Egyik nézőmtől/olvasómtól kaptam egy kérdést és gondoltam, hogy ezt megosztom veletek is. De a kérdése felvetett bennem néhány gondolat, lássuk mik voltak ezek! Vele beszéltem telefonon is, jó eszmecsere volt, köszönöm! Beszéljünk arról is miért szuper cég a Boeing.

Béla: Megvannak még a boeing részvényeid?
Péter: Szia! Igen. Azért kérdezed mert most éppen rossz napjuk volt?
Béla: Szia! Ma elég stabil volt. Te buktad már el a pénzed a tőzsdén? Én már sajnos kétszer is.Az indexek a szenvedélyeim bux,dax,nasdaq. Esést várok a piacoktol a DJIA sem lesz kivétel. Én így gondolom és így is érzem, persze lehet, hogy ismét tévedek. Te bizonytalannak látszol. Jól látom?

A reménytréder
Olyan ember nincs aki nem hibázik. Lehet, hogy rosszul látom hiszen nem ismerem, de a levele alapján azt gondoltam róla, hogy egy reménytréder. Mit jelent ez? Azt gondolja, hogy esni fognak a piacok vagy emelkedni és hagyja, hogy az érzelmei irányítsák a döntéseit. Ez alapján cselekszik. Aztán mikor megnyomja a gombot reméli, hogy igaza lesz. Reméli hogy a piac a számára kedvező irányba fog mozdulni.
Mondtam ennek az olvasónak, hogy tényleg nem szeretném megbántani. Az a legjobb amit tehet, hogy kérdez. Beszéljünk róla, hiszen nekem sem tanította senki, saját utamat követve kellett rájönnöm. (Aztán kiderült, hogy valójában sikeres kereskedő, de teljesen máshogy áll a tőzsdéhez mint én.) Volt amikor én is így voltam vele, volt amikor reménytréder voltam, de figyeld meg, hogy minden évben van valami amitől félni lehet. Mindig. A média mindig hoz valamit ami bizonytalanságot okoz. Ez a természete. Kapcsold ki ezeket, ne olvass híreket. Legyen saját véleményed, nézd a cégeket, ne a főcímeket. Ne játssz rövid távra, itt hosszú távon kell nyerni. El kell jutni odáig, hogy teljesen mindegy merre mennek a piacok! Ezért vagyok én is magabiztos a Boeinggel kapcsolatban.

A Boeing
Először is, miért emelkedett tavaly 98%-ot? Ilyen akkor szokott történni, ha szuperül teljesít valami és még a jövőképe is rózsaszín. Itt is ez volt a helyzet:

  • Növelték a 737-es gyártó kapacitást
  • Rekord számú megrendelés érkezett
  • Növekszik a repülő utasok száma
  • Növekedtek a védelmi kiadások Trump miatt
  • Rekord méretű megrendelést kell teljesíteniük (Csak akkor építenek repülőt vagy helikoptert ha azt megrendelték. 421 milliárd dollárnyi kereskedelmi repülő és 50 milliárd dollárnyi védelmi megrendelésük van. HATALMAS összeg fog beáramlani a céghez.)
  • Alacsony üzemanyag árak

De ez még csak az egyik fele a dolognak. Belenéztem az éves jelentésbe és a következőt találtam. A Boeing 2016-hoz képest 27%-kal növelte a nettó cash flow-ját:

2 Boeing Pénzügyi Fitnesz

De hogyan csinálták ezt? Ugye a számokból látszik, hogy a bevételük még kicsit csökkent is:

3 Boeing Pénzügyi Fitnesz

Viszont növelték a hatékonyságukat! Csökkentették a költségeiket, ahogy a következő táblázatból látszik!

4 Boeing Pénzügyi Fitnesz

Az is kiolvasható, hogy a dolgozók száma folyamatosan csökken. Ami jó a részvényesnek, az nem jó a dolgozónak.

Megvannak a Boeing részvényeim és nem fogom eladni. Lehet, hogy hétfőn megfeleződik? Igen. Hát újabb alkalom, hogy vegyek még belőle. Imádom, ha jó részvények leárazódnak. Ez az év eddig valóban nem volt valami jó az árfolyamnak, de nem kereskedési céllal vettem, nem szeretném eltalálni a csúcsokat és völgyeket. Nem ez volt a célom ezzel a részvénnyel. Hosszú távra vettem, tudom, hogy nem lehet stabilan eltalálni a csúcspontokat és völgyeket. Megbeszéljük 30 év múlva, hogy jó döntés volt-e. Én is úgy látom, hogy a piacoknak már nincs sok terük felfelé, de a rövidtávú mozgások nem szabad, hogy eladásra kényszerítsenek. Ezen az áron nem vennék belőle, ha még nem lenne belőle mindenképp várnék egy korrekcióra a kezdő csomaggal.

Te mit gondolsz erről? Nyugodtan oszd meg a gondolataidat és ha tetszett a cikk juttasd el máshoz is! Egyébként látom, hogy dolgoznom kell még az előadásomon. Abban még mindenképp kezdő vagyok 🙂 Ez is motivál, hogy egyre jobb és jobb tartalmat készítsek.
Egyébként nyereményjátékot hirdettem! Ha most feliratkozol a hírlevelemre, lehet hogy igazi holland ajándékot nyersz! Itt találod a részleteket!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!