, többek között az, hogy tovább fogunk élni. Ott megtalálod a részleteket.

.

Milyen megtakarítási taktikák vannak?

Először írd össze a pénzügyi céljaidat. Nyaralni szeretnél jövőre, 4 év múlva autót vennél vagy lakást, 30 év múlva nyugdíjba mennél. Ha látod magad előtt ezeket, máris jobban megy a megtakarítás.

Kezd kicsiben, először legyen ez a fizetésed 5%-a, aztán szépen növeld 1%-kal, 30%-ig. Ha nem vaktában takarékoskodsz, hanem az félretett összeg is igazodik a céljaidhoz.

  • Jó ha vizuálisan is látod magad előtt mit csinálsz. Használj borítékokat, befőttes üvegeket, zsebeket, különböző színeket. A hosszú távú megtakarításé legyen a piros boríték, a nyaralásé a sárga boríték és így tovább. Amikor megérkezik a fizetésed, első dolgod az legyen, hogy ezeket feltöltöd az előre meghatározott összeggel.
  • Használd a gamification fogalmát és csinálj ebből is játékot. Építs minél nagyobb tornyot a 100 forintosokból, ha összeomlik, tedd félre az összes pénzt és kezd előröl. Találj ki más játékokat, kihívásokat.
  • Egy ismerősöm azt mondta, hogy naponta 500 forintot (ma már inkább 1000) cigire is költhetne, akkor már inkább egy üvegbe tette. Minden nap. Abból jártak nyaralni.
  • Vagy minden költésnél elteszel 100 forintot. Amerikában ez a két módszer bevett szokás, nem kell hozzá semmilyen pénzügyi képzés, a bank automatikusan végrehajtja.Európában ez kezd megvalósulni.
  • Állítsd át a megtakarítást automatikusra.
  • Gyerekekkel nagyon jól működik a centis megoldás. Ha megvan egy kis része a célodnak, levágsz egy centit, így magad előtt látod hol tartasz.

Egyébként én úgy vagyok vele, hogy lehet ezt játékos formában csinálni, kisebb összegeknél jó, de nagy célokat úgyis csak eltökéltséggel fogsz elérni. Ezért, ha már az elején kialakultak a szokások, nekem nem szükséges borítékokat használnom. De jól jönnek ezek ahhoz, hogy a megtakarításból szokás alakuljon ki.

.

Fektess magadba is!

Van még egy elfelejtett dolog. Én azt szoktam javasolni, hogy amikor elkezded megspórolni a fizetésed 10%-át, abból néhány százalékot fektess a saját oktatásodba. Vegyél belőle könyveket, vegyél belőle online tanfolyamot (tudod mennyi teljesen ingyenes pénzügyi webinárium elérhető?), utazz el pénzügyi előadásokra és fizesd ebből az útiköltséget. Ez a pénz a saját pénzügyi oktatásodra kell hogy menjen.

em tudom hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos! A legeslegjobban megtérülő befektetésed lesz.

Ennyi spórolós szöveg után pedig nem csoda, ha arra gondolsz, ez nagyon fontos, de a bevételeimet is növelni kellene! Igazad van. A saját magad oktatására félretett pénzt erre is fordíthatod. A lényeg, hogy fejlődj, növekedjen a keresőképességed és ez már tudatos döntés eredménye lesz.

Ha nehezen tudsz kijönni a pénzedből, először meg kell nézni mire költesz és tervezni kell, erről szól majd a következő videó. Általában kiderül, hogy bizony bőven van felesleges kiadás.

.

A nyugati modellek

Még néhány modell a százalékokról: Nyugat-Európában normális dolog, ha a fizetésed felét lakhatásra (és fix kiadásokra) költöd, harmadát élelmiszerre ( és egyéb változó kiadásokra, szórakozásra, ötödét pedig a pénzügyi céljaidra. Ez az 50-30-20% nincs kőbe vésve, csak arra jó hogy igazodj hozzá. Valójában 20%-ot vagy inkább többet csak nyugdíjra kéne félretenned.

Olyan felosztás is van, hogy 65% fix és változó kiadások + 3×15% (15% egy éven belüli tervekre, 15% közép távra és 15% hosszú távra). De lehet ez 65+10+10+25% is. A számokat a saját igényeidhez kell igazítani. Fontos, hogy legyenek meg a céljaid és legyen valami rendszer az életedben, utána a bevételeidet és megtakarításaidat is az igényeidhez kell hozzáigazítani.

Remélem segítségedre vált ez a cikk is!

Kérlek, ha kérdésed van, írd meg kommentben és oszd meg ezt a videót másokkal is!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!