Ma arról szeretnék beszélni, hogy ha egy kicsit jobban odafigyelsz, akkor egyrészt nem hagyod magad lehúzni, másrészt az a pénz is nálad marad, többet kereshetsz.

Mivel többen kértétek a véleményem egy szlovák cégről, ezért gondoltam másoknak is hasznos lehet. Ha te is gondolkodtál már a passzív ETF stratégián vagy gyakorlod is, akkor ez érdekes lehet számodra. Hol húznak le egyes cégek ezzel a stratégiával, mire kell odafigyelned?

.

Nézd meg ezt videós formában és jobban elmagyarázom miért:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Milyen szlovák cég?

Ezt most megpróbálom név nélkül megosztani, de biztos vagyok benne, hogy a videó alatti kommentekben hamar alatt felbukkan a neve. Ez a cég azt teszi lehetővé számodra, hogy akár havonta befektetett összegekért cserébe a pénzed egy diverzifikált ETF portfólióba teszik, lényegében megoldják neked a lusta portfóliót. Most nem fejtem ki mi az a lusta portfólió stratégia, majd később és olvashattad már az interjúmat András Györggyel.

Egyébként a felügyeleti szervük a Szlovák Nemzeti Bank és befektetésed 50 ezer euróig védve van. Ezzel kapcsolatban kértétek a véleményem.

.

Mi a szolgáltatás előnye?

Látszólag minden rendben van ezzel, hiszen már havi 20 eurótól igénybe tudod venni, alacsony a költsége, elvégzik helyetted a munkát, egyszerű lesz befektetned a profiknak való értékpapírszámlával ellentétben. Ráadásul, ha havonta szeretnél befektetni 20 vagy 100 eurót több ETF-be, az értékpapírszámla jutalékai jóval többe kerülnek, mint 1%, nem is beszélve a számlafenntartási költségről. Természetesen jogilag is rendben kell legyen minden, amivel reklámozzák magukat.

.

Hol van itt a probléma?

Szerintem ott a hiba, hogy ehhez nem kell pénz kezelés, nem kell semmi hozzáadott érték, ez olyan egyszerű, hogy magad kell csinálnod a befektetést és kész! Teljesen felesleges ezért 1% költséget fizetni. Ne hidd el, hogy ehhez profi bankárokra van szükség!

Ez olyan, mint amikor egy befektetési alap portfóliómenedzsere csak pár ETF-be fektet, amit te is meg tudsz tenni, viszont ezért elkéri az alapkezelői díjat. Tehát a tudatlanok kizsákmányolásáról van szó.

Ha csak egy kicsit is utánajársz annak mi az a lusta portfólió, fogod látni, hogy pár ETF-et kell megvenned, majd évente pénzt hozzátenni és betartani az arányokat és készen is vagy. Évi 15 percedbe kerül. A dolog egyáltalán nem bonyolult, de sokan szeretnék veled elhitetni ennek ellenkezőjét, hogy pénzt kérjenek cserébe. Ezért a honlapjuk nagyon szép és meggyőző, de annak aki ismeri az ETF-eket elrettentő.

Azt vettem észre, hogy kiemelnek olyan szolgáltatásokat amit a jog megkövetel, tehát az alap verzió része. Az a benyomásom, hogy a normális menetet írják le jófej módon, de ez semmi hozzáadott értéket nem ad. De ez még rendben lenne.

Persze, hogy magasabb a hozam a befektetési alapokhoz képest, hiszen azok drágábbak, ezért kisebb a hozamuk. Itt viszont az 1%-os költség alacsonyként van beállítva. De az 1% az nem alacsony. Egy tipikus befektetési alap költsége évi 2% vagy afelett, de a tipikus ETF költsége 0.1-0.2%.

Ha épp az áll érdekükben, akkor a költséget vagy hozamot a befalapokkal hasonlítják össze, pedig az ETF-ekkel kéne. Ha úgy áll érdeketekben, akkor a veszélyt már ETF portfóliókkal tárgyalják. Tehát gondosan kimazsolázott adatokkal támasztjátok alá az ETF-ek nagyszerűségét, de közben ezt magasabb áron adják.

Tehát nem látom miért fizessek! Portfóliót én is tudok alkotni, vannak ingyenes robot tervezők is és majdnem mindegy az eszközallokáció, ha diverzifikált. A Klubtagok tudják is melyik a legmagasabb hozamot adó eszközallokáció, melyik a legjobb portfólió. Én is tudok rebalanszírozni. Magam pedig választok 1%-nál sokkal olcsóbb alapokat is.

Tehát teljesen rendben van amit csinálnak, de az adott termékkörre rápakolt extra díj értelmetlenné teszi. De gondolom eladható, csak ilyenhez én nem adnám a nevem. Meggyőzően hangzik? Igen. Jogilag rendben van? Igen. Mégis van értelme, van értéke? Számomra nincsen.

Ez olyan, mint ha egy unit linked konstrukcióra azt mondanánk, legalább megtakarít az illető. Ez tagadhatatlanul így van, de attól még a termék rossz és nem az ügyfél érdekét szolgálja. Ez az érv nem teszi jóvá a dolgot. De sajnos sok tudatlan ember beleesik a csapdába, többet kéne nézniük ezt a csatornát.

Hangsúlyoznám, hogy nálunk Szlovákiában szinte az összes bankban a dinamikusabb alapokat 2% feletti éves költséggel árulják a klienseknek. Minél magasabb a hozampotenciál egy alapban annál magasabb a költsége is.. Itt ez így működik. Nyilván nem kötelező megvenni, meg a bankot befektetési szempontból egyébként is érdemes messziről elkerülni. Unit linkek, Nyugdíjpénztárak, bankbetétek, mind-mind olyan köztes szereplők akik csak a pénzügyileg analfabéta ügyfeleken tudnak keresni.

Egyikőtök azt írta, hogy „a többség analfabéta sajnos:( Abból csinálnak pénzt, hogy kihasználják a tudatlanságot. Ez teljesen törvényes, csak nem etikus. Hangsúlyoznám, hogy nálunk Szlovákiában szinte az összes bankban a dinamikusabb alapokat 2% feletti éves költséggel árulják a klienseknek. Minél magasabb a hozampotenciál egy alapban annál magasabb a költsége is. Itt ez így működik. Nyilván nem kötelező megvenni, meg a bankot befektetési szempontból egyébként is érdemes messziről elkerülni. Unit linkek, Nyugdíjpénztárak, bankbetétek, mind-mind olyan köztes szereplők akik csak a pénzügyileg analfabéta ügyfeleken tudnak keresni.”

Ha nem tudsz költséghatékonyan ETF-et venni havonta, akkor vegyél fél évente, vagy évente és dolgozz azon, hogy többet keress és többet tudj félretenni. Ha csak alap szinten érted az ETF-ek világát, fogod látni, hogy ezt nem szabad átadni másnak a kezed közül.

.

Egy másik példa az újságból!

Ezt sem kell nevesíteni, hiszen egy holland újságról van szó. Ez a rég bevált amerikai módszert hozza el számunkra Európába, mely szerint, ha veszel egy kávét 2,70 euróért, akkor ezt felkerekíti 3 euróra és a különbözetet félreteszi megtakarításként. Ez aztán automatikusan ETF-be lesz fektetve.

És persze az első 3 hónapban ingyenes, 2500 euróig csak havi 1 euróba kerül, azon kívül, hogy az ETF-ek 0.2-0.4%-os költségét fizetned kell. Igen ám, de 2500 euró felett már 0.5% a kezelési költség.

Ezzel szemben, ha annyit meg tudnál tenni, hogy ha beérkezik a fizetésed azonnal átutalsz magadnak egy adott összeget, ami a megtakarításod lesz, akkor nem kéne azt a fél százalékot sem fizetned és ugyan úgy be tudod fektetni. 20 ezer euróval még nem sokra mész, de már ennél az összegnél is 100 eurót jelent. Választhatsz olcsóbb alapokat is és van ingyenes számla is.

.

Összegzés

Meg kell értened, hogy ezek a felkínált szolgáltatások csak egy pici odafigyelést váltanak ki az életedből, de ezért nagyon drágán megfizetsz hosszú távon. Az ilyen fél-egy százalékos teljesítmény előnyért pedig a befektetési piacon öldöklő harc folyik! Miért adnád át ezt másnak? Hosszú távon a kamatos kamat elve miatt a költségek egymásra rakódnak és nagyon sok pénzt dobsz ki az ablakon. Simán lehet ez egy családi ház ára is.

Nagyon alacsonynak tűnik az 1% vagy 0.5% a mai világban, de az ETF-ek világában viszont magas. Ennek a lusta portfólió szemléletnek a lelke az alacsony költség, ha nem használunk alacsony költséget, akkor elvész az értelme. És lehet, hogy ezt nem tudtad, vagy fel sem tűnt, de az csak amiatt lehet, mert nem vagy eléggé tisztában ezzel a befektetési stratégiával, akkor viszont talán nem is kellene használnod. Különben hagyod magad kihasználni. Tudom, hogy ezt nagyon-nagyon nehéz megérteni és elfogadni, de tudod, a legjobb pénzügyi tanács sokszor olyan, amit nem szeretsz hallani.

Vigyázz magadra ezzel kapcsolatban is, szóba fognak még kerülni az ilyesmik ezen a csatornán. Minden nem férhet bele egy videóba, de azon leszek, hogy tisztázzuk és fejlődj!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!