A mai könyvre azért esett a választás, mert talán ez az egyik legjobb önsegélyező vagy önfejlesztő könyv. Az “önfejlesztő könyv” hallatán elmegy az életkedvem is, de ez az egyik kivétel. Tényleg sok hasznos tanács van benne, praktikus útmutató, logikus, amit mindenkinek el kellene olvasnia.

Az egyik kedvenc idézetem a könyvből:

Valaki megkérdezi a lovast merre megy. Azt válaszolja: “Nem tudom. Kérdezze a lovat!” A legtöbb ember így éli az életét, a szokásaikon lovagolnak, de fogalmuk sincs azok merre viszik őket…

m

A kamatos kamat hatás. Indítsd be az életed, a bevételeid, a sikered

Ez a könyv olyan, mint egy falhasználói kézikönyv, ami megtanítja hogyan legyen saját rendszered, hogyan kontrolláld és formáld a saját igényeidhez. Nagyon sok könyv létezik amiből megtudod mi a siker titka, de ez valahogyan egy újabb szintre emeli, talán praktikussága miatt. Az életből hozott példák miatt.

Nincs titkos recept, nem lehet 30 kilót fogyni egy hét alatt, egy csettintésre megjavítani egy kapcsolatot vagy fél millió dollárt keresni két óra munkával. Ezeket nem lehet megvenni az üzletek polcáról. A média viszont ezzel bombáz minket, ezt próbálja eladni nekünk, ezért eltorzult a valóságképünk. Ez a könyv visszahozza nekünk ami működik, de semmi csilli-villi új tudományos áttörést, csak a régi jól bevált dolgokat.

Az a lényeg, hogy nem kell új dolgokat tanulnod hozzá. Ha új dolgokat kéne tanulni, akkor bárki egy internet hozzáféréssel gazdag lenne, szuper teste lenne és szikrázóan boldog lenne. Inkább a viselkedésünk és szokásaink az, amit át kell formálni.

Ezzel messzemenőleg egyet tudok érteni. Olvashatsz akármennyi könyvet, ha nem ülteted át a gyakorlatba,  nem mész vele semmire. Ha továbbra is ugyanazt csinálod mint eddig, ne várj tőle jobb eredményt.

m

1. Fejezet

A kamatos kamat használatba vétele

A versenyt nem a leggyorsabb, legerősebb, legszebb nyeri meg, hanem a legkitartóbb. Mint a teknős és a nyúl versenye. Ha az ellenfeleid okosabbak, ügyesebbek, neked csak többet kell dolgoznod és kitartónak kell lenned.

Ami a dolog legnagyszerűbb része, hogy a jutalmat kis lépések, kis döntések sorozatával nyered el. De egy-egy lépés nagyon apró, mondhatni lényegtelennek tűnik. Nem érzed, hogy előrébb jutottál volna. Csakhogy a siker nem egyik napról a másikra érkezik! Januárban egy hét után az emberek fele abbahagyja a futást, mert még mindig kövér. De a kis elenyésző lépések következetesen alkalmazva hosszabb időn át tényleg sikerhez vezetnek.

Kicsi okos lépések + konzekvencia + idő = radikális különbség

Biztosan hallottál az emberről, aki a királytól fizetségként csak egy búzaszemet kért a sakktábla első mezőjére, aztán kétszer annyit a másodikra és így tovább. Vagy ha választhatnál, hogy egyben kapsz 3 milliót, vagy 1 penny-t, ami naponta megduplázza az értékét 31 napon át? Az utóbbi tovább tart és csak az utolsó pár napban lesz világos az előny, míg végül 10 millióval gazdagodhatsz.

Ezután három barátot hasonlít össze. Mindegyik ugyanannyit keres, hasonló az életük. Ádám apró pozitív változtatásokat tesz, 10 oldal önfejlesztő könyvet olvas naponta, 125 kalóriával kevesebbet eszik (mondjuk kóla helyett vizet iszik, majonéz helyett mustárt tesz a szendvicsbe) és pár száz métert gyalogol. Semmi extra, ezt mindenki meg tudja csinálni. Béla nem csinál semmit, Csaba pedig élvezné az életet és vesz egy nagy tévét, amin nézheti a kedvenc műsorát és naponta megiszik egy sört, sütiket süt kedvtelésből. Ahogy telik az idő nem látni különbséget, 6 hónap vagy egy év múltával. De 2-3 év múlva már megmutatkozik a különbség! Ádám 15 kilót fogyott, a tízezer elolvasott oldal miatt jobban dolgozott és előléptették, a házassága sikeres. Béla továbbra is átlagos életet él, de Csaba meghízott, kevesebbet takarít meg és mérgelődik a felesége is.

A kamatos kamat hatás sokáig nem látszik, aztán egyre nagyobb változást hoz az életedbe.

Ha egy valamit tanulsz meg ebből a könyvből, akkor az legyen ez. Az apró kis döntések hosszabb időn át következetesen alkalmazva nagy változást okoznak. Csaba sütijei finomak voltak, többet is evett belőlük és elkezdett meghízni. Mivel este is bekajált, nem aludt jól, kialvatlanul még rosszabbul dolgozott és stresszelt, kedvetlen volt. Ez negatívan hatott az életére is, nem sétált már a feleségével annyit. Mivel egyre inkább hiányzott a boldogság az életéből, késő esti játékokkal próbálta elfelejteni, de emiatt még kevesebbet aludt, még jobban eltávolodott a feleségétől, folytassam?

m

Szeretnéd látni a könyv további, fontos részét, lényegi mondanivalóját? Itt férhetsz hozzá, ezzel a megoldással tovább segíthetek neked és te is segíthetsz nekem.