Ebben a videós interjúban azt járjuk körbe, hogy egyáltalán alkalmas-e a bitcoin pénzként működni a mai világban, vagy inkább lekapcsolják? Jó érvek vannak ellene Steve Keen-től és erre reagál Csabai Csaba. Ezúton is köszönjük az idejét és szakértelmét!

.

Lévén videós interjú, akár meg is nézheted:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Milyen ellenérvekről van szó?

Mint talán tudjátok nemrég beszélgettem Steve Keen-nel és kamerán kívül is szót váltottunk. Egy másik interjúban bővebben kifejti miért nem alkalmas a bitcoin pénzként működni a mai világban:

  1. Nem fog működni, mert egyrészt nagyon lassú a tranzakciószáma másodpercenként,
  2. Már most is rengeteg áramot fogyaszt és még el sem terjedt igazán. Mi lesz a klímaváltozással? Egyszerűen nem lehet majd ezt megengedni, amikor egyre kevesebb energiát kéne használnunk.
  3. Aztán a probléma, amit megoldana nem is létezik. Jól hangzik a decentralizálás, hogy ne egy bankban tároljuk a könyvelést, de a tranzakciókat a bankok is jól tárolják, nem kell, hogy ez millió gépen legyen. Jobb lenne ha olyan lenne, aminek a tranzakcióit csak pár száz helyen tárolnák, beleértve a központi bankot is és úgy hatékonyabb lenne.
  4. Végül pedig deflációt okoz, mert véges számú és nem is költöd el, erre nem lehet gazdaságot alapozni. Erről már én is beszéltem korábban.

.

Viszont, ha tovább megyek azt hallom ezek a bitcoin problémák mind-mind javíthatóak, ez fejleszthető. De tényleg így van ez? Miért nem oldották már meg?

.

Csabai Csaba elmagyarázza!

Haladjunk az előbb felsorolt érvek mentén:

  1. Átlagosan 7-10 tranzakcióra képes, amit lehet fejleszteni. Vagy magát a blokkláncot fejlesztjük, vagy az arra épülő technológiát. Az utóbbi bonyolultabb, de mégis efelé haladunk, ilyen például a Lightning network. Például ha online veszek valamit, nekem azonnali fizetésnek tűnik, mert a bolt rendszere átvállalja a mögöttes konvertálás és utalás műveleteit.
  2. A repülés például a világ szén-dioxid kibocsátásának 2.3%-ért felelős, tehát mondhatnánk azt is, hogy ne repüljünk többet. A világban először voltak a valamilyen fedezettel bíró pénzek, most egy politikai hátterű pénzt használunk és a harmadik a matematikai hátterű blokklánc pénz. Ez a proof of work elv mentén ad bizalmat, de a matematikai háttér műveleteket igényel. Valahol ez egy szükséges rossz. Eközben viszont nagyon gyorsan fejlesztik a chip-eket, főleg a speciális verziókat, ami arra szolgál, hogy hatékonyabb legyen a bányászat. Emiatt, ha a rendszer tízszeresére bővül, akkor nem kell, hogy az energiafelhasználás is tízszeres legyen. Az iparág zöldül.
  3. Több milliós másolat nincsen a könyvelésből, de száz ezres igen. Ez pedig a technológia velejárója, nem azért van ennyi, mert ennyi kell, hanem mert így működik.
  4. Valóban véges mennyiségű a bitcoin és felvetődik a kérdés, hogy akkor pénz-e. Azonban az mindenre igaz, hogy attól van értéke, hogy véges mennyiségű. Nincs végtelen arany, nincs végtelen mennyiségű autó. Ezek a kripto eszközök nem pénzek, hanem valamilyen értéktárolók és el kell fogadni, hogy a végességük miatt a jövőben is lesz valamilyen értékük. És az értékük a kereslet-kínálat alapján határozódik meg. bár a defláció valószínű, de ez azt is feltételezi, hogy csökkenő lesz a kínálat, ami nem feltétlen igaz. És végül ennek az értéke is a kereslet-kínálat alapján határozódik meg. Hasonlóan az aranyhoz van értéke most a piacon és az számít mennyi szerezhető meg belőle értékben.

.

Összefoglalva

Azért tetszett ez a videó, mert Csaba megmutatta, hogy a technológia fejlődik. A dolog nem fekete-fehér, hanem érdemes árnyaltabban gondolkodnunk. A felsorolt problémákon dolgoznak és remélhetőleg el is jutunk oda, hogy ne legyenek akkora problémák.

Ezért is kell folyamatosan tanulnunk, fejlődnünk, jelen esetben a blokklánc technológiával kapcsolatban. Javaslom olvass utána ennek magad is és oszd meg mit találtál a komment szekcióban!

Azt pedig szerintem se egy centrális hely döntse el mi legyen a pénz, főleg ha fiat pénzről van szó, jobb lenne, ha a piac döntené el mi erre a legalkalmasabb. Bár most valóban használhatatlan világ mértékben a bitcoin, de ez a jövőben még változhat.

.

Minden nem férhet bele egy videóba/cikkbe, de azon leszek, hogy továbbra is hasznos tartalmat találj a csatornán és fejlődjünk!

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!