Nem nehéz olyan adatokra bukkanni, amik arra utalnak, hogy a kormányok bizony manipulálják az inflációs adatot. Nem szeretnék, hogy kiderüljön az igazság, hiszen ez elég csúnya világhoz vezetne.
Előre szólok, hogy a következőkben bemutatott adatok egy sötét világot írnak le. Ezt igazán sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de mivel a pénzügyi látásmódunkat bővítik, beszélgetni erről szerintem hasznos, ezért megosztom amit erről tudok. De felhívom a figyelmet, végezz saját kutatást, ellenőrizd magad a számokat és alkoss saját véleményt, itt most az adatok egy részét láthatod csak. Egy alternatív világképet.

Jobb lenne inkább megnézni, mint olvasni? Tessék:

 

 

Mi az igazság, a piros kapszula, a valóság?

Mi történne akkor, ha levenném az Elton John féle rózsaszín szemüveget és bevenném a Mátrixból ismert piros kapszulát? Ha elégedetlen lennék az életemmel és adatokat bányászva más képet raknék össze a puzzle darabkákból, mint amit a legtöbb ember nap mint nap lát? Tudnék-e szándékosan negatív látszatot kelteni?

Akkor biztos megkérdezném magamtól, hogy a lakhatási adatok miért nem részei a hivatalos inflációs statisztikának? Direkt csinálják így? Persze, hogy nem véletlen, de mi áll a háttérben? Vagy, ha összevetem a 2018-as súlyokat a 2017-es súlyokkal, akkor miért csökkentették a felére a közlekedési és szállítási szolgáltatások súlyát, amikor a taxizás drágul? Miért számít kétszeresen a méteráru és cipőjavítás ára, amikor egyre könnyebben veszünk új ruhát?

Ha folyton ilyen adatokat mazsoláznék ki, ami alátámasztja a nézeteimet, akkor talán eljutnék oda, ahová John Williams, akihez ez a weboldal kötődik. Ők rendszeresen ilyen témákat feszegetnek, aminek csak kis szelete az infláció. Bár a magyar, európai, vagy amerikai inflációs számítási módszer eltér, mégis tanulhatunk valamit az amerikai esetből. Például miért van az, hogy a hús súlyát csökkentették és helyette betették a sonkát? A sonka ára persze függ a hústól, de az már egy feldolgozott termék, az árváltozás kisebb lesz. Szándékosan teszik?

Júliusi-augusztusi hír, miszerint az infláció lassan emelkedik Amerikában és már elérte a 2.6-2.9%-ot. Ez 2-3 éves csúcs, az alábbi ábrán piros görbe jelzi. Az érdekes viszont az, hogy ha az inflációt az 1990-es módszertan szerint számítják, akkor az már 6% felett van! Ezt mutatja a kék vonal.

alternatív manipulált infláció pénzügyi fitnesz

 

És akkor rá teszünk egy lapáttal, számoljuk ki mi történik, ha az 1980-as módszert alkalmazzuk? Ebben az esetben már 10% feletti inflációt kapunk! Ezt szintén kék vonal jelzi a következő ábrán, a piros pedig a jelenlegi, hivatalos infláció változása.

alternatív 2 manipulált infláció pénzügyi fitnesz

 

Hová vezet mindez?

Tehát az, hogy milyen módszert használunk, milyen súlyokat, milyen termékeket teszünk a kosárba, az óriási befolyásoló tényező! Gondolj bele mi történne, ha élnénk a mi kis világunkat ma, az alacsony hozamok világában, miközben nem 2% az infláció, hanem 10% !? Persze van inflációkövető állampapír, de az a hivatalos inflációt követi, nem a valódi inflációt. A szerzők szerint tehát iszonyatosan álszent világban élünk, ahol például az inflációt így manipulálják. De mondom, annak eldöntését, hogy így van-e, rád bízom.

Gondoljunk bele, 1980 úgy 40 évvel ezelőtt volt. Menjünk vissza egy generációt, amikor a ’80-as években élők voltak annyi idősek, mint most mi. Elképzelték az életüket egy rendszerben, félretettek a nyugdíjukra és arra számítottak, hogy hosszú távon a portfólió, a nyugdíjpénztár produkál 5% hozamot, az infláció 2-3%, tehát a nyugdíj megtakarításuk lassan, de azért növekszik. De ahogy az infláció mérési módszerét változtatják, az egyre inkább hazudik. Ha most 10% az infláció az alapján, ahogy ők akkor elképzelték, akkor a megtakarításuk vásárlóereje egyre inkább csökken, miközben eleve hihetetlen összeg hiányzik a kasszából. Egyszer csak felébrednek és rájönnek, hogy nincs elég pénzük. Egy-két aspektusra ezzel kapcsolatban még visszatérek később is.

Vagy Average Joe fizetése emelkedik, de valahogy mégis egyre nehezebben jön ki belőle a hó végén. Hol lehet a probléma? A világháború óta nagyságrendileg egyre jobban éltek az emberek, viszont most érkezett el az idő, amikor a fiatal generáció már azt mondja: Nem. Nem lesz jobb életminőségem, mint a szüleimnek. Nem tudom jobban csinálni. Sok országban ez a helyzet. Érzik, hogy hiába kepesztenek a munkahelyen, többségük mégsem jut el a paradicsomba. Vajon egész világot úgy manipulálják, hogy ne is kelljen valódi, magas kamatot fizetni az inflációkövető állampapírokra, hogy erodált és függő nép legyünk, valami olyasmi, mint a Lopott idő vagy az Elysium című filmekben látható? (Ha még nem láttad ezeket, nézd meg az első 15-30 percet.)

Sokan közületek talán most bólogatnak, átélitek az AHA pillanatot, valaki felnyitotta a szemeket. Az a helyzet, hogy ha ennek csak a fele igaz, akkor az nagyon szomorú és én a konklúziót rátok bízom. Az biztos, hogy az infláció mérése jó szándék esetén sem fedi le a valóságot és az infláció amit érzünk, te is Magyarországon és én is Hollandiában, jóval magasabb, mint a hivatalos adat. Az is lehet, hogy olyat várunk el az inflációs adattól, amit nem is kellene. Az is biztos, hogy nincs minden veszve és van kiút. Én is tévedhetek, ne csak rám hallgass, legyen saját véleményed a dologról!

A következő részben arról fogok beszélni milyen hatásai vannak ennek és mit tehetünk, hogy jobb legyen a helyzet. Remélem elolvasod azt is.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!