A meggazdagodás receptje 5 szóban: Költs kevesebbet, mint amennyit keresel! Pofon egyszerű. Akkor miért nem tudunk spórolni, miért nem tudunk megtakarítani? Ebben a cikkben megmutatom, hogy mi áll ennek hátterében és hogy ez inkább kulturális kérdés, mint pénzügyi.

Magyarországon még nem annyira elfogadott, hogy spórolni és megtakarítani kell a nyugdíjra, míg Hollandiában ez minden embernek alapvető, egy átlag holland 90-100 ezer euró saját megtakarítással megy nyugdíjba. Ez az átlag és ez csak az egyik nyugdíj pillérük. Miért csinálják ezt?

Magyarországon szerintem két alapvető dolog áll ennek útjába:
1 A tagadás. Tagadjuk, hogy a probléma eleve létezik. Az állam szinte mindig megsegített minket, „kimenti az adósokat, megvédi a megtakarításokat, garantálja a nyugdíjakat”. Számítunk az állami bőkezű nyugdíjra.
Másrészt mivel a probléma nem is valós, nem kell nekünk havonta pénzt félretenni, még el is megyünk vásárolni, hiszen megtehetjük. Aztán mivel szórjuk a pénzt, nem is érezzük magunkon hogy valami probléma ketyegne a háttérben. A vásárlással, pénz költéssel tartjuk életben az illúziót.

2 A másik amit gyakran látok az az áldozat mentalitás. Mi valójában a rendszer áldozatai vagyunk, keveset keresünk, nem vihetjük többre az életben, nincs is miből félretenni. Ismerős? De azért van pénz cigarettára, van pénz alkoholra, van pénz szir-szar kacatokra, autóra… Persze, akinek nem inge ne vegye magára, de tudjuk hogy Magyarország nagy fogyasztója ezeknek.
Nézzük meg az adakozási statisztikákat is. Magyarország egy fejlett ország, a világ élvonalába tartozik, az emberek nem élek annyira rosszul anyagilag. Ehhez képest az adakozási lista végén vagyunk, legutóbb 134-edikek voltunk. Ezt a listát Mianmar, az egykori Burma vezeti. Ez az ország persze egy szegény ország egy elmaradott vidéken. Mégis abból a kis jövedelmükből ami van, ők adakozzák arányaiban a legtöbbet. Hogy lehet ez?

Ez mutatja meg fehéren-feketén, hogy ez bizony kulturális kérdés. Ha igazán akarnánk adakozhatnánk többet. Ha igazán akarnánk nem vennénk meg évente-kétévente a legújabb telefont, hanem akár félre is tehetnénk annak árát. El kell fogadnunk, hogy a probléma létezik, MEGTAKARÍTÁSRA SZÜKSÉGÜNK VAN és minél előbb elfogadjuk ezt, annál könnyebb megoldást találni.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!