Annyit szidtam már ezt a mennyiségi lazítást, (és még fogom is) de akkor ezek szerint lehetett volna ezt jobban is csinálni? Soha nem fogjuk megtudni mi lett volna, ha… , de azért beszélhetünk róla, hiszen vannak más elképzelések. Ez a minikurzus 3. része és remélem tetszenek az ötletek! Hasznos időtöltést kívánok hozzá!

 

Ha inkább valami mozgalmasabbra vágysz, meg is nézheted:

 

 

Mindjárt nekilátok a cikknek, de előtte hadd mondjam el, hogy ez a cikk egy minikurzus alapozó része. Ebben a minikurzusban nem egy “sima” gazdasági válság lehetőségéről lesz szó, amiről nagyon sokan beszélnek már, hanem egy monetáris összeomlásról, ami alapjaiban írja felül a pénzügyi rendszerünket. Ez a dollár elértéktelenedéséhez vezethet. Erről keveset hallani, csak egy kis csoport beszél róla. Ezt szeretném bemutatni. Tehát a QE téma folytatásaként megbeszélnénk még mi a pénz, mi a probléma a világban ezzel kapcsolatban, miért veszítheti el a dollár az értékét, mivel járhat ez a “szakértők” szerint, végül pedig elmondanám mit gondolok az aranybefektetésről, mert az arannyal kapcsolatban is eléggé különbözik a véleményem a többséghez képest.

Szerintem ez nagyon hasznos és megfontolandó anyag, több dolgot perspektívába helyez a világban, ezért örülnék neki, ha minél többen megértenék, kérlek osszátok meg másokkal is. Ennek tartalomjegyzéke a következő.

 

A dollár elveszti értékét? Pénzügyi Fitnesz Minikurzus

1 Bevezető, hogyan lett pénz a QE programból?
2 A QE program hatásai.
3 Mit lehetett volna tenni a QE program helyett?
4 Társadalmi kérdések a QE program kapcsán.
5 Mi a valódi pénz? Mit jelent?
6 Az USA adóssága és a dollár értéke.
7 A mai pénz egyenlő a hitellel.
8 A FIAT pénz bukása, hiperinflációs példák.
9 Új aranykor következik?
10 Aranybefektetés 1; Arany mint biztosítás.
11 Aranybefektetés 2; Arany mint befektetés.

 

Mit lehetett volna tenni e helyett?

Európában volt egy javaslat, a QE for people, tehát „mennyiségi lazítás az embereknek” még 2015-ben. Itt találni hozzá anyagot, de az erre létrejött honlapot azóta mát lekapcsolták. Ez a program azt szerette volna elérni, hogy abból a pénzből amivel elárasztották a pénzügyi szektort, vagy ennek csak egy részével reáleszközöket teremtsenek az embereknek, vagy megfizethető otthonokat, vagy infrastrukturális beruházásokat, vagy zöld beruházásokat, vagy egészen egyszerűen adják oda pénzt minden állampolgárnak. Mert ha így tettek volna, akkor abból a pénzből az emberek hitelt törleszthettek volna, megtakaríthattak volna, hamarosan többet költhettek volna, tehát így is megindult volna a gazdaság és az infláció, csak sokkal reálisabb alapokon. Mindez a bankoknak is jó lenne.

Ráadásul, ha mondjuk ebből a pénzből nem rögtön ingatlanbuborékot fújunk, hanem mondjuk napenergia parkokat hozunk létre az embereknek, akkor egy hosszan tartó könnyítést adunk nekik, olcsóbb lesz az energia, a megspórolt pénzt pedig akár el is költhetik. Például. Kiszámolták, hogy az ilyen megoldásokkal sokkal kevesebb pénzből tartósabb megoldásokat lehetne létrehozni, ami ugyanúgy működne. Tehát hosszú évtizedekre érezhető pozitív hatása lenne, a mostani torzított világ helyett.

De akár képzési programot is lehetne indítani ebből a pénzből. Nagyon sokan szeretnének karriert váltani, de nagyon nehéz ezt a meglévő munka mellett megtenni. Sok a dolgozni képes, de nem dolgozó ember. Vagy fejleszthettük volna az idegen nyelvtudást, ez mind-mind növelte volna az emberek munkaerő értékét.

A világ különböző részein pedig eltérő módon használták ezt az eszközt. Japánban például 2001 óta van mennyiségi lazítás és ott a jegybank részvényeket is vesz. Akkor a nyugati világ nevetett ezen, nálunk sosem lesz ilyen program. Aztán mégis lett és most buborék van a piacokon.

Kínában okosabbak voltak, mert ott például megépítették a Peking és Shanghaj közti gyorsvasutat. Ez 350 km/órával tud menni. Mivel ez megépült el leveszi a közlekedési teher egy részét, a vasút mellet új városok jöhetnek létre piaci alapon, könnyebb lesz utazniuk, csökken a légszennyezettség, tehát létrehoztak valamit, ami jó az embereknek. Nem csak megfoghatatlan pénz és buborékfújás.

Ilyen alternatívák vannak a világban és egész jól hangzik a mennyiségi lazítás az embereknek program. Kár, hogy ezt elutasították, igaz?

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!