Ugye az EU csatlakozás mottója az volt, hogy te is nyithatsz Bécsben cukrászdát. És valóban, most már te is nyithatsz külföldön bankszámlát, a külföldiek is nyithatnak Magyarországon bankszámlát. Persze ha lehetséges!

De ami elvileg lehetséges, az gyakorlatilag nem mindig az.

Ugye mivel Hollandiában élek, most holland példát tudok mutatni, de ilyen akár veled is előfordulhat.
Egy kivándorolt magyar állampolgár egy idő után felvette a holland állampolgárságot. Egyszer vígan hazalátogatott, szeretett volna bankszámlát nyitni, de mivel már holland állampolgár volt nem tudta megtenni, mert már nem volt lakcímkártyája. Lakcímkártya nélkül ez lehetetlen vállalkozásnak bizonyult, EU-s irányelvek ide vagy oda, ugyanazok a jogok vagy sem. Felajánlotta holland megoldást is, miszerint egy három hónapnál nem régebbi közüzemi számlával igazolja a lakcímét.
Megkért, hogy járjak utána miért utasítják el, annak ellenére, hogy az Únióban élünk. Megjegyzem, velem is előfordult, hogy az első holland banknál nem engedtek értékpapírszámlát nyitni a magyar állampolgárságom miatt. Miért?

Mit mond az MNB?

Ha egy pénzintézet szerinted nem megfelelő módon bánik veled, akkor nyugodtan fordulhatsz a felügyelethez. Én is ezt tettem, amire azt válaszolták, hogy a bankokat bankszámlanyitási kötelezettség nem terheli. A bankszámlaszerződés megkötésének kérdése alapvetően a bankok üzleti döntései körébe tartozó kérdés, ezért a bankok bankszámlanyitási hajlandóságát az MNB nem vizsgálhatja. Tehát, hogy ügyfél leszel-e az a bankon múlik, ha már ügyfél vagy akkor már fordulhatsz a felügyelethez az esetleg felmerülő, szerinted jogsértő magatartás miatt. Természetesen az intézethez fordulhatsz panasszal, ha van kedved.

Néhány példa

Megkérdeztem néhány intézetet, hogy mennyire „Európa barátiak”. A KBC Equitas azt javasolta, hogy a központi ügyfélszolgálaton nyissak számlát, de lehetséges. A Gránit Banknál szükséges a lakcímkártya is, akkor is ha külföldi vagy, ettől elkerekedett a szemem 🙂 Végül az OTP-nél voltak talán a legnyitottabbak.
Az is kiderült végül, hogy érdemes jól felkészülten érkezned a vidéki bankfiókba, mert az átlagos ügyintézőnek szintén ketté áll majd a szeme ettől a kérdéstől. De megkérdezték a központot és utána lehetséges volt számlát nyitni.

Összefoglalásként azt lehetne elmondani, hogy földrajzilag valóban Európában élünk, de még sok időnek kell eltelnie, hogy minden területen nyitottan és harmonizáltan gondolkodjunk. Ezt kívánom neked is és hogy Magyarországnak ez mielőbb sikerüljön több területen! Legyél felkészült és elérheted a célod, külföldi bankszámlanyitással kapcsolatban is.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!