Most, hogy korrigáltak a piacok, elég sokan szálltak be a tőzsdére. A magyar brókereknél is nagyon megnövekedett az igénybevétel, hozzám is számtalan olyan levél jött, hogy valaki beszállna és most melyik brókert válassza, mit vegyen belőle, meddig eshet még a piac, stb. Tömkelegével érkeznek a levelek. Szeretném megmutatni mit tartok én nagyon furcsának. 

.

Ha szeretnéd, megnézheted videós formában is:

Ha nem szeretnél lemaradni a hasznos újdonságokról, akkor kattints ide és iratkozz fel a Youtube csatornámra!

.

A pszichológiai megközelítés

Bár korrigált a piac, de azt is igaznak vélem, hogy a lakosság szinte mindig rosszul időzít. Ezzel szeretném kezdeni. Meg kell említenem, hogy erre egy remek példát mutattam a Patreon-os Klubban nemrég. Ez pszichológia. Tényleg ajánlom azt a videót, arra is választ kapsz belőle, hogy vegyél-e most eurót 350-es áron, add-e el az állampapírt vagy vegyél-e ki pénzt a bankból és mindezt miért?

Szóval nem tudom hogyan fog alakulni a piac, nem mondom hogy ne vegyél most részvényeket, hiszen én is veszek már, de az a logika, hogy Mari néni szerint most már végre olcsó lett a tőzsde, akkor beszállok, ez így nekem bűzlik. Gondoljunk a válságok pszichológiájára! Félek, hogy Mari néni vagy Átlag Béla elszámolta magát, mert ha tényleg vér folyna az utcán, ha tényleg annyira olcsó lenne a piac, ha tényleg rengeteg olcsó eszköz állna rendelkezésre és likviditásra lenne kiéhezve a piac, akkor az olyan helyzetben Bélának és Mari néninek lelkileg nagyon nehéz lenne vásárolnia, nem pedig rohanna befektetni. Igaz? Ha viszont így lesz, ha így lesz, akkor meg nem akar vásárolni.

A piac esett mondjuk 30%-ot.

.

.

Miért ne eshetne további 30%-ot? Akkor leszünk a -50%-nál, az a durva helyzet már. Béla inkább majd akkor fog kapitulálni… Érted mire gondolok? Megtanulta, hogy a piac hullámzik és tovább is eshet a piac, de a legtöbb ember számára a -15%, -20% nagyon sok. Nem tudom, hogy a következő hónapokban így lesz-e. Előbb-utóbb úgyis eljutunk egy pánikhelyzethez és az a probléma, hogy aki időzítés miatt lépett be a piacra, az valószínűleg később is időzíteni fog és ki akar majd szállni, ha még olcsóbbak lesznek az árak. Totál megégeti magát az ember ezzel a stratégiával. Csak remélhetjük, hogy nem fogunk eljutni odáig.

Én még nem gondolom úgy, hogy a vírus miatt már komoly pánik lenne, hogy a tőkeáttétel tényleg érdemben csökkent volna a rendszerben, hogy tömegével dőltek volna be a vállalati hitelek, az autóhitelek Amerikában és hasonlók. Ugye egyrészt az intézkedések miatt sem, és nem tudom mit hoz a jövő, majd meglátjuk mit történik a következő hónapokban vagy években… de emiatt féltem a tapasztalatlan tömeget. Már csak a pszichológia oldaláról nézve. Ha ilyen egyszerű lenne befektetni, mindenki csilliárdos lenne. Egyetértünk abban, hogy végül magasan lehet a piac, de az addig vezető úton még sokan elveszhetnek. Megvan-e Átlag Béla megfelelő pszichója és hozzáállása? Visszatérek még hasonló kérdésre később.

.

Hogy lehetne nyugodt az ember? Mi a jó stratégia?

Írta már valaki, hogy nem is hiszi, hogy én befektetném a pénzem, olyan nyugodtan magyarázok itt nektek. Ez természetesen nem igaz, de elmondtam, hogy igyekszem nem érzelmek alapján cselekedni, hogy mellőzöm a pénzügyi médiát, digitális minimalizmus, stb. És működik! Másrészt megtanultam hosszú távon és stratégiában gondolkodni. Abban a videóban például, amit az előadásom elején említettem, megmutattam mi tesz nyugodttá. Bárcsak mindenki megnézné.

Aztán biztosítást is kötöttem, nem kapkodok. Ami még nagyon fontos, hogy nem az a lényeg most mennyi pénzzel szállsz be. Valaki írta, hogy most épp nincs minimum 2000 eurója befektetni. Nem ez a fontos, hogy most fél millióval vagy 3 millióval szállsz be. Az a fontos igazán, hogy ezután mennyit vagy képes megtakarítani havonta és abból mennyit és hogy teszel befektetésre rendszeresen havonta, negyedévente, fél évente. Alapvetően az lenne a jó stratégia, ha nem időzíteni próbálnál, hanem egy elv mentén folyamatosan befektetnéd a pénzed. Hiszen senki nem tudja mikor lesz a mélypont. Ez nem jelenti azt, hogy minden körülmény között el kéne költeni az összes puskaport, lásd Buffett is sok készpénzen ül, de ha a stratégiád alapján leértékeltnek találsz valamit megvehetnéd, újra befektethetnéd a készpénzáramlásod, ami például osztalékból keletkezik. Ugye visszatérhetnék a múltkori videómra, amiben elmondtam, hogy a piaci korrekciók normálisak, stb.

Ehhez kapcsolódik a másik elengedhetetlen faktor. Nekem 8-10 bevételi forrásom van. A befektetésre szánt pénz nem létkérdés, külön választom a befektetési döntéseket a személyes pénzügyektől. Ezért sem stresszelek annyit. Lehet, hogy még lejjebb esik az árfolyam, de akkor még többet tudok venni. Ne fektess be a korrekcióban, ha elvesztheted a munkád és nem tudod átvészelni a korrekciót anélkül, hogy el kelljen adni a befektetésedből. Az amerikaiak 40%-a biztosan ki lenne véreztetve már egy hónap munkanélküliségtől is. Ezért szeretnének helikopterpénzt is adni.

.

Csak remélhetjük, hogy nem fogunk eljutni odáig. De te reménytréder, vagy befektető szeretnél lenni??? Szóval, ha a fentiek mind rendben vannak, akkor kicsi az esélye, hogy csapdában találod magad! Hajrá!

.

Mit vegyél?

Legyen nektek karácsony, megosztok egy részvényt is, amit már elég jó árazásúnak gondolok.  Szintén bőven ki lett fejtve miért, hat negatív és öt pozitív érvvel miért jó és csúf a Berkshire Hathaway. Hogy neked venni kéne-e, arra te tudsz válaszolni. –>

.

Remélem hasznos volt számodra ez a cikk! Ha így van, kérlek támogasd a munkámat annyival, hogy megosztod másokkal is, követed a Facebook oldalam, feliratkozol a Youtube csatornámra vagy a hírlevelemre itt.

>
Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!