Ebben a cikkben a felsorolom azokat, akiktől én már olvastam/hallottam, hogy az eddig vázolt problémák miatt erősen aranypártiak. De kérlek járj utána magad is!

Folytatom a minikurzust, aminek ez már a kilencedik része. Ebben a kurzusban felvetődik annak lehetősége, hogy a jelenleg ismert pénzügyi rendszer összeomlik, a dollár is elveszti értékét és végül kialakul egy új pénz(ügyi rendszer). A félreértések elkerülése végett: az itt elhangzottak/írtak nem az én véleményem, hanem a felsorolt embereké. Hogy én mivel értek egyet az más kérdés. Ismétlem: az arannyal kapcsolatban kialakult bennem ez a történet amit megosztottam, de ez csak egy lehetőség. Ez nem személyes tanács szeretne lenni, nem azt szeretném, hogy most vegyél aranyat, én sem „mentem át” a vagyonom aranyba és nem hiszek háttérhatalmakban, összeesküvés elméletekben, antikrisztusban, ilyesmikben sem. Ez a történet szerintem érdekes, mindenképp tanulj róla, alkoss saját véleményt, ne rám, vagy ezekre a „szakértőkre” hallgass.

A dollár elveszti értékét? Pénzügyi Fitnesz Minikurzus

1 Bevezető, hogyan lett pénz a QE programból?
2 A QE program hatásai.
3 Mit lehetett volna tenni a QE program helyett?
4 Társadalmi kérdések a QE program kapcsán.
5 Mi a valódi pénz? Mit jelent?
6 Az USA adóssága és a dollár értéke.
7 A mai pénz egyenlő a hitellel.
8 A FIAT pénz bukása, hiperinflációs példák.
9 Új aranykor következik?
10 Aranybefektetés 1; Arany mint biztosítás.
11 Aranybefektetés 2; Arany mint befektetés.

A célom ezzel az ismeretek bővítése, a látókörünk növelése, egy vita elindítása, de a történetről órákat lehetne mesélni, hogy teljes legyen. Nem szeretném, hogy most hirtelen erre alapozd az életed (végezz saját kutatást, nézz utána a számoknak magad is, az itt vázolt világkép egy a sok közül.)! Jó lenne, ha végül saját véleményt formálnál! De most lássuk a cikket!

 

Ha gondolod, akár meg is nézheted videós formában:

 

 

Új aranykor következik?

Azt nem tudom, hogy lesz-e új pénzügyi rendszer a világban, de a következő „szakértők” úgy gondolják. (Egyébként nem esek térdre a szakértők előtt, majd készítek arról videót, általában miért ne higgy a szakértőknek.) Sőt, ők masszívan az aranyra fogadnak. Felsorolok néhány nevet, hogy te is könnyebben találj magadnak forrást a további puzzle darabkák megtalálásához. Erről szól ez a minikurzus, ne csak rám hallgass, alkoss saját véleményt!

Jim Rickards, aki a téma talán igazi szakértője, legutóbbi négy könyvét is erre a logikára húzta fel. Ha valaki kíváncsi rá, ebben az előadásában elmondja mi is az a pénz, miért lehet az arany fizetőeszköz, az új rendszer alapja, ellentmond az arany ellenzők érveinek is. Ha az arany haszontalan, miért van akkor az IMF-nek 100 ezer tonna, az USA-nak 8 ezer tonna, az EU-nak 10 ezer tonna, miért háromszorozták meg az oroszok és a kínaiak az aranytartalékukat, Németország pedig miért szeretné haza szállíttatni azt? Egyébként ő simán 10000 dolláros unciánkénti árfolyamot jósol a mostani kicsit több, mint 1000 dollárhoz képest.

Szeretném mellékesen megemlíteni Nomi Prins-et, aki nem egy új arany alapú pénzrendszerről beszél, de ha utánanéznél a bankok körüli mizériának, a QE program működésének, akkor nála jó helyen jársz.

Ezt mondja Robert Kiyosaki is, igen a Gazdag papa, szegény papa c. könyv írója. Nemsokára kiadja legújabb könyvét aminek a címe az lesz, hogy Fake. Magyarul Hamis, Hamisítvány, Csalás. Ebben azt írja le, hogy a dollár szerinte hamis pénz, a valódi pénz szerinte az arany. Ezt Isten pénzének tekinti, hiszen az arany itt volt mielőtt az ember megjelent és itt lesz miután eltűnt is. A lényeg, hogy a dollárral, mint hamis pénzzel üzletel, de fiatal kora óta folyamatosan, amikor lehetősége akadt aranyat vett. Kíváncsian várjuk ezt a könyvet.

Van egy World Alternative Media nevű Youtube csatorna, ahol ezt a nézőpontot részletesen kifejtik (Köszönet Balázsnak, hogy felhívta erre a figyelmem, megemlítem). Egyébként sok-sok igazságot mondanak ki az ingatlan buborékokról is. Ebben a témában sok alternatívát találni, ha rákeresek például financial argument vagy TruthNeverTold csatornákat találok. Szerintem ők túlságosan is ragaszkodnak ehhez a lehetőséghez, de ez csak az én véleményem. Egyébként ti még javasoltátok megnézésre a következőket is: Mike Maloney, ITM trading.

Jim Sinclair a következő. Ugye a devizapiacon Soros György világhírű az angol jegybank bedöntésével, az arany piacon pedig Jim Sinclair ismert, hiszen nagyon pontosan előre jelezte az 1980-as arany árfolyamcsúcsot, azóta is ebben a környezetben tevékenykedik. Szerinte is egyértelmű, hogy a dollárnak hamarosan befellegzik, a pénznyomtatás megdönti a bizalmat és könnyen előfordulhat, hogy pénzeken letesszük a munkát, elmegyünk pihenni a hétvégére, és mire hétfő reggel visszamegyünk dolgozni 20-30-50 ezer dollár lesz egy uncia arany.

De ott van David Morgan, aki egy egész fizetős hírlevél bizniszt húzott fel arra, hogy aranyba és főleg ezüstbe kell fektetni, az ezüst mindig is a nép pénze volt alapon, hiszen a dollár össze fog omlani. (Természetesen én ezért semmit nem kapok, nem reklámozás a célom.)

Befektetési témában olvasottabbaknak ezek a nevek ismerősek. Jim Rogers szerint is az adósságprobléma okozza a következő válságot, ő most 75 éves és szerinte ez még az életében bekövetkezik. Az arany lesz a menekülő érték és Kína veszi át Amerika szerepét, mert Kínának kevesebb az adóssága. Egyébként ezt annyira komolyan gondolja, hogy a családjával Szingapúrba költözött, hogy megtanuljanak kínaiul. Keress arra, hogy Jim+Rogers+gold.

Naguib Sawiris, a milliárdos egyiptomi befektető is masszívan arany párti lett, vagyona felét aranyba fektette. A sort lehetne folytatni, de ezek az emberek egy új pénzügyi rendszer érkezésére számítanak, ami arany alapú lesz. Nem azért, mert a jegybank azt szeretné, hanem mert nem lesz más választása. Hogy így lesz-e, vagy hogy mikor, fogalmam sincs. Mindenesetre megérteni mi valójában a pénz és hogy miért várnak arany alapú pénzügyi rendszert az hasznos.

Peter Schiff volt az egyik ember, aki előre jelezte a legutóbbi válságot. Most is nagyon aktív és könnyű rátalálni arra, hogy az utóbbinál súlyosabb válságról beszél, benne egy dollár összeomlással, elértéktelenedéssel.

Hasonlóan vélekedik Ron Paul is. Ő korábban a kongresszus tagja és még elnökjelölt is volt. Legalább 15 évvel ezelőtt láttam először valami videóját, már akkor is a dollárválságról és hitelproblémáról beszélt. Közel állt a tűzhöz, most pedig úgy van vele, hogy: figyeljetek, ez a véleményem, súlyos problémák vannak, a dollár semmit nem fog érni, felhívom erre a figyelmet ahogy csak tudom.

Végül megemlíteném Ray Dalio-t is, aki úgy gondolja, hogy mindenki portfóliójában kell aranynak lennie, mert ez az alternatív készpénz. Persze mint befektetés nem valami jó, de legalább diverzifikál. (Azért tegyük hozzá, hogy az elmúlt durván 20 évben masszívan megverte a részvénypiacot, még ilyen részvény szárnyalás és arany árfolyam korrekció után is.) Azt mondja, hogy pénzt lehet nyomtatni, de ha ilyen nagy adósságproblémákkal küzdünk mint most, ha pénzt nyomtatnak, hogy ezt fizessék, ha új monetáris rendszerre lesz szükség, ha összeomlik a FIAT pénzrendszer, ez az igazi pénz. Ekkor lesz nagy szükség rá. Ez csak alátámasztja amit én mondtam. És szerinte Warren Buffett hibát követ el azzal, hogy nem vesz aranyat. Nos, hosszú távú befektetések lévén, majd idővel meglátjuk kinek lesz igaza.

 

Összefoglalásképp

Azt el kell ismerni, hogy az eddig vázolt logikában van valami. A világ tényleg adósságban úszik, a FIAT pénzt tényleg csak a bizalom tartja életben és ha valamiből korlátlan lehet nyomtatni, az értéke lényegében tényleg nulla. Bár a piac ezt máshogy árazza és a devizákat természetesen érdemes egymáshoz viszonyítani. Azt nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Az valószínű, hogy egy újabb adósságválság érik már, benne van a levegőben. Hogy a dollár mennyire veszíti el a szerepét az jó kérdés, de találni erre utaló jeleket. Hogy mibe kellene fektetni az a legjobb kérdés. A logikából az következik, hogy jobban tesszük ha megszabadulunk az adósságunktól. Az is következik, hogy az ingatlanpiac ismét kemény összeomlást kell, hogy elszenvedjen. Természetesen ez csak lehetőség, spekuláció. Több anyagot kellene olvasnom az arany szerepéről és még akkor sem hinnék vakon benne, hogy a jegybankoknak vissza kell térniük az aranyhoz. Az a lényeg, hogy nézz utána magad is az eddigieknek, alkoss saját véleményt!

Tehát, ezzel nem azt szeretném mondani, hogy irány aranyba fektetni. De erről már a következő cikkben fejtem ki a gondolataimat, szorosan a témánál maradva: Érdemes aranyba fektetni? (Hamarosan) Mielőtt az arannyal kapcsolatban írsz kommentet, kérlek várd meg az a cikket, mert szerintem az aranybefektetéssel kapcsolatban a legtöbben tévesen gondolkodnak.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek oszd meg másokkal is! Sokat jelentene nekem, ha feliratkoznál a hírlevelemre és ha nem szeretnél semmiről sem lemaradni, akkor kövesd a Facebook oldalam vagy a Youtube csatornám!

 


Katt ide és nézd meg ezt a cikket videós formában is!Kérdezz bármit a Telegram app-on keresztül!Csatlakozz a Facebook oldalhoz, hogy ne maradj le semmirol!