Mivel többen kérdeztétek mi a véleményem a koronavírusról, lehet-e hatása a tőzsdére, gondoltam elmondom a véleményem. Talán azért kérdezitek tőlem, mert sokan úgy tudják gyógyszerész vagy orvos vagyok. Bár egyik sem vagyok, azért nem áll távol tőlem az a világ, biofizikus és orvostudományi doktori diplomám van. Most el tudom mondani amit tudok, mi ez és hogyan állok hozzá befektetési szempontból?

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mi az a koronavírus?

Kezdjük ott, hogy nem szeretnék pánikot kelteni, de elég nehéz dolgom van, mert ha egy vírusról beszélek, automatikusan beindul a menekülő kapcsoló az agyadban… A tested nap mint nap milliónyi baktériummal és vírussal küzd meg sikeresen, ezért is tudod most nézni ezt a videót.

Azért korona a koronavírus, mert elektronmikroszkóppal vizsgálva olyan képet mutat, mintha egy korona lenne. Tüskés formája van, ezért a korona. Durván egy hónapja kezdődött a dolog Kínában és már több tízmillió ember van karantén alatt, egy elég gyorsan terjedő vírusról beszélünk.

Egyébként pedig még nem találkozott az emberiség ezzel a törzszsel és a genetikai vizsgálatok szerint átment egy kígyón, felvett némi kígyó RNS-t és most az emberekben is terjed. A holland újságban azt olvastam, hogy a vírust egy denevértől kapták el. Nagyon korai még megmondani mennyire halálos, az emberek hány százaléka hal bele. Valahol fél és 3 % közötti számokat olvastam, de ez nagyban függ az egészségügyi ellátottságtól és természetesen a nagyon fiatalok és idősek nagyobb veszélyben vannak.

Maga a vírus egyébként mutálódhat is, de nem csak rossz irányba, hanem számunkra jó irányba is. Jó irány, ha nehezebben terjed, vagy könnyebb lefolyású lesz. Mindezt lehetetlen előre látni ma.

.

És mi lesz a tőzsdével?

Ez lenne a black swan event 2020-ban és gazdasági összeomlást okoz? Ilyen messzire azért nem mennék, de van esély rá, hogy komolyabb leárazást okozzon. Miért? Mert még nem tudunk róla eleget, és emiatt nem zárhatjuk ki a lehetőségét. Viszont az esélye nem nagy.

Azért is nehéz ez a kérdés, mert ez a vírus viszonylag hosszú lappangási idővel bír. Akár 9-14 napba is beletelik, mire valaki orvoshoz fordul segítségét, addig pedig vígan utazhat és fertőző lehet másokra nézve. Mongólia vagy Tibet már lezárta a kínai határát és bezáratták az iskolákat, hogy megelőzzék a vírus terjedését. Ha több ilyet látunk, akkor ezek természetesen elmaradt gazdasági tevékenységgel is együtt járnak. Jó hír viszont, hogy a német és francia esetek, sőt más országokban is, stabil állapotban vannak. Tehát megfelelő ellátással nem tűnik nagyon halálos megbetegedésnek ez a koronavírus.

Másrészt ne csodálkozzunk azon, hogy jelenleg növekszik a fertőzöttek száma. Azért nem csoda ez, mert már tünetmentes állapotban is fertőznek a betegek. A reptéri lázmérésen alapuló szűrés ezért teljesen felesleges és hatástalan. 

Ugye nem mondhatom meg mit tegyél, de meg kell értened, hogy a viselkedésed nagyban befolyásolja tőzsdén elért sikered. Szerintem részvényeket biztosan hosszú távra vettél, ezért nem kellene, hogy most viszkedjen a tenyered az eladási gomb felett. Ha ez a vírusos helyzet veszélyesebb lesz, akkor a következő hetekben azt fogjuk látni, hogy leállítják a légi közlekedést, esetleg a tömegközlekedést és ideiglenesen akár az iskolákat is. Hiszen a terjedését így a legjobb megelőzni. Aztán az eddigi adatok alapján nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy emiatt kipusztul az emberiség és a maradék maroknyi ember a barlangokban éli túl. Tehát ha tőzsdei hullámzást is fog okozni, a tőzsdei volatilitás egyszerűen hozzá tartozik az élethez, nem kellene pánikolnod a befektetéseiddel.

.

Egyébként mit tehetsz?

Ezen kívül átlagemberként nem sokat tehetünk. Tehát pánikolni biztosan felesleges, és ha nagyon fel szeretnél készülni rá otthon, akkor teheted a következőket.

  • Felkészülhetsz rá, hogy a gyermeked nem mehet iskolába.
  • Fájdalomcsillapítót, lázcsillapítót, száraz köhögés csillapítót, hányás és hasmenés gyógyszereket, vitaminokat szerezhetsz be.
  • Fertőtlenítőszereket, maszkokat szerezhetsz be.
  • Tartósabb élelmiszert szerezhetsz be.

.

Nagyjából ennyi, a mai ismereteim alapján ez a véleményem. Remélem, hogy azért hasznosnak találtad ezt a cikket/videót és mindenkinek jó egészséget kívánok! Vigyázzatok magatokra.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!