Ma beszélgettem veletek a telegramon és email-ben is és felvetődött néhány kérdés, ami szerintem másokat is érdekelhet. Miért esnek a defenzív részvények is? A nemesfémek? Lezárhatják a bankokat? 

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

A piac ma folytatta a lejtmenetet és már délelőtt ilyen hírekkel találkoztam, hogy -10% -15%, autógyártók -20-25%. Ez már tényleg a pánikra jellemző. Sokaknak nincs terve, ezért nem tudnak mihez ragaszkodni sem, vagy nem hosszú távra készülnek és ezért vannak eladások.

Gyógyszergyár részvények

De többször felmerült a kérdés, hogy a gyógyszergyártók miért esnek ekkorát? Hiszen azok defenzív részvények, válságállóbbak. Nos, valóban, azért szokták ezt mondani, mert a gyógyszeripar nem olyan ciklikus, mint például az autóipar. Gyógyszerekre egy válságban is szükség van, ezért kevesebbet esnek. Akkor most mi történt?

Ehhez tudjátok-e mi az a piaci kockázat és egyedi kockázat? Ezen az ábrán bemutatom ezt, a diverzifikációval kapcsolatban.

Ha egyetlen részvényt veszel, akkor viszonylag magas a kockázatod, ha több részvényt veszel, ez a kockázat csökken. De van egy piaci kockázat is, annak a kockázata, hogy mégis csak részvényekbe fektetsz. egy befektetési eszköz sem kockázatmentes. Ezért hiába veszel gyógyszergyári részvényeket, attól még ha a piac esik, akkor ez a piaci hatás magával rántja az egész szektort. Most egy ilyen időszak van.

Osztalékfizető részvények

A másik ilyen az osztalékfizető részvények, amiknek szintén kevésbé kellene esni, mint a piac. Valószínűleg ez kicsit hosszabb távon így is lesz, de most mi állhat a háttérben, hogy ezek is annyit esnek, mint a piac?

Az lehet az oka, hogy a részvénytőzsdén elég nagy részt hasítanak ki az ETF-ek. És amikor az ETF-eket adják, akkor az egész piacot adják. Ez magával húzza az osztalékfizető részvényeket is.

A nemesfémek

Mi esett még ma jelentőset? Az arany valamennyit, de főleg az ezüst! Nem kicsit, nagyon 🙂 ma leesett 12 dollár alá is.

Hosszú távon ez nem maradhat így, az alacsony ár megoldása az alacsony ár. Ha ilyen olcsó az ezüst, akkor nem termelik ki és akkor megemelkedik az ára.

Most mindenki nemesfémet venne, külditek a leveleket, hogy nem lehet venni, mégis esik az ára, mert sajnos papír alapon rengeteget adnak el belőle és azért ipari fém is, aminek ára ilyenkor esik. Ezt mondja a józan ész. Majd elmesélem később miért, de próbálj kicsit elvonatkoztatni az árfolyamtól, az nem olyan fontos. Nemesfémet főleg nem válságban kell venni, hiszen lakásbiztosítást sem akkor kötsz, amikor kigyullad a lakás. 

Most a részvények vannak egyre inkább leárazva. E tekintetben pozitív vagyok. Persze remélem nem jutunk el a hosszabb leállásra, de sajnos lehet így lesz és nagy válságot fog okozni a dolog. Mindegy, én felkészültem ugye wc papírral ahogy már mutattam és van pár pacal pörköltöm is! 

Lezárhatják-e a bankokat?

Krisztiánnak pedig üzenem, hogy nem ő volt a 100-ik, de tényleg többen kérdeztétek, hogy veszélyben van-e a bankszámlátok, a készpénzfelvételi lehetőség. Röviden az a válasz, hogy igen. Ha ebből komoly válság lesz, reméljük nem, de ha lesz és a FED billió dollárjai, vásárlásai, minden mentőöve sem használna, akkor szerintem előfordulhat, hogy egyszerűen leállítják a kereskedést. Hiszen zárt piac esetén nem esik a piac, ilyen egyszerű. Akár több napra is bezárhatják a tőzsdét, vagy tovább. És ezt nem lehet megtenni, hogy a pénzügyi rendszer csak egy részét zárják le, akkor az egészet le kell kapcsolni, különben a többi helyről vennéd ki a pénzed. Megvan erre az esély, ha eldurvulnának a dolgok.

De még nem tartunk ott és arról a szektorról készülök tanulmányt írni, amit nagyon leárazottnak gondolok. Kitartást kívánok a pacal mellett, kijárási tilalom árnyékában töltött otthoni karanténos időszakra, amit jobb, ha jó kedvvel közelítünk meg, hiszen végül is nagyon könnyű jó érvet találni arra miért ne látogassátok meg az anyóst vagy a „nemkedvelt” rokonokat!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!