Nem szeretnék politizálni, de lássuk be, hogy most is az van. Viszont hogyan csinálja ezt egy átlagember?

választási költségvetés pénzügyi fitnesz

Még márciusban hallottam az alábbi hírt, miszerint Orbán Viktor szerint nem lesz választási költségvetés, pár órával később pedig azt, hogy minden családnak 12 ezer forintos rezsicsökkentés üti a markát. Nem beszélve egy halom más intézkedésről, ami kicsit sem a spórolásról szól. De nem politizálni szeretnék, néhány fontos gondolat jutott eszembe ezzel kapcsolatban.

 

Átlag Béla állandóan „választási költségvetést” tart

Az átlagemberek többsége soha nem készít költségvetést. Legtöbben hónapról hónapra élnek és nincs jelentős megtakarításuk. Úgy is mondhatnám, hogy az átlagember állandóan „választási költségvetésben” él. Minden évben, minden hónapban. Tipikus „választási költségvetés” jellemzők:

  • Szinte annyit költünk, amennyit akarunk. Nincs egy valódi terv amihez igazodni lehetne, ha van akkor sem tartjuk be, ezért aztán automatikusan elcsúszik a költekezésünk.
  • A politikusokhoz hasonlóan többet költünk, mint kellene.
  • A drágább nyaralást választjuk az olcsóbb helyett, sőt hitelből megyünk nyaralni.
  • Megjutalmazzuk magunkat egy-egy aprósággal hetente.
  • Mások előtt jobb képet szeretnénk mutatni, ezért presztízsből vásárolunk felesleges dolgokat.
  • Elszáll a hiány: sőt hitelt veszünk fel, hogy az 50 cm-es TV helyett 70 cm-es TV-t vehessünk.
  • Az adósságok visszafizetését elhalasztjuk, feléljük a jövőt.
  • Nincs terv arra, hogy mennyi pénzt kellene félretenni, vagy mit kezdünk azzal ha váratlan extra pénzhez jutunk.
  • Úgy gondoljuk ráérünk megtakarítani jövő hónaptól kezdve. Minden hónapban a jövő hónaptól kezdve…

Ismerős?

Másrészt, ha mi nem tartunk rendet a saját pénzügyeinkben, teljesen természetes, hogy ezt a politikusoktól sem követeljük meg. Ez számunkra nem fontos paraméter, ezért megválasztunk olyan politikusokat, akiknek szinten nem fontos, pedig az kellene, hogy legyen. Ez valahol kultúra kérdése is, eleve csak olyan pátra kellene szavaznunk, ami világosan leírja programjában, hogy pontosan mit szeretne elérni, azt hogyan szeretné és ehhez honnan lesz pénz. Nem hiszem, hogy sokan hallottak volna ilyen magyar tervet, hiszen nem is érdekelne szinte senkit. Elveszik a süllyesztőben az olyan részletes tervek mellett, hogy: Folytatjuk! (Nem, nem csak a FIDESZ-ről van szó, de most éppen ők vannak többségben.) Mivel mi nem vezetjük jól a pénzügyeinket, olyan politikusok jutnak bársonyszékbe akik szintén nem kezelik jól az ország pénzügyeit.

Ha azt szeretnénk, hogy jobb legyen az ország helyzete anyagilag, kezdjük magunkkal. Kezdjük azzal, hogy a saját házunk táján rendet tartunk. Ha ez országos szinten menne, egy olyan IQ teszten amit választásnak hívnak is jobb indulók és jobb eredmények lennének.

A jó példa: Németország

Ne menjünk el egy jó példa mellett, ez pedig Németország. Képzeljétek el, hogy ott is növekszik a GDP, sőt az elmúlt években a GDP várakozásokat emelni kellett a bevándorlók miatt! A költségvetésük egyenlege folyamatosan pozitív, de ők nem csökkentenek adót, nem fizetnek a családoknak extra pénzt, nem ígérnek mindenkinek valamit, pedig megtehetnék. Hanem inkább az extra pénzből az adósságukat rendezik, hogy hosszú távon is érezhető és valós megoldást adjanak a pénztárcájukat érintő kérdésekre. Szerintem jó lenne megnézni és megfontolni ezt a példát.
Te mit gondolsz erről?

Ezt a cikket megnézheted videós formában is, ahol jobban kifejtem a fentieket. A videó alatt megtalálod a kényelmes „időbélyegeket” a gyorsabb haladás érdekében.

Egyébként nyereményjátékot hirdettem! Ha most feliratkozol a hírlevelemre, lehet, hogy igazi holland ajándékot nyersz! Itt találod a részleteket!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!