Talán kíváncsiak vagytok rá, hogy mégis milyen részvényeket vásárolok én. Ma hoztam nektek két ilyen példát. Az egyik egy hiba volt, mert kihagytam és milliós összeget buktam, a másik pedig szép nyereségben van ma is.

Már az elején szögezzük le, hogy nem fogom a legutolsó csavarig kielemezni a cégeket, ennek a írásnak nem az a célja. Inkább csak bemutatom a hátteret, mi volt benne a sztori, miért vettem meg.

John Deere (DE)

Az első cég az amerikai Deere, ami traktorokat gyárt. Ez a fő profilja. (Ha információt szeretnél megtudni egy cégről, akkor mindig a cég saját honlapját olvassad, ne valami pénzügyi hírportált. Ott mindig van egy investor relations nevű oldal, ahol megtudhatod a cég „számait”, részvény információit, éves jelentéseit, stb. Például megnézheted hogyan viselkedett a részvény árfolyam a válság idején.)

Én 2016 májusában gondolkodtam el komolyan a vételen, azóta az árfolyam megduplázódott. Kihagytam egy 100%-os emelkedést. Az volt itt a sztori, hogy traktorokra mindig szükség van, a cég piacvezető a szegmensben, folyamatosan fejlesztenek, gyártanak mindenféle növényhez való eszközöket, robot fűnyírókat is, GPS eszközöket amivel automatizálhatod az eszközödet, fellendülőben volt a gazdaság, de hátráltatott, hogy kukorica árak pedig alacsonyak voltak.
Ez azért érdekes, mert a John Deere árfolyama az elmúlt időszakban korrelált a kukorica árfolyamával. Miért? Azért, mert ha a kukorica árfolyama emelkedett a tőzsdén a gazdák több pénzhez jutottak és több pénzük volt gépeket venni. Ez jól jött a John Deere-nek. Emiatt mellőztem a részvényt, volt mást mint figyelni. Erre egyébként majd még visszatérek, tipikusan a lehet, hogy igazad van, de az árfolyam mást csinál esetről van szó.
Aztán jött egy újabb pofon, 2016 szeptemberéből. A Deere ugyanis megvette a Blue River Technology nevű céget. Ez egy világszinten innovatív, disztruptív cég, ami mesterséges intelligenciával is foglalkozik. Ez a cég csinált egy olyan technológiát, ami felismeri a haszonnövényedet és felismeri a gyomokat is még kis palánta korukban. Emiatt aztán pontosan tudja, hogy hová adagoljon a gyomirtóból, emiatt a gyomirtó felhasználás 80%-át meg lehet takarítani! Nem kell beszórni az egész földet, oszt a dolog el van intézve, hanem sokkal ember-barátabb a helyzet. A Deere megvette őket és ilyen terméket is piacra fognak dobni.

Amikor én ilyen cégeket látok, akkor azt imádom. Egyszerűen fantasztikus, hogy ezek vannak és mások megveszik őket, ez hajtja előre a világot! Szóval Nagyon bánom, hogy nem vettem anno Deere részvényt, mert ez a jövő… Kihagytam, de mindenképpen felkerült a figyelőlistámra, és ha értékeltség szempontjából megfelelőnek tartom, venni fogok belőle.

Boeing (BA)

A következő cég a Boeing, ezt már nem hagytam ki. E részvényeket is abban az időszakban vettem. Ők mindenféle repülőket gyártanak, kereskedelmi és harci típusokat egyaránt. De készítenek még űreszközöket, hajtóműveket, drónokat, ember nélküli repülőket, helikoptereket, rakétákat, műholdakat, GPS technikát is. Ez is borzasztóan innovatív cég.

Úgy láttam, hogy nagyon sok megrendelésük van és lesz, a repülés egyre fontosabb, egyre inkább széles körben elérhető mindenkinek, pénzügyileg remekelnek, hegyekben áll a cash, emelik az osztalékokat. Mióta megvettem bő 150%-os emelkedésen van túl. A cikk videós változatában bemutatom hogyan emelkedtek az osztalékok és mennyire túlszárnyalják az infláció növekedését. Ezzel itt most nem untatnálak, lent megtalálod a linket.
Amit inkább megkérdeznék, mit csinálnál a helyemben? Egy részvényed árfolyama rengeteget emelkedett, eladnád a biztos profit érdekében vagy sem? Ha igen, lehet, hogy készpénzben állna a dolog egy ideig, de akkor is biztos pénz, lehet hogy újabb válság jön. Vagy hosszú távra vetted és az árfolyam nem kellene, hogy befolyásoljon. Csak úgy gondolatébresztőként, te mit tennél? Miket gondolnál végig?

Ezzel búcsúzom, ha szeretnél hasonló cikkeket olvasni, szeretnél még több egyszerű részvény elemzést olvasni szólj nyugodtan!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmiről!