Változás a Pénzügyi Fitnesz vlog és blog életében, hogy részben felmondtam a munkahelyemen. Mivel ennek pénzügyi oldala is van és érinti a blogot, megosztom veletek mivel foglalkozom. Ahogy említettem már, jelenleg van egy alkalmazotti állásom és mellette egyre nagyobb részben a befektetéseimből élek. Lassan, folyamatosan váltok a második irányba, én ezt az utat követem és ennek állomásait megosztom veletek is. Szerintem az anyagi függetlenség még érdekesebb oldala is AHOGYAN eljut oda az ember.

Most elérkezett az idő, hogy részben felmondjak

Mostantól már csak 80%-ban fogok dolgozni, tehát heti négy napot. Ez persze csökkenti a bevételeimet, hatással van a pénzügyi szabadság elérésére is, de egyrészt a jelentősége nem nagy, másrészt pedig több idő jut a családomra és a Pénzügyi Fitneszre is. Itt az idő, hogy ne mások érdekében dolgozzam, hanem az én álmaimat valósítsam meg.

Miért 80%?

Ahhoz, hogy megértsük miért csak 80%, meg kell érteni mivel foglalkozom, utána világos lesz miért nem mondjuk 70%. A szerződésem szerint Senior Scientist vagyok, ami magyarul projekt menedzsert jelent, de van erre egy OECD fogalom is: Study Director.

Mi ez a katyvasz és hogyan jön ehhez az orvostudományi doktori fokozatom? Az elejéről kezdem. Vannak gyógyszergyárak, akik ugye gyógyszereket fejlesztenek (vagy korai stádiumban levő gyógyszerjelölteket vesznek) és árulnak. Ezzel gondolom nem mondtam újdonságot. Azt is sokan tudják, hogy a gyógyszereket klinikai vizsgálatokkal tesztelni kell, hogy biztonságos-e, hatásos-e. Igen ám, de azt már kevesen tudják, hogy a gyógyszergyárak nem vizsgálhatják a gyógyszereiket, hiszen ők abban érdekeltek, hogy jó legyen az eredmény. Ezért aztán külsős cégeket kell megbízniuk, akik elvégzik számukra a klinikai vizsgálatokat. Erre kialakult egy külön iparág. Ezeknek a cégeknek be kell tartani az elképesztően szigorú szabályokat. Ennek betartását maguk a gyógyszergyárak is ellenőrzik, alaposan megnézik kire bízzák rá a munkát és ellenőrzik őket a gyógyszer engedélyező hatóságok is, például az FDA.

CRO felmondtam pénzügyi fitnesz

Én egy ilyen külsős cégnél, más néven CRO-nál (Contract Research Organization) vagyok Senior Scientist. Mi klinikai vizsgálatokat is végzünk, de a laborban az onnan származó mintákat is mérjük. Én a labor felett állok, kapcsolatom van a gyógyszergyárral, megbeszélem velük az igényeiket és elvégeztetem a munkát a laborral, megoldom a felmerülő problémákat, dokumentálok, adatokat kezelek. Az OECD fogalma szerint én vagyok a klinikai vizsgálat egyetlen tudományos felelőse (single point of scientific control), tehát az én dolgom biztosítani, hogy az eredmények tudományos szempontból is megfelelőek legyenek.

Mivel nagy a felelősség és én lehetek az egyetlen aki felelős (nem lehetnek többen), ezt ellenőrizni nem lehet mondjuk fél munkaidőben. A szerződésemben is benne van, hogy ebben a pozícióban legalább 80%-ban kell dolgozni. Nos, ezért vettem vissza a hivatalos munkaidőmet 80%-ra. Lejjebb most nem tudok menni, de azon dolgozom, hogy megtehessem. Ebben az iparágban is egyre elterjedtebbek a freelance megoldások.

Az egyik befektetési hibám (vagy erősségem) a home bias, vagyis az a hiba, amikor az ember a hozzá közel álló irányultsággal fekteti be a pénzét. Például magyarok csak magyar részvényekbe fektetnek, vagy aki ért a gyógyszeriparhoz, az nagyobb arányban fektet a gyógyszeriparba. Eddig nem bánom hogy így történt, de erről és a portfólióim összetételéről egy későbbi cikkben/videóban mesélek. Az én esetemben az egészségügyi befektetések a portfólióim 26-28 %-át teszik ki, tehát megvan a súly, de egyáltalán nem vészes a hiba.

Mit hoz a jövő?

További terveim, hogy a befektetési oldalt folyamatosan növeljem, másrészt pedig a munkámat fokozatosan átkonvertáljam más forrásra, több forrásra és bárhonnan végezhető munkákra. Közben pedig a Pénzügyi Fitnesz növekedését úgy szeretném biztosítani, hogy folyamatosan értéket állítok elő nektek, mégpedig valódi FÜGGETLENSÉG mellett, tehát a motivációm kizárólag a ti érdekeitek támogatása.

Ha érdekelnek a részletek, érdekel valami a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatban, szólj nyugodtan, nem csak befektetési szemszögből. Ha szeretnéd támogatni a munkám, kérlek iratkozz fel a hírlevelemre, kövesd a Facebook oldalam vagy iratkozz fel a Youtube csatornámra! Köszönöm!


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!