Meglepően sokat hallom ezt a kérdést, de többet már nem fogom, igaz? Ha valaha nyitottál már értékpapírszámlát bármelyik brókernél, akkor az első belépésnél találkoznod kellett egy teszttel. Ez több néven fut, például megfelelési teszt, alkalmassági teszt, MIFID teszt, befektetői kérdőív, stb. Mi ez az egész?

.

Itt megnézheted videós formában:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor klikkelj ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

Miért kell tesztet kitölteni?

A bróker nem azért szeretné tudni milyen termékeket használtál már, milyen dolgokba fektettél, mekkora tapasztalatod van, mert kíváncsi a magánéletedre, hanem azért, mert a törvény kötelezi rá.

Ez egyrészt téged véd meg, másrészt a brókert.

Ez a már korábban említett MIFID irányelv megvédene téged a saját hülyeségeidtől. Ha nincs tapasztalatod a határidős termékekkel, de felteszed az összes pénzed egy lapra és elbukod, arról elsősorban nem a bróker tehet. Ha nem érted pontosan mit jelent hitelből részvényt venni és beüt a margin call, likvidálják a pozid és ezen sokat buksz, arról elsősorban nem a bróker tehet.

De már neki is van felelőssége, ezért csak olyan termékeket engedhet használni, amire a teszt szerint alkalmas vagy és megfelelő a tudásod.

Másrészt pedig a brókert is védi, hiszen ha semmilyen tudás nincs a fejedben a tőkeáttételes termékekről és mégis elveszted a pénzed, utána ne perelhesd a brókert. Akkor ő a tesztre fog mutogatni és azt fogja mondani, hogy azért engedte neked ezt a terméket, mert te azt mondtad tudod mit csinálsz.

.

Csalhatsz-e ezen?

Ebből már következik mennyire érdemes hazudnod ezen a teszten. Hivatalosan senkit nem buzdíthatok csalásra, a te érdekedben. Nem szeretném, hogy határidős termékekkel foglalkozz, ha nem tudod mit kell csinálni.

De ha csak részvényt szeretnél venni, jól átgondolt és megalapozott stratégia szerint, de kezdő vagy és a brókered ehhez a termékhez legalább 200 vételi tapasztalatot ír elő, de neked csak 150 van, tőlem kerekítheted felfelé. Ebből nem lesz nagy probléma, senki nem fogja ellenőrizni mit írsz be. Csak legyél tudatában azzal mit csinálsz, milyen termékekkel van tapasztalatod. Értsd a termék kockázatait és akkor nem lesz probléma a 150 helyett 200-at beírni, hiszen kezdőként csak így van esély tényleg 200-at elérni.

Tehát még egyszer: Senkit nem buzdítok csalásra és nem szeretném, hogy veszélyes játékokba űznéd magad, olyan termékekhez juss hozzá, amiket nem értesz. De ha például csak simán részvényt szeretnél vásárolni, ezt korábban már 150-szer megtetted, az új brókeredhez viszont 200-as tapasztalat szükséges, és tényleg érted ennek a kockázatait, tudod mit csinálsz, akkor nem fog bajod származni abból, ha 200-at írsz be. És igen, részvény vásárlással is lehetséges elvesztheted az összes pénzed.

Remélem sikerül tisztázni miért kell ez a teszt és hogy csalhatsz-e ezen.

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!