Bármilyen befektetési eszközöd is van, eljöhet az a pillanat, amikor túlárazottnak gondolod. A piac túllő a célon, akár mánia is kialakulhat és a fundamentumokat figyelmen kívül hagyva emelkedik az árfolyam. Mit érdemes ilyenkor csinálni? Azon túl, hogy egyes eszközeiddel talán nem is foglalkozol, mert tényleg hosszú távban gondolkodsz vele, másoknál előfordulhat, hogy odafigyelsz erre, mert tényleg irreális árazás alakult ki. A veteránok és profik tudják, hogy csak akkor érsz valamit a nagy nyereséggel, ha realizálod az, legalább részben. Különben csak a kitettséged növekszik. És elképzelhető, hogy te szeretnéd a befektetés gyümölcsét is élvezni, de az is jó lenne, ha nem állnánk ellen a további emelkedés lehetőségének. Tehát, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Ilyen kiszállási elveket mutatok ebben a videóban!

 

.

Ha van kedved, nézd meg videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Az alapozás

Most arról szeretnék beszélni, hogy bármilyen befektetési eszközöd is van, eljöhet az a pillanat, amikor túlárazottnak gondolod. A piac túllő a célon, akár mánia is kialakulhat és a fundamentumokat figyelmen kívül hagyva emelkedik az árfolyam. Most nem az egyes konkrét eszközökről szeretnék beszélni, hanem arról, hogy a túlárazottság, mint jelenség előfordul és manapság szerintem gyakrabban.

Most éppen egy méretes bika piac van a hátunk mögött, az elmúlt időszakban találni részvényeket, egyéb kripto termékeket, amik meglehetősen elszálltak. Mit érdemes ilyenkor csinálni?

Azon túl, hogy egyes eszközeiddel talán nem is foglalkozol, mert tényleg hosszú távban gondolkodsz vele, másoknál előfordulhat, hogy odafigyelsz erre, mert tényleg irreális árazás alakult ki. A veteránok és profik tudják, hogy csak akkor érsz valamit a nagy nyereséggel, ha realizálod az, legalább részben. Különben csak a kitettséged növekszik. És elképzelhető, hogy te szeretnéd a befektetés gyümölcsét is élvezni, de az is jó lenne, ha nem állnál ellen a további emelkedés lehetőségének. Érdemes lehet a profit egy részét realizálni és tovább hagyni dolgozni az eszközt. Tehát, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

Most ilyen megoldásokat, elveket fogok mutatni, hármat is. Ezeket talán ismerted, talán nem, a tapasztalatom az, hogy ezeket a profik használják, a kezdők pedig nagyon fognak neki örülni. Nagyon örültem volna ennek a videónak én is korábban. Szuper, hogy ezzel is tudsz majd gondolkodni. Ezek nem kőbe vésett, pontos szabályok, inkább keretrendszerek vagy elvek, alakítsd kedved szerint. Biztosan hasznodra fog válni, mint nekem. És a példa kedvéért a részvény szót fogom használni, de ezt behelyettesítheted nyugodtan kriptovalutával, tokenekkel, spekulatív eszközeiddel, amivel szeretnéd.

.

Amiről korábban már szó esett

Ja, és egyet már mutattam korábban, belinkelem a jobb felső sarokba. Ez volt a követő stop vagy trailing stop megbízás. https://www.youtube.com/watch?v=jdyT7hGwmP0

.

Egyharmad – kétharmad

Az első ilyen az, amikor a részvényed ára megduplázódott. Fontos elmondani, hogy önmagában ez nem ok az eladásra, De ezen keresztül tezsem érthetővé az első elvet. Megduplázódott és te úgy gondolod, hogy ez most túlzás. Az egyik kedvenc technikám az, hogy ilyenkor eladom a a pozíció harmadát, ekkor visszakapom a befektetett pénzem kétharmadát, és a pozícióm kétharmada tovább futhat. Én is ettem, jelentősen csökkent a kockázatom, de tovább futhat a pozi nagy része is.

.

Fokozatos kiszállás

A második elv picikét technikásabb, de nem kell tőle megijedni. Az árfolyam elérte azt a szintet, ahol te már elkezdenél kiszállni. Legyen ez mondjuk 100 dollár. Azt is tudod, hogy ha elérne az árfolyam mondjuk 160 dollárig, akkor már full mánia fázis és teljesen kiszállnál belőle. E két szint közé beiktatsz még három egyenlő lépcsőfokot, ez most 115, 130 és 145 dollár.

  • Amikor elérted az első lépcsőt, a 115-öt, akkor eladod a pozíció 10%-át.
  • Amikor elérted a második lépcsőt, a 130-at, akkor eladod a pozíció 20%-át.
  • Amikor elérted a harmadik lépcsőt, a 145-öt, akkor eladod a pozíció 30%-át.
  • Amikor elérted az utolsó lépcsőt, a 160-at, akkor eladod a pozíció 40%-át.

Mi történt? Az árfolyam túl drága lett, ezért elkezdtél kiszállni. Ez számodra rendben is van. Ezután, ahogy emelkedett az árfolyam, úgy te is egyre többet és többet adtál el, automatizált módon, ahogyan ez logikus lenne. Akkor adtad el a legtöbbet, amikor azzal te a legboldogabb voltál. A piac csúcsát úgysem fogjuk tudni eltalálni konzisztensen, azt viszont tudjuk mikor éri meg nekünk elkezdeni kiszállni.

.

Ingyen pozíciók

A harmadik elv pedig az, hogy amikor a részvényed ára például megduplázódik, te eladod a pozíció felét, így visszakaptad a pénzed, a pozíció fele pedig fut tovább, úgymond ingyen. Ha az árfolyam a vételi árad háromszorosára, négyszeresére emelkedett, akkor eladod a pozíció harmadát vagy negyedét, a maradék pedig fut tovább, szintén nagyjából ingyen. És továbbra is maradhat a részvény a számládon, ha nem kell eladni, továbbra is fizeti az osztalékokat, vagy bármit. Nekem is vannak ilyen pozícióim, biotech cégek, kis gyógyszergyárak, egyéb részvények, akár kripto termék, már bőven visszakaptam a pénzem, nincs már vele kockázatom, ingyen nekem dolgoznak továbbra is. Annyi a dolgom, hogy hagyom őket dolgozni, hátradőlhetek.

És ez szuper érzés, amit nektek is nagyon tudok ajánlani. Ha mostanában hasonló helyzetben találod magad, talán alkalmazhatod valamelyik elvet a háromból, négyből. Gondold át nyugodtan! Ezzel tudok segíteni, hogy ezeket az elveket átadom. Talán nem is gondoltál még arra, hogy ezt is meg lehet csinálni, adott esetekben nagyon is van értelme és nagyon jól fogod magad érezni tőle.

.

És ha tovább emelkedik?

Van ennek egy másik aspektusa, amit még hozzátennék. Mi történik akkor, ha részben kiszállsz egy pozícióból és utána tovább emelkedik? Akkor hülye voltál eladni belőle? Nem. Pont azért adtál el belőle, mert szerinted drága volt vagy mert elérted vele a célod. Azért is, mert nem mások ajánlatait meg Piac úr aktuális ajánlatait kell nézni állandóan, hanem amit te helyesnek gondolsz, ami megfelel a céljaidnak. Kit érdekel mit gondolnak mások? Az csak zaj.

A lakásodban jóval több pénz áll, mint abban az adott részvényben, minden pillanatban lekérdezhetnéd az árfolyamát, de nem teszed. Nem szolgálja a célod. Abból a részvényből pedig azért szálltál ki legalább részben, mert az szolgálta. Nem mindegy, hogy utána mit csinál? Esetleg esés után ismét meg lehet nézni érdemes-e megvenni vagy lehet belőle tanulni valamit.

Elő fog fordulni, hogy a piac tovább megy felfelé, de olyan is, hogy lefelé. Azért csökkented a kockázatod, mert fundamentális okaid vannak rá, nem vélemények a youtube-ról. Azért is vetted meg. Ezek miatt kit érdekel, hogy tovább megy a piac? Te nem vagy hülye, ha nem akarsz részt venni a mániában, ha már elérted a célod azzal az eszközzel vagy, ha semmilyen jövőbeli kilátás nem indokolja a borsos árat. Ezeket az elveket alkalmazva akár a teljes befektetésed vagy annál is többet visszakaphatod, és a maradékot hagyhatod ingyen neked dolgozni.

Még egy dolog, amit a kezdők elkövetnek, beleszerelmesednek az eszközbe. Én egyetlen bitcoint se fogok eladni soha, egy arany érmét sem, a Teslát vagy az akármit soha nem fogom eladni. Jó, belekeverhetjük az érzelmeket, csak az már nem ide tartozik.

Kérlek, ha kérdésed van, írd meg kommentben és oszd meg ezt a videót másokkal is!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!