A nézőim többsége 25 és 45 közötti, a kivándorlás megszokott téma, Amszterdam lehet az új London és én is úgy gondolom, hogy érdekes téma és tapasztalat, ezért megosztom veletek mennyibe kerül gyermeket vállalni Hollandiában. Természetesen a határ a csillagos ég, én a piacot tudom bemutatni és elmondani mi hogyan csináltuk.

Ez a cikk főleg az anyagi oldalról szól, ha egyéb kérdéseid vannak a Holland rendszerről kapcsolatban, akkor kérdezz. Ha valamit nagyon sokan szeretnétek tudni, majd elmondom. És ha lehet, ne menjenek el a kommentek abba az irányba, hogy szerinted ez vagy az felesleges. Ez egy rövid videó, nem ismered a teljes képet, nem is mondok el minden egészségügyi részt, ami indokolhat valamit, ha újrakezdeném nem biztos, hogy így csinálnám.

.

Nézd meg ezt videós formában több képpel illusztrálva:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mielőtt megszületik a baba

Ha megtörtént a csoda, akkor következő lépés megváltoztatni a biztosítást. Hollandiában mindenkinek kötelező az egészségügyi biztosítás valamelyik biztosítónál. Egy ár összehasonlító oldalon megnézed mire van leginkább szükséged, szeretnél-e extra fogászati biztosítást, stb, és kiderül hol mennyibe kerül. Ez nagyjából 100 euró havonta fejenként, számolhatunk ezzel. Ezután minden ellátás biztosított korszerű szinten, nincs hálapénz, nincs megkülönböztetés, azonban a válság óta van önrész évente néhány száz euróig.

Amikor útban van a harmadik családtag, az anya biztosítását megváltoztatjuk a családi csomagra. Ezután az anya kb. 115 eurót fizet havonta. Ezért a baba is biztosítva van és például ebbe benne van a fogszabályozás is 18 éves korig. Ez nagyon szuper dolog, nekem is jól jött volna.

Ahogy telik az idő, úgy néha el kell menni vizsgálatokra, ahol ellenőrzik minden rendben van-e. Minden vizsgálat ingyenes volt. Most nem beszélek arról milyen vizsgálatok tartoznak bele, de a sokak által kedvelt 3D-s képalkotás és ehhez tartozó DVD nem tartozik bele, ehhez el kell menni egy privát helyre és 70-100 euróért megcsinálják.

Gyerekszobával, bútorokkal is készülni kell. Ki honnan indul, ki mit kap a nagyobb testvértől vagy ismerősöktől, ez a költség nagyon különböző lehet. Mi az abszolút nulláról kezdtük, üres szoba várt ránk, ráadásul messze is laktunk, úgyhogy mindent meg kellett venni. Hogy mivel jár ez?

Természetesen vannak erre szakosodott baba áruházak errefelé is, mint otthon például a Brandon. Itt Groningenben a használt bútor, az Ikea és a babaáruházak jelentik az alternatívákat. Mi belegondoltunk mire van szükségünk, nem szeretnénk túl sokat erre költeni, megnéztük az ajánlatokat és egy viszonylag olcsóbb, többrészes gyerekbútort választottunk 700 euróért. Ebben benne volt a rácsos babaágy állítható magassággal, egy komód pelenkázó tartozékkal és egy állószekrény. Elég masszív, van benne anyag bőven, a 5 év alatt nem látszik, hogy használva lett volna.

Másik nagy költség a babakocsi. Ebben az esetben is eldöntöttük mire van szükség, aztán néztünk modelleket és megnéztük a használt árukat is. Mi tudtuk, hogy nagyon sokat mennénk a parkba, kvázi erdőbe, például apró kerekű jármű szóba sem jöhet és 1500-2000 eurót sem akartunk otthagyni Stokke termékre. A Maxi-Cosi Mura 4 mellett döntöttünk, ami egy középkategória, erős, tudja ami nekünk kell és járt hozzá mózeskosár is 489 euróért.

Mivel használtan nem nyertünk volna sokat a dolgon (kb 10%-ot), ezért újat vettünk. Nagyon meg voltunk elégedve vele és ki is használtuk mindkét egységet jól. Eleve fogalmad nincs milyen márkát válassz, de a holland nyelvben nem azt mondják, hogy beteszem a babaülést az autóba, hanem beteszem a maxi-cosi-t az autóba. Hasonlóan ahogy vaterázol és guglizol. Szóval számomra meggyőző volt, hogy ha a márka beépül a nyelvbe, akkor az csak jó lehet. Emellett igyekszel olyan márkát választani, ami elterjedt, ez igaz a cumisüvegre is, mert bárhol találsz hozzá tartozékot és könnyebb eladni is később.

Vettünk még egy autósülést, kitalálhatod melyik márkát, hiszen ebben visszük haza a babát és amíg nem tud ülni ezzel vittük mondjuk orvoshoz. Ezt használtan szereztük be 35 euróért. Biciklire is fel lehet rakni, de én nem merném megtenni 🙂

Kellenek még egyebek, apróságok. Majdnem mindent ingyen kapunk, mert itt normális, hogy a helyi Brandon-hoz, a helyi DM-hez, be lehet jelenteni, hogy nemsokára érkezik a baba, ők pedig ellátnak téged egy ajándékcsomaggal. Ebben van plüssállat, baba etető étkészlet, műanyag tányérkészlet, cumik, előkék etetéshez, babaruha, pelenkaminta, popsikrém, ilyesmik. Szóval elég tartalmas és hasznos dolgok, nem csak az olcsó marketingről szól a dolog. Az önkormányzat is küld egy dobozt, amiben ilyesmiken kívül az otthoni szüléshez szükséges eszközök vannak, mint például alkohol, köldökzsinórcsipesz, ágyvédő fólia. Ezekre nem költöttünk sokat.

Pár apróságot mi vettünk, például cumisüveget, babahőmérőt, fürdetőkádat az Ikeából, pár tíz eurós költség volt. Fertőtlenítő tálat kaptunk, sima babaőrt két évig kölcsönkaptuk, utána vettünk egyet 50 euróért (Philips Avent valami egyszerű fajta). Lehet, hogy ezek egy része neked felesleges, nekünk nem volt az. Ja, a cumisüveg cumi részét cserélni kellett ahogy nőtt a pici, az sem került sokba. Ha kifelejtek valamit, akkor biztos nem került sokba.

Azért a kommunális adókról a videóban megfeledkeztem 🙂 Mivel a háztartás három fősre bővül, a szemétdíjat és víz, csatornadíjat három ember után kell fizetni. Ez további 100-200 eurót jelent évente.

.

Amikor megszületik a baba

Teljesen normális dolog az otthon szülés, de különböző okok miatt Emma kórházban született, én is ott voltam. Szülés után pár órával haza is küldenek, hiszen minek kéne a kórházban lenni, ha minden rendben? Mi néhány napig maradtunk, ezalatt az anya-baba páros kapott ellátást, kis szerencsénk volt és saját szobát is, de én is tudtam ott aludni pótágyon. Egyáltalán nem éreztük úgy, hogy a származásunk miatt megkülönböztettek volna minket, még saját szobánk is volt, végig kedvesek voltak és Emma is tetszett nekik. Az ennivalót előre ki kell választanod egy listáról fél nappal korábban és az esetek kétharmadában maradt egy adag nekem is, hiszen ha valaki korábban távozik, azt csak kidobták volna, inkább odaadták. Másról most nem írok, nem igazán anyagi kérdések. Mivel biztosítós a rendszer, ezért minden költség nyomon van követve, így beléphetsz az interneten és megnézheted, hogy a szülés durván 6000 eurójába került a biztosítónak. Nekünk pedig a biztosításon kívül semmibe.

.

Miután megszületik a baba

Miután megszületik a baba úgy 8-12 napig napi 6 órában ott van (ott lehet) egy védőnő, aki megtanítja hogyan kell fürdetni, hogyan kell támaszt hajtogatni és hasonlók. De mindenben segít, akár takarításban is.

A szülési szabadság az anyának összesen 16 hét, ebből 4 hét szülés előtt (ideális vagy normál esetben). Ezután visszatér a munkahelyére és mindenkinek jár anyasági/apasági szabadság. Ez 1050 munkaóra, ha teljes állásban dolgozol (most nem megyek bele a pontos részletekbe). A lényeg, hogy ezzel szokták ezután csökkenteni a munkanapok számát, általános, hogy az anyák csak heti 4 napot dolgoznak, de szintén általános ez az apákra is. Ez az apanap, hiszen ő is ugyanúgy kiveheti a részét a munkából.

A szülési szabadság szerintünk nagyon rövid, a magyar pedig túl hosszú, valahol meg kéne találni a arany közép utat. De mivel vissza kell menned dolgozni, ezér a gyermekre vagy a nagymama vigyáz, vagy be kell adnod bölcsibe/oviba. Ennek részleteibe sem megyek most bele, de nem az a klasszikus magyar rendszer ez sem.

Először választasz egy céget. Hogy mit?? -jött mindig a kérdés. Egy céget, ugyanis itt az van, hogy van egy probléma, egy piaci igény, a gyerekedre vigyázni kell, amíg te dolgozol. Az államnak pedig nem az feladata, hogy megoldja minden problémád, hogy kielégítse a piaci igényeket, az ő feladata a szabályozás és támogatás. Majd a vállalkozók kínálnak egy megoldást a problémádra. Az állam szerepe az, hogy megmondja hány négyzetméter jusson egy gyerekre és milyen diploma kell hozzá és hány gyerekre jusson egy felnőtt és hasonlók.

Szóval vannak erre szakosodott cégek, akik szerte a városban sok ovit működtetnek (kinderopvang). Neked pedig ezt meg kell fizetned, amibe az állam is beszáll a maga támogatásával. És ez nincs ingyen, de miért is kéne, hogy ingyenes legyen? Emma heti 3 nap ment 4 órát és ez 270 euróba került havonta, állami támogatással. Van, aki otthon marad és nem dolgozik, de úgy vannak vele, hogy az még többe kerül.

Egyéb költség még például az etetőszék. Mi olyan széket választottunk, aminek az ülő- és lábtámasz részét lehet állítani ahogy nő a pici, egy ilyen szék kb 80 euró, mi a munkatársaktól kaptuk.

Hollandiában mindenkinek van biciklije és érdemes hozzá gyerekülést venni. A kisebb méret úgy fél éves kortól, amikor már tud ülni használtan 30-40 euró. Később nagyobb ülés kell ami 20 kilóig jó, ez 60-70 euró új korában, használtan 40.

Egyébként pedig enni is kell, megnéztem egy boltban nemrég,  egy doboz tápszer 12-14 euró, egy kisebb üveg bébiétel 80-100 cent, míg a nagyobb üvegek nagyjából 1-1,7 euróba kerülnek. Abban az időben amikor ilyen üvegeket vettünk, jártunk Magyarországon és meglepődve tapasztaltuk, hogy a magyar árak a hasonló termékeknél (Kecskeméti márka) ugyanazok, vagy drágábbak (Auchan-ban és Tesco-ban néztük).

Ruházkodni lehet persze drágán is, de nem szükséges a márkás dolgokat megvenni. Egy kisgyermek alapvető ruhái a gyakori csere miatt persze pénzbe kerülnek, de tényleg nem volt nagy összeg. Kell egy adag rugdalózó, zoknik, alsóneműk, atléta.

Amikor pár éves lett már kaptunk gyerekruhákat a családtól és van még egy-két olcsóbb megoldás, amiknél egyébként jobb nincs is. Az első a helyi Vatera, a Marktplaats, itt bőven találni mások kinőtt és jó állapotú ruháiból. Viszont az igazán jó leárazás a királynőnapon, most már királynapon van. Ahogy talán el is mondtam az arról szóló videóban. Ekkor ugyanis a családok szerte a városban, szerte az országban összeszedik a régi cuccaikat, kimennek a ház elé az utcára és árulják azokat. Gyakorlatilag egész utcák garázsvásárrá alakulnak, és itt bizony találni gyermekruhát és játékokat is bőven. Ez tényleg nagyon olcsó és kiváló, ott rögtön kezedbe veheted és megnézheted, sokszor előfordult, hogy használatlan ruhát találtunk fillérekért. Farmerok, szoknyák, rendes ruhák egy euró, pólók, ingek fél euró, télikabát és síruha már több euró is lehet. Gyakorlatilag a gyerekruháink nagy részét később szintén el lehet majd adni.

Mennyibe kerül a pelenka? Természetesen sokféle márka létezik, a Pampers drágább, mi egy helyi DM-hez hasonló márka pelenkáit használtuk. (Egyébként törlőkendőket is hasonlóan, de egy másik márkáét.) Ehhez összeállítottam egy rendelést egy webáruházban, tettem bele 150 db kisebb (2-5 kg) és 150 picit nagyobb (3-6 kg) pelenkát abból a márkából, amit szerettünk használni. 19.77 euróba került volna ez a 300 pelenka. Hogy ezen kívül mire költ még valaki, az már tényleg egyéni ízlés dolga, de ezek a főbb költségek.

Az iskola pedig 4 éves korban kezdődik, amint 4 éves lesz a gyerek, másnap mehet iskolába. Mi már ez előtt elkezdtük beszoktatni részidőben, de ugye ez a rendszer is másképp működik, mint otthon. Az iskola alapvetően szuper, azt kívánom én is ide járhattam volna és ingyenes. Itt tartunk most, ezek voltak a gyerekvállalás első 4-5 évének pénzügyi vonatkozásai.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!