Gondoltam, hasznos lenne összefoglalni mi okozta az elmúlt hetek piaci mozgását, miért volt ilyen gyors a dolog, hogyan kellene befektetni és mi várható a jövőben.

Minden normális ember megnézné mi várható a jövőben és aztán mondaná el hogyan kéne befektetni, de én nem ezt fogom tenni. Egyrészt azért mert én tudom, hogy tévedhetek, másrészt ez nem kellene hogy a befektetéseidre hasson.

Ha téged is érdekel a véleményem, olvass tovább, vagy nézd meg videós formában. 

m

Miért esik a piac?

Rövidebb távon, ahogy azt már (én is) említettem nektek, a kamat az új svájci frank. A kamatszintek csökkentése és a pénzbőség segítette a piacokat, segítette a gazdaságot. Elmondtam azt is, hogy az árfolyamok egy része mögött szerintem nincs gazdasági érték, csak az olcsó hitel, az emberi viselkedés (hülyének is megéri, vegyünk tőkeáttétellel mert most könnyen megtehetjük) miatt alakult ki. Ez nem csak a részvényekre, hanem az ingatlanpiacra is igaz és hoztam példát a kötvényekre is. Beszéltem a részvény visszavásárlásról is a bankok kapcsán.

A közelmúltban pedig ez a trend fordult meg. Megmutattam, hogy egy 40 éves kamatcsökkentési trend ért véget, pontosan az, ami eddig segítette a gazdaságot, az most hűteni fogja.

FED kamatok Pénzügyi Fitnesz

m

Eddig pénzbőség volt, most a pénzt égetik el. Ami eddig drogként serkentette a piacokat, azt most elvonóra küldik. Amerikában már masszívan, míg Európában most állítják le a pénznyomdát.

A befektetők számára ez aggasztó, hiszen a cégeknek többe fog kerülni a hitelek törlesztése, a feltörekvő országoknak többe fog kerülni az erős dollárkamatok fizetése. Ez okozza a medvepiacot most.

És ha ez még nem lenne elég, akkor vámháború van, hatalmas adósságproblémák vannak a világban, politikai problémák, likviditás problémák, gazdasági lassulás, ingatlanpiaci esések. Soroljam még?

m

Miért volt ilyen heves a mozgás?

Röviden azért, mert a kereskedés jó részét már algoritmusok irányítják. Ez az új normál, ez teszi ki a kereskedés 80%-át.

m

Hogyan fektess be?

Azért beszélek arról hogyan fektess be, mert egyrészt mások véleménye nem kéne hogy befolyásoljon, így az enyém sem, másrészt én is tévedhetek. Ezért fektetünk be folyamatosan. Mert nem tudjuk mi lesz. Ami most történt, az az, hogy egy túlárazott részvénypiac normálisabb szintre jutott. De az én véleményem szerint még egyáltalán nem olcsó.

Többségében ti részvényeket vesztek, tehát mint minden esetben van ami túladottá vált, van ami még nem. Külön-külön kell vizsgálnod a cégeket. Chuck Carnevale ezt nagyon jól összefoglalja példákkal ebben a videójában.

Ha van olyan pénzed, amire nincs szükséged még évtizedekig, akkor vásárolhatsz részvényeket. Márpedig ha van részvényed, akkor gondolom kizárólag olyan pénzed van, hiszen rövid távra nem veszünk részvényeket, a piacot be is zárhatják öt évre. Nyilván érted a kockázatokat és nem fogsz félni, ha a számlád 60 százalékos mínuszban áll. Ha úgy gondolod ez nem neked való, akkor ne fektess részvényekbe, eleve.

Emellett pedig én is óvatos voltam az elmúlt időszakban a vételekkel és több száraz puskaport tartok. Buffett is ezt csinálta.

Buffett pénz pénzügyi fitnesz

m

Az én stratégiám része, hogy ha alul árazott a piac, akkor több pénzt fektetek be, ha felülárazott, akkor kevesebbet. Ebből adódik, hogy most több készpénz vár befektetésre. Minden piaci helyzetben lesznek olcsóbb részvények, de ez nem jelenti azt, hogy ezt már meg is kéne venni. Ahogy mondtam, nem változtatok a stratégián, nem várok a válságra, de az értékelés része a dolognak. Ezt később részletesebben kifejtem.

Emellett pedig emlékezz a videómra, amiben a legjobb befektetést ajánlottam. Tudom, hogy te most leginkább valami részvénytippet szeretnél kapni, és nem olyan tanácsot, hogy tanulj tovább és fektess be energiát. De kérlek ne becsüld le annak az önfejlesztésnek a fontosságát azon a területen amibe fektetsz. A legjobb tanácsok azok, amiket kevésbe szeretnél hallani. Tudom, hogy ha nem fektetsz be energiát, olyan is lesz az eredményed!

m

Mi várható?

Ha ott tartunk, hogy ez nem részvénypiac, hanem részvények piaca és egy kicsit mélyebbre ásunk, akkor abból egy sötétebb jövőkép alakul ki. Nem szeretnék senkiben pánikot kelteni, de elmondom a véleményem.

Kezdjük az egyedi részvényekkel és az adóssággal. Tudtál-e a  például a zombicégekről? Korábban is előkerült már, de pár hónapos a BIS (Bank of International Settlements, a jegybankok atyja) legfrissebb cikke a témában.

zombi cégek BIS pénzügyi fitnesz

m

Leegyszerűsítve a zombi cégek olyan cégek, amik legalább 10 évesek és nincs elég adózás előtti eredményük, hogy fizetni tudják a hiteleik kamatát. Elmondom magyarul, ők már nem képesek fizetni a törlesztőt, már ehhez is hitelt vesznek fel.

A szakemberek azt írják le, hogy ennek oka az alacsony kamatok és a pénzbőség. Ezeknek a cégeknek már csődbe kellett volna mennie! 15 százalékról beszélünk!

zombi cégek BIS pénzügyi fitnesz 2

m

Ezeknek egy normális világban már nem szabadna létezniük… Emlékszel még arra amikor azt mondtam, hogy szerintem az árfolyamok egy része mögött már nincs valódi gazdasági teljesítmény? Tessék, itt a bizonyíték.

Ezért mondom azt, hogy ha távolról nézem a helyzetet azt látom, hogy vannak a kis gazdasági ciklusok, amik 6-8-10 évig tartanak, az ember többet költ, mint amit megengedhet magának, mindezt hitelből, de aztán jön a korrekció ha túltoljuk. És vannak a nagyobb ciklusok, amik egy ember életében egyszer fordulnak elő (háborúktól eltekintve), vagy 100 évente egyszer. Ilyenkor már alapjaiban kell újraírni a rendszert, esetleg lecserélni a pénzt. Ezért beszéltem a dollár és a WC papír párhuzamról.

Számomra esélyes, hogy eljutottunk egy ilyen nagy ciklus végéhez. Ez nem egyik napról a másikra történik, hosszú idő míg kialakul, de ha szétnézek a világban, sorolni lehetne a jeleit. Nem tudom, hogy ez jövőre lesz egyértelmű vagy 5 év múlva, vagy 10 év múlva, mindenesetre még nem láttam olyat, hogy a túlköltekezésért ne kellett volna később megfizetni.

Egyetértünk abban, hogy a 2008-as probléma a hitel volt, ezt pedig nem oldottuk meg, csak még több adósságot teremtettünk. Az USA 8 évente megduplázza az adósságát, a nyugdíjrendszerből is hiányzik 4000 milliárd dollár, a kamatszint odaát 3 százalék környékén van, de reálértelemben még mindig szinte 0. Nulla. És már bekrepált a tőzsde és már csökkentették a GDP növekedési előrejelzésüket. Jósolni persze én is tudok, csak én hozzáteszem, hogy nem sok sikerrel. Ezért teszem ezt félre amikor befektetek, ahogy neked is kéne.

Ahogy mondtam korábban, lehet, hogy lesz egy kamatcsökkentési kör, el tudom azt is képzelni, hogy az új pénznyomtatást már nem a bankrendszer kapja, hanem az emberek a bankszámlájukra. De végül ismét csak többet költekezünk, végül ez is ki fog pukkadni. Annyi adósság van a világban, hogy azt nem lehet visszafizetni. Egy megoldás van, ez az adósság elinflálása. Jó eséllyel ez a következő 10 évben megtörténhet.

Ezért mondom azt, hogy befektetni kizárólag hosszú távon érdemes és azt is tudjuk, hogy a piacokon bármi megtörténhet.

m

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám! A Klubot, benne sok számodra hasznos értékkel, itt találod!

m


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!