Többször kérdeztétek már, legutóbb Zsolt, hogy mi a véleményem a stop loss használatáról? Mikor érdemes használni? Ezért most

  • megmutatom azt a speciális fajtáját, amit érdemes használnod, mint hosszú távú részvénybefektető,
  • megbeszéljük mikor nem érdemes használni,
  • de először kezdőknek megmutatom mi is az a stop loss!

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Mi az a stop loss megbízás?

Kezdőknek röviden el szeretném mondani mi az a stop loss order /megbízás. Ez arra szolgál, hogy ha elkezd esni a piac, elkezd esni a részvényed, akkor a pozíciód automatikusan eladásra kerül egy általad megadott árfolyamon. Stop loss, tehát megállítja a veszteséged.

Szóval nyugodtan elmehetsz nyaralni, nem kell figyelni a monitort, beállítod és le van tudva a dolog, megállítja a veszteséged, ha véletlenül úgy alakulna a dolog. Ez első hallásra a világ legjobb dolga, igaz?

Sőt, a 2000-es évek átlagos botcsinálta pénzügyi tanácsadójának (Vigyázat! Sokan még most is tevékenykednek!) egyik kedvenc stratégiája az volt, hogy vegyél valami Kínai befalapot, meg Warren Buffett alapot egy drága biztosítás keretein belül, aztán amikor majd esik a piac 7-10%-ot, akkor eladod, mert válság lesz, kötvényekbe fekteted, amikor pedig emelkedik a piac legalább 10%-ot, akkor ismét beszállsz a részvényekbe. Talán vannak köztetek olyanok, akiknek ez ismerősen cseng.

.

Hogyan működik, hogy kell beállítani?

Ezt a KBC rendszerben és az Interactive brokers rendszerben megmutatom a videóban.

.

.

Most arról nem beszélek, hogy hogyan találd meg a megfelelő stop loss szintet, hogyan ne legyen túl szűk a beállításod? Mert, ha nem jól állítod be, azzal inkább bokán lövöd magad, csak további költségeket fogsz termelni magadnak, csak bosszúság lesz az egész. Ezért természetesen nagyon fontos a megfelelő stop szint beállítása. De az egy erősebben technikai beszélgetés lenne és most ebben a videóban nem szánok rá időt.

.

Mikor érdemes és mikor nem érdemes használni?

Röviden megfogalmazva, és ezt érdemes igazán a fejedbe vésni, a saját stratégiád szerint kell használnod, és kész. Bővebben kifejtve egy napon belüli kereskedőnek, egy FOREX kereskedőnek nyilvánvalóan a stratégia, a money management része a stop loss.

Egy hosszú távú részvény befektetőnek, mint én vagyok, a sima stop loss-t nem kellene használnia. Párszor előfordul, hogy az árfolyam megérinti a stop loss szintedet, eladásra kerül a pozíciód és aztán az árfolyam ismét vígan emelkedik, és el is megy a kedved tőle. Ráadásul a stratégiád szerint alul árazott eszközöket vásárolsz, ha meg lejjebb megy az árfolyam még többet vásárolhatsz, de nem kell eladnod a részvényed, ha esik 15%-ot az ára, a piac majd idővel igazat fog adni neked, ha igazad van. Hosszú távon nem foglalkozunk annyit a rövidtávú ingadozásokkal. Remélem érthető mire gondolok.

Két eset van, amikor jónak tartom a stop loss használatát, de ez az én egyéni ízlésem dolga is. Az első az, amikor spekulációs céllal veszel meg egy részvényt az árfolyam növekedésében bízva. Nálam is előfordul néha ilyen, például a Galapagos volt ilyen, vagy tavaly a First Majestic Silver. Ilyenkor nem biztos, hogy évtizedekig tartanád a részvényt és ha a piac nagyon nem ért veled egyet, akkor minimalizálhatod a veszteséget.

A másik eset, ami már hosszútávú részvényeseknek is tökéletes megoldás lehet, az a követő stop vagy trailing stop. Hiszen előfordul, hogy egy adott részvény szerinted túlértékeltté válik és el szeretnéd adni. Ilyenkor, illetve kiszálláskor az egyik leggyakoribb hiba a veszteségtől való félelem miatti túl korai kiszállás. Ha a piac határtalan, a részvényünk árfolyama bizony mehet tovább felfelé, attól függetlenül hogy én mit gondolok, a piacnak lehet más véleménye.

Például a Boeing-gal kapcsolatban írták nekem páran, hogy túl korán szálltak ki, bőven 300 dollár alatt. Ekkor jön jól a trailing stop vagy követő stop megbízás. Ez egy olyan stop loss megbízás, amikor nem egy árfolyam értéket állítasz be, amikor a részvényt el kell adja a rendszer, hanem egy árfolyam százalékot vagy egy követési százalékot, követési dollár értéket.

.

Például beállítod 10%-nak és akkor a stop loss szint a jelenlegi árfolyam 90%-a lesz. 100 dolláros árfolyam esetén 90 dollár. Ha az árfolyam feljebb kúszik idővel például 105 dollárra, a stop loss szint is feljebb kúszik 94.5 dollárra, mindig a maximális árfolyam 90%-a lesz. Így sokkal tovább engedheted felfelé az árfolyamot, miközben a nyereséged már biztonságban van.

Beállíthatsz egy követési dollár számot is, ekkor a jelenlegi árfolyam mínusz az általad beállított dollár lesz a stop szint. Ha az árfolyam emelkedik, a stop szint is az általad beállított dollár értékkel követi.

Remélem, hogy ezzel egy nagyon hasznos eszközt adtam a kezedbe, amivel sokkal jobb kiszállásokat tudsz végrehajtani, ha úgy adódna a helyzet! Egyébként pedig megértetted, hogy a sima stop loss megbízás lehet számodra hasznos és káros, mikor érdemes és mikor nem érdemes használnod.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!