Pár hete megosztottam egy oldalt az ezüsttel kapcsolatban és utaltam rá, hogy mekkora a derivatívák piaca. Páran felvetettétek, hogy érdemes lenne tisztázni miről van szó. Igazuk van, érdemes. Sőt, mi az amit mindenkinek, még a kisgyermekes anyukáknak is érdemes tudni a világ ezen részéről?

Lehet, hogy a megfogalmazás nem fog mindenkinek tetszeni, de az a célom hogy érthető és egyszerű legyen a dolog. Ha gondolod, nézd meg videós formában. Azért javaslom ezt, mert a videó második felében erre a bankvilágból hozok példát és összekötöm a hozamgörbével is:

 

 

Mi a derivatíva?

Más néven származtatott ügylet. Egy olyan ügylet, szerződés, fogadás, aminek az értéke más terméktől függ. Ilyen az például opció, a határidős ügylet.

 

Például?

Mondjuk egy búzatermelő aggódik, hogy a búza ára esni fog a tőzsdén és nem kap elég pénzt a terményért. Egy sörgyár pedig amiatt aggódik, hogy nagyon magas lesz a búza ára és csak drágán tud búzasört készíteni. Ők megegyeznek, hogy a jövőben üzletet kötnek egy adott árfolyamon ami mindkettejüknek elfogadható.

A Wizz air amiatt aggódik, hogy nagyon magas lesz a kőolaj árfolyama és drága lesz tankolni a gépeket. Ő ez ellen védekezik, határidős ügylettel szeretné ezt elkerülni a jövőben.

derivatívák mérete pénzügyi fitnesz eszközosztályok

 

 

Mi ezzel a gond?

Ezzel még semmi. Teljesen normális, hogy ezek az ügyletek létrejönnek. Azonban ezt sokan nyerészkedésre használják, vagy olyan mértékű a származtatott ügyletek nagysága, hogy már sokszorosan felette van a termék fizikai mennyiségétől. És előfordulhat, hogy valamelyik oldal kiesik, csődbe megy, akkor aztán a túlzott tőkeáttétel miatt borulhat a dolog.

Ilyen eset következett be a napokban a Deutsche Bank-nál (DB).  Mindig két fél van a dologban, az ezüst derivatívák esetében a DB másik oldalán a Noble Group állt, akik most csődbe mennek. Ez okozhatja az ezüst árfolyam emelkedését, hiszen megszűnik egy ez ellen fogadó erő.

Hogy mekkora a derivatívák méret a világban azt érzékelteti a következő cikk. Látogass el oda és meglátod mekkora ez a szegmens összehasonlítva a világ ingatlanpiacával, részvénypiacával. (Minimális angol tudás elég hozzá.) Ezért megdöbbentő felvilágosodni, hogy olyan világban élünk, ahol az van a háttérben. Kiyosaki nem véletlen mondja, hogy minden hamis, minden árfolyam ezáltal van befolyásolva.

Csak néhány számot mondok: A DB mérlege akkora, mint a német GDP durván fele, a derivatívák mérete nagyjából 46-60 trillió dollár, ez úgy a német GDP 10-15-szöröse. Van az a bank méret ami már túl nagy ahhoz, hogy hagyják összedőlni, de ez olyan godzilla méret, amit szerinted ki lehet menteni? Amerikában a JP Morgan-nél kezelt derivatívák mérete az amerikai GDP két és félszerese.

Szóval a derivatíva önmagában nem probléma, ahogy az autóvezetés sem veszélyes. De ha mellétesszük az emberi viselkedést és túltoljuk, akkor ez már veszélyessé teszi. Hogy milyen következtetést vonsz le ebből, azt rád bízom.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!