Ray Dalio ezerszer többet tud a befektetésekről, mint bármelyikőnk. Cégével, a Bridgewater Associates-szel, már 44-45 éve a nagy halakra lő. Most Warren Buffett portfóliója után megmutatom hogyan és mibe fektet Ray Dalio!

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Bridgewater Associates

1975-ben az intézményi befektetők voltak a célpontjai a cégnek. Nyugdíj alapok, kormányok, alapítványok, központi bankok.

Leginkább a makro helyzetre alapozva fektetnek be, tehát nem az egyes cégek szoknyája alá néznek be, hanem főleg a gazdaság helyzetét, az inflációt, devizák egymás közti helyzetét, demográfiát veszik alapul.

Olyan portfóliókat alkotnak, amikben egymással nem korreláló elemek vannak és nem az eszközallokációra, hanem a kockázatallokációra törekednek.

Így Dalio a világ legnagyobb hedge fund alapkezelőjévé nőtte magát és privát befektetőként nem is tudunk nála befektetni. Szerintem szakmailag az egyik legnagyobb elismerése, hogy 2018-ban az IMF is fektetett be nála pénzt.

A cég 3 havonta jelenti a portfólióját és a 13F nevű dokumentumokból össze lehet ollózni a portfóliót. Nagyon sokáig lehetne vitázni arról, milyen számokat veszek alapul, de szerintem nem a tizedes vesszőkön múlik a dolog. A lényeg biztosan látszani fog.

.

A főbb komponensek

A cég három fő terméke a Pure Alpha alap, az All Weather portfólió és a Pure Alpha Major Markets alap. Az első és az utolsó főleg aktív alapkezelésen keresztül jól diverzifikált eszközökbe és spekulációkba fektet.

Az All Weather portfólió az egyes eszközosztályok veszélyességét/kockázatát keveri össze úgy, hogy lehetőleg hasonló mértékben szerepeljenek. Legyenek benne részvények, ha nagy a növekedés, legyen benne kötvény, ha alacsony a növekedés. Legyen benne árupiac, ha nagy az infláció és legyen benne részvény és állampapír, ha alacsony az infláció. Mindezt ETF formában a következőképp tudod lekövetni:

.

Ami a cég összes tőzsdén kereskedett eszközeit illeti, ebben tudok most segíteni. Direkt nevezem tőzsdén kereskedett eszközöknek és nem részvényeknek, ugyanis Dalio előszeretettel használja az ETF-eket is. Másrészt az előírásoknak megfelelően sem állhat az irodában több milliárd dollárnyi arany a fiókban, ezt aranybánya részvényeken keresztül is veszi.

Zárójelben jegyzem meg, hogy egy átlagos befalap nem is vásárolhat fizikai aranyat, emiatt már több per is indult, korábban mutattam példákat, Hollandiában a felügyeletnek elnézést is kellett kérnie emiatt egy befalap irányába. Van olyan befalap Németországban, amelyik ennek ellenére szeretne venni, így maximum 20%-ban tarthat fizikai aranyat, de a kezdő belépő 100 ezer euró.

De lássuk a Bridgewater Associates főbb tőzsdén szereplő elemeit! Ahogy a következő ábrán látszik, ezek mindegyike ETF, S&P500 index, fejlődő piacok, kötvények, távol keleti kitettség és arany.

A kördiagram apróbb szeleteit felsoroltam, 1-2.5% közt van mindegyik. Ezen pozíciók legalább 1 százalékos súllyal szerepelnek. Ezzel túl is vagyunk a portfólió háromnegyedén, a dolog oroszlán részén.

.

A részletek

Az ETF-eken túl is nagy különbség Buffett-hez képest, hogy ott a portfólió elemek száma megállt 40-50 között, míg itt 370 darab szeletkét látni! A következő ábrán a 0.2% és 1% méret közé eső részvényeket és ETF-eket láthatod felsorolva.

.

Majd a 0.1% és 0.2% méret közé eső részvényeket láthatod felsorolva.

.

Végül még 66 részvényt látsz, amik legalább 0.04%-os súllyal szerepelnek.

.

Ami ennél is kisebb vételük, az bő 200 részvény és nem fogom felsorolni. Azonban néhány példát mutatok ebből a csapatból, amik inkább ismertek:

 1. IBM
 2. Chipotle Mexican Grill
 3. Cisco Systems
 4. TripAdvisor
 5. Royal Caribbean Cruises
 6. Chevron
 7. Exxon Mobil
 8. Petroleo Brasileiro SA (PETROBRAS)
 9. BP PLC
 10. United Technologies
 11. InterContinental Hotels Group
 12. Cummins
 13. Coca-Cola
 14. Apple
 15. Royal Gold
 16. Lockheed Martin
 17. Colgate-Palmolive
 18. Boston Scientific
 19. Hanesbrands
 20. Charles River Labs
 21. 58.com
 22. Harley-Davidson
 23. Columbia Sportswear

.

Összetétel szektorok szerint

Ezután minden felsorolt részvényt beosztottam valamelyik szektorba, csoportosítottam és a szektorokban szereplő tortaszeleteket összeadtam. Így láthatjuk milyen étvágya van egyik kedvenc befektetőnknek.

.

Az első és legfontosabb befektetési terület Ray Dalio számára a feltörekvő piac. Ezt követi az S&P500 index, amit jóval lemaradva követ a kötvény, arany és a nemzetközi piac. Az a 4.6% kelet egy olyan rész, amit besorolhatsz mind a nemzetközi részvénypiacba, vagy a feltörekvő országok közé is, de ez annyira specifikusan távol keleti országokba befektető ETF-eket jelent, hogy gondoltam külön veszem.

Ezeken kívül 3-5% százaléknyi részesedései vannak a pénzügyi szektornak, fogyasztási cikkeknek, egészségügynek, nyersanyagoknak, energiaiparnak és a számítástechnikának.

Mire gondolhat Ray Dalio, amikor így fekteti be a pénzt, legalábbis azt a részét, amit megmutat nekünk az adatsor? Gondolj bele, neki növekedést kell produkálnia, mert ha nem teszi hosszabb időn keresztül, akkor akár egy olcsó diverzifikált indexalapot is vehetek helyette.

És ő leginkább feltörekvő piacokba és keletre fektet be. Azért, mert a nyugati világ GDP-je is növekszik, ott is vásárolnak az emberek okostelefont meg mindent, de az már fejlett gazdaság. Nem áll akkora növekedés előtt. Keletre pedig egyrészt tolódik át a világ irányítása, egyre nagyobb részt hasítanak ki a bolygó GDP-jéből, ott még növekszik a népesség, ott kerül ki igazán sok ember a mélyszegénységből, ott növekszik nagyon a diplomások aránya, folytassam?

A másik fontos szempont számára az S&P500 index, azért, mert mégiscsak az a világ egyik legjobb piaca, stabilitást ad, fejlett részvénypiacon, jól menedzselt cégekkel, leginkább a részvényesek érdekeit figyelembe véve.

És természetesen kötvényeket is tart és aranyat. Ő mondja azt, hogy ha nincs 5-10% arany a portfóliódban, akkor nem tanultál semmit a gazdaságról vagy a történelemről. Ezek a számok még az előttről valók, hogy azt mondta volna még többet érdemes venni. Arról, hogy idén jauár közepén mit írtak az arannyal kapcsolatban, majd egy későbbi videóban beszélek.

.

Hogyan változott ez mostanában?

 • Az olyan főbb fejlődő piaci ETF-eket, mint a Vanguard FTSE Emerging Markets ETF, iShares Core MSCI Emerging Markets ETF, iShares MSCI Emerging Markets ETF vagy iShares JP Morgan USD Emerging Markets Bond ETF 20-50 százalékkal csökkentette.
 • A kitettségét Brazília, Taiwan, Kína, Mexikó és India felé növelte, Taiwan felé nemrég nyitott.
 • A következő részvényeket vásárolta, legalább a fele pozíciót. L Brands, Macy’s, Ralph Lauren, Walgreens Boots Alliance, Alexion Pharmaceuticals, DaVita, ViacomCBS, AmerisourceBergen Corp, Cleveland-Cliffs, Invesco Ltd, Xilinx Inc, Martin Marietta Materials, Progressive Corp, NRG Energy és Verizon Communications. Ebben nem találni különleges szektor alapú különlegességet, viszont ezen részvények többsége nem éppen az 5 éves csúcsán van.

.

Érdekességek!

Abból, hogy ilyen sok elemből áll a portfólió szerintem több dolog is következik. Egyrészt nagyon nehéz lesz felülteljesíteni a piacot, hiszen minél több részvényt veszel meg egy indexből, annál inkább hasonlítasz rá és itt a cél a felülteljesítés lenne.

Ezért is csinál Dalio különféle rövidtávú deviza spekulációkat és hasonlókat, hogy ott esélye legyen a hozamra, ezt a tortánk nem tükrözi.

Másrészt furcsának találom, egyáltalán nem az én ízlésemnek megfelelő a dolog. Szerintem 50 alatt kellene tartani mondjuk az egyedi részvények számát, e körül már elegendőnek kellene lennie. Ennél többet nehéz észben tartani, de ez egyedi döntés és a költségek is növekednek, hiszen több a tranzakció.

És ha majdnem egy nagyságrenddel nagyobb számot látok, (fogod látni később, hogy lesz ez még durvább is) akkor mennyire ért hozzá az az ember? Mennyire tudja megindokolni miért vett megy egy adott részvényt?

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!